Sorbitol is een zoetstof die we vaak in tandpasta tegenkomen. Waarom is dat en wat is sorbitol precies? In dit artikel gaan we er uitgebreid naar kijken.
Omdat suiker slecht is voor je gebit, je bloedsuikerspiegel en je gewicht, worden zoetstoffen als alternatief gebruikt. Je kunt zoetstoffen indelen in 2 soorten, de intensieve en de extensieve zoetstoffen.
Intensieve zoetstoffen smaken nog zoeter dan suiker, maar leveren geen energie. Aspartaam, cyclamaat, sacharine en sucralose worden daarom veel gebruikt in dieet- en light producten. Het zijn synthetisch gefabriceerde stoffen, die als E-nummer veilig geacht worden voor consumptie. De extensieve zoetstoffen of polyolen worden gewonnen uit gewassen en smaken minder zoet dan suiker. Ze bevatten wel wat energie, maar veel minder dan suiker. Bekende polyolen zijn xylitol en sorbitol.
Het gebruik van sorbitol
Deze zoetstof werd in de negentiende eeuw ontdekt in de lijsterbes en bleek later in meer planten en vruchten te zitten.
Sorbitol wordt via hydrogenering gewonnen gewonnen uit de glucose (fruitsuikers) van onder andere appels en kersen. Het smaakt ongeveer de helft zoeter dan suiker. Er is dus meer van nodig, wat weer het voordeel heeft dat het in voedingsmiddelen tevens dient als vulmiddel of stabilisator. Sorbitol wordt soms in combinatie met intensieve zoetstoffen als aspartaam gebruikt in bijvoorbeeld kauwgom, ijs, drop en koek.
Een andere groep producten waarin sorbitol wordt gebruikt zijn cosmetica en andere verzorgingsproducten. Hierbij is het handig dat sorbitol een groot vermogen heeft om vocht vast te houden. Verzorgingsproducten worden daardoor beschermd tegen uitdroging. In tandpasta is dit, samen met de zoete smaak, reden om sorbitol toe te voegen.
Beter voor je gebit
Ondanks de zoete smaak zijn polyolen niet slecht voor je gebit. Hoewel zoetstoffen worden gewonnen uit suikers, is de moleculaire structuur heel anders. Daardoor kunnen xylitol en sorbitol niet door de bacteriën in je mond worden omgezet in zuren. Deze afgescheiden zuren zijn de boosdoeners die je tandglazuur aantasten en vormen het begin van cariës (gaatjes). Zoetstoffen zijn daarom een veel betere keuze dan suiker voor de mondgezondheid. Het is dus helemaal niet gek dat we sorbitol tegenkomen in tandpasta.
Niet voor diabetici
Hoewel sorbitol veel langzamer dan suiker in het bloed wordt opgenomen, bleek het toch niet geschikt voor diabetici. Hoewel men dit jarenlang heeft gedacht, blijken de grote hoeveelheden die nodig zijn om de zoete smaak te verkrijgen toch een probleem voor de bloedsuikerspiegel. Inmiddels is de sorbitol in producten voor diabetici dan ook vervangen door xylitol, die dit probleem niet heeft.
Laxerend
Polyolen als xylitol en sorbitol werken laxerend als je er veel van in een keer inneemt. Sorbitol wordt daarom zelfs gebruikt in laxeermiddelen. Daarvoor moet je wel meer dan 40 gram per dag binnenkrijgen, wat niet snel zal gebeuren door twee keer per dag je tanden te poetsen en tussendoor een dropje of een kauwgompje te nemen.
Zelfs als je veel light producten eet, moet je je best doen om in de buurt komen van deze hoeveelheid. Omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is gebaseerd op lichaamsgewicht komen kinderen sneller in de buurt. Ook mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen bij kleinere hoeveelheden last krijgen van maag- en darmproblemen.