De vraag naar pure mondverzorging wordt steeds groter, mensen zijn zich meer gaan verdiepen in de stoffen die worden gebruikt in lichamelijke verzorging en cosmetica.
Helaas worden er nog steeds veel chemische en irriterende stoffen gebruikt in producten en zijn er nog steeds mensen die hier allergisch op reageren.
In deze blog leg ik uit waarom je de keuze kan maken voor pure mondverzorging en welke producten er zijn.
De reden dat ik deze blog schrijf, een aantal maanden geleden had ik een vrouwelijke patiënt in de stoel met een bijzondere zorgvraag.
Haar tandvlees in de bovenkaak was ontzettend opgezwollen en pijnlijk. Naast dat het erg verdikt was, leek het zelfs alsof er een laagje was afgeschraapt. Heel rauw en geïrriteerd dus, bijna vergelijkbaar met de huid van een brandwond.
Heel eerlijk zo heftig als dit tandvlees bij deze mevrouw had ik dit in twaalf jaar nog niet eerder gezien.
Ik ben de literatuur gaan opzoeken en bij het zien van diverse foto’s van tandvlees in de boeken had ik nog niet echt iets vergelijkbaars gevonden.
De tandarts had deze dame doorgestuurd naar de kaakchirurg, omdat het na enkele weken nog niet was verdwenen en het alleen maar erger leek te worden.
Mevrouw had een hormoonzalf meegekregen bij de kaakchirurg en het advies gekregen deze voor twee maanden lokaal te smeren.
Toen ik mijn patiënt na deze periode weer terug zag was de situatie helaas nog niet verbeterd, het zag zo vurig dat mevrouw inmiddels bijna niet meer durfde te lachen omdat ze zich schaamde voor de kleur van haar tandvlees.
Ook hadden we inmiddels al veel besproken, van voedingsgewoontes, poetsgedrag etc. Het enige wat ik nog wilde uitsluiten was het gebruik van haar mondverzorging.
Ik gaf haar de tip om eens te kijken op de website van demondzorgzaak. Zij hebben namelijk een uitgebreid aanbod van producten zonder chemische en irriterende stoffen.
Mijn patiënt had direct een email gestuurd en haar verhaal uitgelegd, en kreeg toen een product opgestuurd en is die meteen gaan gebruiken.
Tot onze grote verbazing was mevrouw binnen een week van de gevoeligheid en rode vurige kleur af.
Ze is bij mij langsgekomen en het effect was echt verbluffend en heeft mij echt even doen stilstaan wat het effect van sommige stoffen in mondverzoging kan zijn.
Waar mijn patient uiteindelijk nou allergisch op reageerde is tot nu toe nog niet duidelijk. Wel gebruikt ze nu alleen nog tandverzorging zonder parabenenen, SLS vrij, zonder microplastics en fluoride erin.
Ook is mij opgevallen dat steeds meer bekende commerciële tandpastamerken ook met een lijn zijn gekomen waar alleen biologische, natuurlijke of duurzame stoffen in verwerkt zitten. Een fijn idee vind ik dat, aangezien het altijd een zoektocht was om dit soort producten te vinden.
Overgevoelig voor menthol/mint /pepermunt
Voor patiënten met een allergie voor pepermunt was het al jaren een zoektocht om een tandpasta te vinden zonder mintsmaak.
Pepermunt geeft tandpasta een frisse smaak en wordt bijna altijd gekozen als smaak of bijsmaak. Het is weliswaar niet een verkeerde stof in de tandpasta, maar als je daar allergisch voor bent of niet tegen de hete smaak kan (denk aan mensen met autisme, xerostomie(droge mond) ,zwangeren of na bestraling ) kan de zoektocht naar producten zonder erg lastig zijn.
Elmex heeft een tandpasta genaamd: mentholvrij anti cariës en deze is lichtzoet en mild van smaak.
Dr Brite Berrylicious is een tandpasta met frisse fruitige smaak en bevat ook geen menthol.
OraNurse tandpasta is een tandpasta zonder smaak en is speciaal bedoelt voor mensen die overgevoelig of allergisch zijn.
Overgevoelig voor SLS
De schuimende stoffen die bekend zijn onder de naam Sodium Lauryl Sulfaat of Sodium Laureth Sulfaat zijn voor veel mensen een irriterende stof in lichamelijke verzorging.
Niet alleen in douchegels en shampoos worden deze stoffen toegevoegd maar ook in tandpasta en spoelmiddelen.
Deze stoffen kunnen een allergische reactie op de huid geven als bijvoorbeeld exceem, maar in de mond kan het een prikkelend en brandend gevoel veroorzaken.
Nog altijd is niet bewezen dat deze stof kankerverwekkend is, goed voor de mondflora is het echter ook niet.
Mensen die hier overgevoelig voor kunnen zijn: mensen met het syndroom van Sjogren, mensen met een droge mond, mensen die chronisch last hebben van mondbranden, mensen die zijn bestraald in het hoofd hals gebied of chemotherapie hebben ondergaan.
Titaandioxide
Deze onlangs nog in het nieuws gekomen stof, staat bekend onder het e nummer:171, deze wit makende stof wordt in tandpasta gestopt om er een witte kleur aan te geven. Helaas is deze stof kankerverwekkend gebleken en kan je dus maar beter een tandpasta kiezen zonder deze stof.
Triclosan
Deze tof wordt toegevoegd vanwege de antibacteriële, anti schimmel werking en vermindert de plaquegroei door ermee te poetsen. Deze schadelijke en synthetische stof zorgt er ook voor dat de goede mondbacterien verdwijnen en zorgen dus voor een disbalans in de mondflora. Tevens schijnt ook het hormoonstelsel te verstoren en kan daardoor zorgen voor onvruchtbaarheid.
Gelukkig valt het mee hoe vaak ze deze stof nog toepassen in mondverzorging, toch kan je beter kiezen voor producten zonder Triclosan.
Fluoride vrij
Over fluoride zijn de meningen erg verdeelt, vanuit ons vakgebied wordt het gebruik van fluoride in mondverzorging nog steeds aanbevolen. Toch is er een grote groep die beweert dat het gebruik van fluor in tandheelkundige producten echt niet noodzakelijk zijn om gaatjes te voorkomen. Ook wordt er gekeken naar andere natuurlijkere stoffen die ons glazuur zouden kunnen versterken, denk hierbij bijvoorbeeld aan xylitol, actief zuurstof en hydroxyapatiet.
Laat je adviseren bij de tandarts of het voor jouw gebit mogelijk is om eventueel een tandpasta te nemen met een alternatief voor fluoride.
Ook zijn er mensen die vanuit hun dieetwensen of overgevoeligheid beter geen fluoride kunnen nemen.
Ik hoor ook steeds vaker dat men gevoelig is voor bepaalde mondverzorgingsproducten. Goed om te weten dat er veel natuurlijke alternatieven bijkomen. Wanneer je last hebt van tandvleesproblemen is het natuurlijk van belang dat je goed poetst.