Weet je wat goed voor je gebit is? Slapen! Ja, dat vind je vast een stuk leuker dan tandenpoetsen, flossen en gezond eten. Alhoewel lekker pitten simpel klinkt en toch moeilijk kan zijn.
De een slaapt zo ongeveer al als hij alleen maar zijn kussen denkt en de ander is een ware nachtbraker. In het programma van Raven dat Nachtdieren heet, zie je pas hoeveel mensen er in de nacht klaar wakker zijn. Ze hebben uitlopende redenen om niet te slapen terwijl de rest op een oor ligt.
Zelf hou ik ervan om op tijd naar bed te gaan en lig ik zeker in de winter graag om 10 uur al wel in mijn nest. Maar als ik met patiënten klets dan gaan ze gerust na middernacht eens onder de wol om daar ook nog een tijdje op hun telefoon door te brengen. Ook kijken ze me vreemd aan als ik het liefste vroeg op sta en meteen ga sporten. Of ik wel helemaal lekker ben. Ook word ik weleens gevraagd of ik niet beter in de avond kan gaan werken, want dat komt patiënten beter uit. Maar nee, dan ben ik echt niet op mijn scherpst. Terwijl anderen het juist heerlijk vinden om in de avond actief te zijn.
Eigen slaap-waakritme
Iedereen heeft dus zijn eigen slaap-waakritme. De hoeveelheid benodigde slaap varieert van mens tot mens én het verandert met de leeftijd. De aanbevolen slaapduur in uren voor kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 5 jaar is 10-13 uur, terwijl dit voor mensen van 65 jaar en ouder 7-8 uur is. Je kunt stellen dat het aantal uren slaap dat een gezond mens nodig heeft, de hoeveelheid slaap is die nodig is om zich na het slapen uitgerust, verfrist en alert te voelen. Het zal u niet verbazen dat de slaapdruk en de hoeveelheid benodigde slaap ook afhangen van de activiteiten die iemand overdag uitvoert. Bij ziekte en ook bij stress heeft een mens meer slaap nodig. Bovendien verschilt de inslaaptijd van mens tot mens. Gemiddeld is dit een kwartier. Een keertje weinig slapen is geen probleem. Als iemand zich overdag zowel lichamelijk als geestelijk goed voelt, dan is dit een belangrijke aanwijzing dat er overdag voldoende rust en ’s nachts voldoende slaap was.
Tandenknarsen en slaapapneu
Slaapproblemen kunnen gebitsproblemen (mede) veroorzaken. Goede slaap is erg goed voor je immuunsysteem. Je kunt te weinig slapen maar je kunt ook zeker teveel slapen. Zelf ga ik bijvoorbeeld enorm tandenknarsen als ik uitslaap. Daardoor krijg ik hoofdpijn en voel ik me juist suf als ik langer in mijn bed heb gelegen. Maar ook als je heel erg graag wilt slapen en het lukt maar niet kan je dit enorm frustreren. Je kunt dit afreageren door te knarsen. Door tandenknarsen kunnen je tanden ernstig afslijten. Ook kan je last krijgen van slaapapneu als je te lang slaapt. Hierbij krijg je ademstoks en dit kan erg gevaarlijk zijn. Een ademstok belemmerd de diepe slaap.
Mondademhaling
Verder kan je in je slaap door je mond gaan ademhalen. Mondademhaling is nogal ongezond. In je neus zitten namelijk haartjes die de lucht filteren. Door mondademhaling krijg je ongefilterde lucht binnen met alle gevolgen van dien. Bovendien droogt je mond uit waardoor je meer kans hebt op plak die indroogt, tandsteen, tandvleesontsteking en gaatjes. Merk je dat je kind door de mond ademhaalt? Sluit dan de mond weer en overweeg om naar de logopedist te gaan.
Droge mond
Waarom sommige mensen in de nacht wakker worden en niet meer kunnen slapen, kan komen doordat ze wakker worden door de droge mond. Dat is natuurlijk super vervelend. Deze droge mond wordt vaak veroorzaakt door ziekte en/of medicatie. Soms helpt het prima om gewoon een glaasje water naast je bed te zetten en even een slokje te nemen zodra je wakker wordt. Helpt dit niet voldoende dan zijn er diverse mondbevochtigers op de markt. Deze zijn niet zo bekend maar de meeste mensen zijn heel blij met deze tip. Je kunt een gel op je tandvlees, binnenzijdes van je wangen en op je gehemelte smeren, bijvoorbeeld. Er zijn ook een soort pillen die je in je wang vast laat zuigen en vervolgens lost het heel langzaam op. Dat helpt je de beter de nacht door.
Dus…snaveltje dicht en oogjes toe. Slaap lekker!