Odol mondwater goed of slecht?
Odol mondwater is een mondspoeling die wereldwijd verkocht wordt en zich onderscheidt met een zeer geconcentreerde formule. Je gebruikt Odol mondwater door een kleine hoeveelheid te vermengen met water en dit door de mond te spoelen.
Op deze manier gaat Odol mondwater relatief lang mee. Is Odol mondwater echter een gezond, effectief mondwater, of heeft het ook mindere kanten? Wij zetten de voor- en nadelen van Odol mondwater op een rijtje, waarbij we ook uitgebreid de verschillende ingrediënten van de mondspoeling bespreken.
De ingrediënten van Odol:
Propylene Glycol, PEG-6, Aroma, Aqua, Polysorbate 20, Zinc Chloride, Sodium Saccharin, Eugenol, Limonene, Linalool.
Wat vertelt de fabrikant over Odol mondwater?
Het van origine Duitse Odol heeft met haar eigen mondwaterlijn wereldwijd de aandacht weten te trekken. In plaats van een grote fles mondwater, zijn de flesjes van Odol mondwater vrij klein. De vloeistof is erg geconcentreerd: enkele druppels mondwater vermengen met water is voldoende voor een grondige spoelbeurt.
Het mondwater werkt op basis van zink en enkele essentiële oliën. Uit onderzoek is gebleken dat zink bijdraagt aan remineralisatie van het tandglazuur wanneer een gaatje dreigt te ontstaan. Op deze manier kan zink in tandpasta’s en mondwaters bijdragen aan het voorkomen van gaatjes (cariës).
Volgens de fabrikant dragen de essentiële oliën in Odol mondwater bovendien sterk bij aan een prettige adem en frisse smaak in de mond. De oliën zouden stinkende gassen en resten in zowel de mond als in de keel kunnen neutraliseren, waardoor de adem langdurig fris blijft.
Hoe werken de ingrediënten van Odol mondspoeling?
Odol mondwater valt niet alleen op door de geconcentreerde formule, maar ook door de bestanddelen waarvoor is gekozen. In de praktijk draagt alleen zink bij aan een gezondere mond met minder gaatjes, tandplak en tandvleesontstekingen.
De rol van zink bij het remineraliseren van tandglazuur is goed vastgelegd in wetenschappelijke studies. Tegelijkertijd heeft zink hier slechts een kleine invloed op. Zink als hoofdbestanddeel van een mondwater is dan ook opvallend. In veel gevallen wordt zink toegevoegd als extra werkzame stof, naast bijvoorbeeld fluoride en actief zuurstof.
De essentiële oliën in Odol mondwater kunnen de adem inderdaad verbeteren, maar het is de vraag of het hier gaat om maskeren of behandelen. Twee van de oliën die aanwezig zijn in Odol mondwater zijn linalool en eugenol.
In beide gevallen gaat het om veelgebruikte oliën die een prettige smaak en geur afgeven. Dit is ook het geval bij Odol mondwater, maar de oliën pakken helaas niet de bron van de slechte adem aan. Meestal worden nare luchtjes veroorzaakt door stinkende bacteriën die zwavelgassen uitscheiden. Door de bron niet aan te pakken, maar de geur slechts te maskeren, lijkt Odol mondwater geen blijvende oplossing te bieden voor een slechte adem.
Bijwerkingen en nadelige bestanddelen
Odol mondwater vermeldt duidelijk dat het geen alcohol heeft toegevoegd aan haar product. Dit is belangrijk, want alcohol kan de mond uitdrogen en is in de meeste gevallen te agressief voor een goede werking.
Bovendien bevat Odol mondwater geen suiker, wat diverse nadelige effecten heeft bij toevoeging aan mondproducten. In plaats hiervan maakt Odol mondwater gebruik van saccharine, een kunstmatige zoetstof die ongeveer 300 tot 400 keer zo sterk is als normale suiker, maar niet wordt opgenomen door het lichaam.
Om deze reden wordt de zoetstof vaak gebruikt in mondproducten en light-dranken. Hoewel de stof onaangepast weer wordt uitgescheiden door het lichaam, bestaat er toch controverse rond saccharine.
Over de negatieve effecten van saccharine bestaat veel onduidelijkheid. Het is aangetoond dat de stof in muizen en ratten kankerverwekkend is, hoewel inmiddels met grote zekerheid gezegd kan worden dat dit bij mensen niet het geval is.
Wel bestaat er veel onduidelijkheid over de rol van saccharine op de suikerhuishouding. Er bestaan aanwijzingen dat saccharine de insulinespiegel (een belangrijk hormoon voor opname van suiker) kan beïnvloeden en ook een rol kan spelen bij het ontwikkelen van overgewicht. Bovendien kan de stof soms allergische reacties opwekken.
Tenslotte kan saccharine een bittere nasmaak veroorzaken. Om deze reden wordt aangeraden om te kiezen voor mondwater zonder saccharine.
Conclusie Odol mondwater
Odol mondwater wordt wereldwijd goed verkocht, maar enkele kanttekeningen moeten gemaakt worden. De effectiviteit van het mondwater laat te wensen over. De werking van zink is duidelijk, maar relatief klein. De essentiële oliën kunnen een tijdelijk prettige smaak en frisse adem bieden, maar pakken de oorzaak van een slechte adem niet aan.
Tenslotte is het gebruik van saccharine enigszins bedenkelijk, zeker omdat er voldoende alternatieven zijn zonder de mogelijke bijwerkingen van saccharine.
Voor een overzicht van de beste 10 mondwaters klik hier.