De kindermond terug bij af

Wat heeft kamperen met kaakbot te maken?

De zomervakantie zit er weer aan te komen. Altijd een goed gespreksonderwerp voor tijdens een behandeling. Kamperen in een tent heb ik al heel lang niet meer gedaan, maar een van mijn patiëntjes herinnerde mij eraan. Als kind vond ik het al spannend om in de eigen achtertuin te kamperen. Terwijl ik mijn patiëntje hielp, hield ik hier een heel verhaal over. Later bleek dit voer te zijn voor een gesprek over een gezonde leefstijl en mooie metaforen met betrekking tot het gebit.

Voor paal

Destijds waren tenten een stuk lastiger op te zetten. Ik had wat ervaring en liet mijn vriendinnetje de tentpaal in het midden onder het tentzeil vasthouden terwijl ik de rest deed. Halverwege werd ze nieuwsgierig en liet de paal los om te kijken wat ik deed, waardoor ze vast kwam te zitten in de dichtgeritste tent. Ik stond te kijken naar een spartelend en gillend tentdoek terwijl mijn broer lachend toekeek. Hij zei wijs: “Zo’n paal zie je niet aan de buitenkant, maar zonder paal stort alles in.” Destijds zag ik de diepere betekenis nog niet.

Gezonde chips

Mijn patiëntje was helemaal enthousiast over zijn achtertuinavontuur en vroeg me om tips. Ik vertelde hem over mijn kampeerervaringen, waaronder het maken van zelfgemaakte chips. Dit trok meteen zijn aandacht! We sneden flinterdunne plakjes van drie aardappels en bakten ze boven een klein gasbrandertje. Urenlang waren we zoet en ik vertelde hem ook over het bouwen van een eigen kampvuurtafel.

Het feest der doperwten

Zonder het te beseffen, zorgde ik ervoor dat mijn patiëntje en zijn vriendje een redelijk gezonde vakantie hadden. Zijn vader vertelde later over de discussie of er wel of geen chips en patat in de tent mocht komen. “Ze waren zo druk met het maken van hun eigen chips dat ze eigenlijk gewoon aardappelen hebben gegeten. Ze wilden zelfs een blik doperwten opwarmen op hun zelfgebouwde keuken!”

Kaakbot

Ik zei lachend: “Wat een feest! Dat ze het leuk hebben gehad, staat als een paal boven water! En over die paal gesproken… u heeft vast gezien hoe belangrijk die is. Zonder paal zakt alles in elkaar. Bent u het daarmee eens?” De vader keek me onzeker aan. “Ja, waar wil je naartoe?”

“Datzelfde geldt voor uw kaakbot,” vervolgde ik. “Je ziet het niet, maar het is er wel en je moet ervoor zorgen dat het niet achteruitgaat.” De vader knikte: “Je stelde voor om mijn kaakbot gezond te houden en ik snap nu dat dit essentieel is voor mijn tanden.” Ik was blij dat hij het begreep.

Doorbrekende kiezen zijn nog niet geïmpregneerd

“En het tentzeil dan?” vroeg hij. “Moeten we niet ook wat haringen slaan om te zorgen dat er geen gaatjes ontstaan?” Ik lachte: “Zeker. Uw tentzeil is al geïmpregneerd, maar bij uw kind is dat nog niet het geval. Daarom is fluoride zo belangrijk.”

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply