Vind jij de tandarts ook zo duur?
Als ik op twitter kijk onder ‘tandarts’ of ‘mondhygiënist’ dan lees ik dat ik onderhand een garage vol Porsches zou moeten hebben. Ik lees namelijk dat ik een absurd bedrag per uur zou verdienen. Mensen vinden dit ‘schandelijk’ en kijken me vies aan. Gelukkig klopt het niet. Hoe het wel zit, vertel ik je graag.
De maximale tarieven zijn voor alle mondzorgpraktijken gelijk. Zij worden jaarlijks bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), een zelfstandig bestuursorgaan. De NZa houdt toezicht op zorgaanbieders en verzekeraars. De NZa valt onder toezicht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De NZa zit aan tafel met de beroepsverenigingen. Samen bekijken zij of de praktijken goed uit de voeten kunnen met de behandelcodes en beschrijvingen.
Uitgangspunt voor de tarieven is de hoogte van hoeveel een tandarts mag verdienen. 98.000 euro bruto per jaar mag een tandarts overhouden uit zijn werk. Frappant zit dit vast aan een aantal uren waarvan menig tandarts moet lachen. In de praktijk werken zij namelijk veel meer uur. Of een tandarts dit wil verdienen is natuurlijk de tweede vraag…sommige tandartsen kiezen er bewust voor om wat minder te verdienen. Je kunt je namelijk voorstellen dat zo’n streefbedrag nogal wat stress met zich mee brengt. Dus een beetje minder verdienen kan ook aantrekkelijk zijn. Kiezen voor kwaliteit voelt nu eenmaal lekkerder dan geld op de bank. Toch mag aan kwaliteit best een prijskaartje hangen.
Niet alle tarieven zijn op dit bedrag gestoeld. Bij elke behandeling is bekeken wie de meest logische behandelaar is en dat is niet altijd de tandarts. Dus de behandelingen die normaal gesproken door een mondhygienist (HBO geschoold) worden uitgevoerd, hebben een lager tarief dan de behandelingen die normaal gesproken door de tandarts (Universitair geschoold) worden gedaan.
Waarom dit bedrag?
De studie Tandheelkunde duurt zes jaar lang. Na deze studie kan de tandarts besluiten om nog enkele jaren door te leren voor bijvoorbeeld parodontoloog. Studeren brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast draagt een tandarts veel verantwoordelijkheid en ook hier betaal je voor. Daarnaast bestaan er nogal wat verplichtingen voor tandartsen zoals hulpplicht. Verder zijn tandartsen schaars goed aan het worden in Nederland en zo is hun onderhandelingspositie sterk.
Waarom is de een goedkoper dan de ander?
Tandartstarieven zijn onderverdeeld in meerdere categorieën. Binnen deze categorieën zijn de tandartstarieven per onderdeel vastgelegd en voorzien van een code. Eén behandeling kan dus uit meerdere codes van het tandartstarievenstelsel bestaan. Welke componenten en zorg de tandarts geeft, bepaalt de tandarts in overleg met jou. Om zelf te bepalen welke zorg je krijgt en van te voren te bekijken of je voor vergoeding aanmerking komt of dat je het geheel zelf kunt betalen, moet er vanaf 250 euro een begroting worden afgegeven. Hierdoor wordt het gemakkelijker om tandartstarieven te vergelijken. Ook kan je eventueel jouw eigen tandarts vragen waarom hij of zij hogere of juist lagere tandartstarieven hanteert dan een andere tandarts.
De vastgesteld NZa tarieven zijn namelijk maximale bedragen. Er kan dus ook gekozen worden om het bedrag naar beneden aan te passen. Dat de tandartstarieven van jouw tandarts hoger zijn, kan te maken hebben met het zorgniveau en de tijd die de tandarts voor je als patiënt neemt. Zo kan de tandarts inschatten sneller klaar te zijn dan dat de behandeling normaal duurt, omdat het in jouw geval meevalt. Toch kan de tandarts snel klaar zijn en je toch het maximale bedrag rekenen. Dat komt omdat hij het bedrag niet omhoog kan aanpassen als het een keer tegenvalt. Ook kan de tandarts standaard wat goedkoper zijn omdat hij minder onkosten heeft. Bijvoorbeeld omdat hij een heel goedkoop pand bezit.
Wat zijn de onkosten voor de tandarts?
De onkosten nemen steeds meer toe. Dit komt door strengere normeringen. Daar waar de onkosten vroeger zo’n 30% waren, stijgen ze nu tot wel 60%. Mondhygiënisten hebben geen CAO en staan ook zij sterk in de onderhandelingen over het uit te keren bedrag als zij in loondienst of op zzp-basis werken in een tandartspraktijk ten opzichte van de praktijkhouder. Een greep uit de kosten:
- Het pand
- De behandelstoelen
- Onderhoudskosten
- Sterilisator + thermodesinfector
- Instrumentarium
- Reparatiekosten
- Wegwerpmateriaal als:
- Handschoenen
- Monddoekjes
- Servetten
- Tissues
- Bekertjes
- Polijstcupjes
- Sterilisatieverpakkingen
- Alcoholdoekjes
- Administratie
- Personeel
- Bij- en nascholing (een ochtend cursus kan zo 500 euro kosten)
- Inspecties aan het röntgen e.d.
- Lidmaatschap beroepsverenging e.d.
- Voorlichtingsmateriaal
- Abonnement leesmap voor in de wachtkamer
- Communicatiemiddelen
- Software
- Computers
En nog veel meer…
En het vijfminuten tarief dan?
Sinds een aantal jaar geldt er voor sommige behandelingen het vijfminuten tarief. Dit geldt voor gebitsreiniging en voor informatie/instructie, beide M-codes. Voorheen bestond de mogelijkheid tot declareren uit beperkte, gemiddelde en uitgebreide gebitsreiniging. Nergens stond omschreven wat precies beperkt, gemiddeld en uitgebreid was. Als iemand erg veel tandsteen heeft, dan kan het uren duren voordat het allemaal weg is. Hier mocht voorheen maar zo’n 40 euro worden gedeclareerd. Dit betekent dat mensen steeds maar een half uur achter elkaar behandeld konden worden en dat koste dus veel bezoekjes voor hen. Nu kan er een hele lange afspraak geregeld worden zodat men maar een of twee keer hoeft te komen.
Daarnaast moest informatie/instructie gratis worden gedaan. We gaven dus gratis tandenborstels, floss, stokers, ragers en folders mee. Ook de tijd in het voordoen hoe dit thuis gebruikt zou moeten worden, waarom en het motiveren van de patiënt moest maar gratis. Dit terwijl dit onderdeel nu juist echt de mondgezondheid verbeterd. Terwijl dit onderdeel de kern van het vak van de mondhygiënist is. Het zou net zo gek zijn om hiervoor niet te betalen als dat je bij de bakker het brood gratis zou krijgen en alleen de bonbons zou betalen.
Enkel gebitsreiniging zonder goede mondhygiëne thuis is van zeer beperkte waarde. Door de declaratiemogelijkheid wordt er een impuls gegeven om meer preventieve tandheelkunde aan te bieden en zo onnodig hoge kosten bij de patient te voorkomen. Want als het gebit niet kapot is, hoeft het ook niet gerepareerd te worden.
Men denkt dat je voor wat ik verdien in een uur simpelweg 12 keer dat bedrag kunt berekenen. Dat klopt niet. De onkosten moeten er dus nog af en ook krijgt doorgaans een zzp-mondhygiënist of eentje die in loondienst werkt niet het volle resterende bedrag. Na en voor elke behandeling is er tijd nodig om de kamer te reinigen, de afspraak te regelen, het dossier bij te werken, overleg te plegen en om instrumenten klaar te leggen. Dit is niet declarabele tijd. Zelf ben ik voor de eerste behandeling een uur van te voren aanwezig en nadat de laatste patient de praktijk verlaat ook nog minstens een half uur. Bij- en nascholing wordt in de ‘vrije tijd’ gevolgd en dit geldt ook voor vergaderingen en dergelijke.
Hoeveel ik dan wel verdien? Ik zal het je zeggen…ik heb geen idee…genoeg dus om me er niet ongerust om te maken en genoeg om een nieuwe Toyota Aygo te rijden.
Er is géén onderscheid meer in tarieven qua behandelaars….
Ik lees dit terwijl ik een rekening heb van €500 voor een wortelkanaalbehandeling. En dan moet ik geloven dat een tandarts niet teveel verdient? Geen wonder dat mensen naar oost Europa gaan voor een behandeling als er geen onvoldoende concurrentie tussen tandartsen is.
Tegenwoordig gaat het meeste om winst te maken. Voor een garage en voor een tandarts ook.
Geloof gerust dat er sommige zijn waarbij het niet zo is maar dat is niet mijn ervaring.
Was meer dan 5 jaar geleden vertelt, nadat ik al meerdere jaren niet naar de tandarts was geweest, dat ik een wortel kanaal behandeling nodig had en dat naast dat zoiets essentieel was, 500 euro zou kosten of meer. Exact bedrag vergeten gezien de jaren geleden.
Op dit punt, nog steeds geen probleem met mijn tanden. Maar zou wel moeten geloven wat mij verteld wordt terwijl ik daar op de stoel lig. Hetzelfde met een foto maken voor hier en daar.
Ik vertrouw nu niets meer, dankzij dingen zoals dat. Fijn, dat soort dingen.