De voors en tegens van Zendium mondspoeling
Zendium mondwater is een populaire mondspoeling in Nederland. Zendium richt zich vooral op het verzorgen van een gevoelige mond. De mondspoeling van Zendium reinigt de mond, maar gaat ook tandvleesontstekingen en irritaties tegen.
Met bestanddelen als fluoride, xylitol en speciale melkeiwitten vormt Zendium een aanvulling op de dagelijkse mondverzorging. Toch zijn er ook nadelen aan het gebruik van Zendium mondwater. In dit artikel worden de voor- en nadelen van deze mondspoeling op een rijtje gezet.
Wat zegt de fabrikant over Zendium mondwater?
Zendium richt zich op het aanpakken van veelvoorkomende mondproblemen, zoals de vorming van tandplak, bloedend tandvlees (ontstoken tandvlees), gaatjes en een slechte adem. Hierbij kiest Zendium voor een samenstelling die ook geschikt zou moeten zijn voor mensen met gevoelig weefsel.
Zo heeft Zendium ervoor gekozen om geen agressieve stoffen als alcohol en sodiumlaurylsulfaat te gebruiken. Van beide stoffen is bekend dat ze kunnen leiden tot irritaties en de vorming van zweertjes en aften in de mond, zeker bij mensen die hiervoor gevoelig zijn.
Zendium mondspoeling heeft verschillende actieve bestanddelen: fluoride, xylitol, melkeiwitten en zink. Fluoride en xylitol gaan de schadelijke bacteriën in de mond tegen die niet alleen een slechte adem kunnen veroorzaken, maar ook leiden tot tandplakvorming en op langere termijn ontstekingen en gaatjes.
Xylitol is bovendien een zoetstof die een goed alternatief vormt op suiker.
Van zink is bekend dat het een slechte adem tegengaat, terwijl er ook aanwijzingen bestaan dat het bijdraagt aan sterk tandglazuur. De melkeiwitten die zijn toegevoegd aan het mondwater zouden volgens Zendium de goede bacteriën in de mond stimuleren en hiermee slechte bacteriën onderdrukken.
Werken de bestanddelen naar behoren?
Zendium mondspoelmiddel kiest veelal voor werkzame stoffen die we ook in veel andere mondproducten terugzien, zoals xylitol en fluoride. Voor beide stoffen bestaat sterk bewijs dat het een significante bijdrage levert aan het voorkomen van tandplakvorming en gerelateerde mondproblemen. Deze stoffen veroorzaken bovendien niet of zelden bijwerkingen.
Een andere stof die Zendium gebruikt is zink. Ook voor zink bestaat voldoende bewijs dat het een positieve bijdrage levert aan de gezondheid van de mond en nare luchtjes in de mond kan bestrijden.
Minder bewijs bestaat er voor de werking van melkeiwitten aanwezig in het mondwater. De melkeiwitten zouden de goede bacteriën moeten stimuleren en zo slechte bacteriën moeten onderdrukken. Het is niet geheel duidelijk of de eiwitten hiervoor daadwerkelijk een significante bijdrage leveren.
Helaas bevat Zendium mondspoelwater bovendien een kleurstof die nadelig kan zijn voor de gezondheid van de mond.
Nadelen van Zendium mondspoeling
Hoewel Zendium mondwater niet gebruik maakt van agressieve stoffen als alcohol, sodiumlaurylsulfaat en chloorhexidine, maakt het wel gebruik van de kleurstof CI 42051, ook wel bekend als Patent Blue V.
Deze blauwe kleurstof wordt enkel toegevoegd om het mondwater een kleur te geven, maar levert geen bijdrage aan de bestrijding van bacteriën, tandplak en ontstekingen.
CI 42051 is verboden in voedselwaren in onder meer de Verenigde Staten, omdat er sterke aanwijzingen bestaan dat het allergische reacties kan teweegbrengen. Dit kan variëren van lichte irritaties van weefsel dat in contact komt met CI 42051, maar ook tot hevige reacties die medische behandeling behoeven.
Het gebruik van CI 42051 is dan ook een onnodig risico. De stof levert geen bijdrage aan de verzorging van de mond, maar kan wel problemen opleveren.
Conclusie: Zendium mondwater goed of slecht?
Hoewel Zendium in de meeste gevallen geschikt is voor de gevoelige mond en mondproblemen kan voorkomen, bevat het helaas ook CI 42051. Het enige minpunt overigens. Een mondwater met een kleurtje is voor de consument nu eenmaal prettiger om naar te kijken.
Ben je op zoek naar een goed alternatief, bekijk dan ook onze top 10 mondwaters.