lang niet bij de tandarts geweest

Te Lang Niet Bij De Tandarts Geweest?

Wat staat je te wachten als je lang niet bent geweest?

Na een uitgebreide behandeling waarvoor ze enkele keren had moeten komen, vroeg ze me dit: “Een vriend van me is al heel lang niet meer bij de tandarts geweest. Ik heb het met hem er over gehad. Ik zag namelijk allemaal van die gele, bruine en zwarte dingetjes zo tussen zijn tanden. Echt niet mooi. Hij zat er zelf ook mee. Hij is alleen bang….moet hij nu ook heel uitgebreid behandeld worden?”

Drempel

Ze had zelf ook verwacht dat mijn behandeling haar zwaar zou vallen. Gelukkig viel het achteraf allemaal erg mee. Ook zij had toch wel even een drempel gevoeld om zich te laten behandelen, ook al vindt ze haar tanden heel belangrijk. Bij haar was er tandsteen onder haar tandvlees gaan zitten en daardoor was haar kaakbot aangetast. Al haar wortels schoonmaken was inderdaad een behoorlijke klus. We hebben dus niet alles in een keer gedaan, maar het opgedeeld. Zo was het voor haar prima behapbaar. Haar vriend wil juist liever niet zo vaak komen. Wat zouden we voor hem kunnen doen?

Ik vond dit een hele moeilijke vraag. We weten natuurlijk allemaal dat hoe langer je wacht, hoe slechter het gebit wordt. Hoe slechter, hoe intensiever de therapie en hoe hoger de kosten. Rationeel weten we dus best wel dat we regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist moeten. Toch houdt je wat tegen….Wat staat je te wachten? Wordt er niet iets gedaan wat je helemaal niet wilt? Daar kom je maar op een manier achter.

Zwarte tanden

Verkleuringen in het gebit kunnen van alles en zelfs niks betekenen. Soms geldt zelfs; hoe donkerder hoe beter. Dat is gek he? Dus zwarte vlekken zien we graag. Okay, dat is een beetje overdreven. Natuurlijk hadden we gewenst dat deze helemaal niet waren ontstaan. Maar goed, soms is dat nu eenmaal zo. Gaatjes die zwart zijn geworden hoeven in wezen niet behandeld te worden, tenzij er een stuk tand echt weg is of het in het zicht ligt.

Een zwart gaatje is namelijk vaak een stabiel gaatje. Dus een gaatje dat niet verder op weg is om de tandzenuw te gaan plagen. Door de grovere structuur van het tandmateriaal heeft het in de tijd kleurstof opgenomen. Op het moment dat je het te lelijk vindt, kan het wel gevuld worden. Wel jammer, want dan gaat er tandmateriaal verloren.

Een zwarte verkleuring kan ook wat anders zijn. Het kan ook hele donkere aanslag zijn, bijvoorbeeld door roken. Dit kan verwijderd worden door een gebitsreiniging. Tegenwoordig wordt hier regelmatig een ‘zoutstraler’ ingezet. Hele fijne korreltjes worden daarbij met kracht tegen je tanden aangeschoten. Doordat de poeder tegenwoordig heel fijn is, hoef je hier verder geen last van te ondervinden. Behalve dan dat je een hele charmante beschermbril op krijgt 😉Voor lang resultaat moet ook het tandsteen goed verwijderd worden, gestopt worden met roken en/of de tandenpoetstechniek verbeterd worden.

Grijs

Grijze verkleuringen kunnen komen door bepaald antibioticagebruik of door een afgestorven zenuw. Bij een afgestorven zenuw zal de tand een zenuwbehandeling moeten ondergaan en kan er intern gebleekt worden. Een wortelkanaalbehandeling is wel een vrij lange behandeling. Maar als de zenuw dood is, kan je ook niks meer voelen.

Bruin

Bruine verkleuringen kunnen actieve gaatjes zijn, maar het kan ook aanslag zijn. Wat het precies is, moet toch echt in de praktijk zelf bekeken worden. Als er veel gaatjes aanwezig zijn die geboord moeten worden, dan is ook die behandeling best intensief. Bruine verkleuringen kunnen ook glazuurafwijkingen zijn of een te veel aan fluoride. Er hoeft dus niet altijd per se iets aan gedaan te worden, tenzij jij vindt dat het je uiterlijk te veel stoort.

Geel

Gele verkleuringen kunnen simpelweg oude plak zijn en/of tandsteen. Een gebitsreiniging is dan de oplossing. Of het tandsteen zich beperkt tot het deel wat je ziet, kan ook alleen maar in de praktijk beoordeeld worden. Mocht het meer werk zijn dan alleen een gebitsreiniging, dan wordt je dit eerst goed uitgelegd. Er wordt dan een behandelplan opgesteld en je kunt hiermee akkoord gaan of niet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er ineens van alles met je gaat gebeuren. In wezen mag men niks doen zonder jouw toestemming.

Wit

Witte vlekken kunnen komen door een te veel aan fluoride en aan actieve of juist passieve gaatjes. Actieve witte gaatjes zien eruit alsof er met krijt op je gebit is getekend. Passieve gaatjes glanzen. De ontkalkingen hoeven vaak niet geboord te worden omdat het dan enkel nog in je glazuur zit en niet in je tandbeen. Er bestaan wel verschillende methodes om het op een vriendelijke manier op te knappen. Bijvoorbeeld met Icon.

Gezond gebit

Is je gebit eigenlijk gezond, maar ben je toch niet tevreden? Dan komen de opties tanden bleken en facings in zicht. Hier bestaan diverse methodes voor. Het ligt er een beetje aan waarin de mondhygiënist of tandarts precies in geschoold is welke oplossingen de revue passeren. Soms wordt je doorverwezen naar iemand die zich hierin heeft gedifferentieerd. Het is in elk geval absoluut niet raadzaam om dit te laten doen door bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist. Vaak werken zij met producten die helemaal niet werken of wordt er onveilig gewerkt. Ook is er tegenwoordig online van alles te bestellen waar tandheelkundigen niet mee mogen werken, maar jij thuis vrolijk mee aan de slag kunt. Je zal alleen niet de eerste zijn die daardoor brandwonden krijgt…

Dus…

Dus zie je iets aan je gebit en vraag je je af wat je te wachten staat? Maak eerst een afspraak voor een intake, gewoon bij de tandarts en/of mondhygiënist, en denk er dan eens rustig over na. Dit advies heb ik ook aan de dame bij mij in de stoel gegeven. Haar vriend is inmiddels geweest voor een intake!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply