Mijn allereerste ervaring met probiotica was na mijn buikoperaties, 3 buikoperaties verder kreeg ik van de MDL arts in het ziekenhuis de stempel prikkelbare darm opgespeld.
Nooit eerder had ik last van mijn darmen gehad, tot na deze periode. Ik kon ineens niet veel soorten voeding verdragen als bijvoorbeeld voeding met tarwegluten, lactose en diverse koolsoorten.
Mijn darmarts adviseerde mij om eens probiotica te gaan gebruiken en te kijken welk effect dat zou geven op mijn darmstelsel.
Als kind had ik wel eens van die kleine flesjes Yakult gekregen maar verder wist ik hier weinig van, zodoende ben ik mij gaan verdiepen in de wereld van Probiotica.
Met dit blog zal ik uitleggen wat probiotica precies voor je doet en hoe dit op dit moment wordt toegepast in de tandheelkunde.
Wat is het precies?
Ons lichaam bestaat uit bacteriën, miljarden om precies te zijn. Mensen zijn altijd huiverig voor het woord bacteriën omdat je denkt aan viezigheid of het ziek worden ervan. Wat veel mensen niet weten is dat ons eigen lichaam haast net zoveel bacteriën bevat als lichaamscellen zelf.
Overal zitten bacteriën, in je maag, in je darmen, op de huid en in je mond.
Zonder deze goede bacteriën zou je zelfs ziek kunnen worden en deze zijn nodig om de balans in ons lichaam in stand te houden. De goede bacteriën vechten als het ware en beschermen je tegen de slechte bacteriën van buitenaf.
Probiotica zijn levende bacteriën die een gunstig effect hebben op de gezondheid wanneer deze in voldoende hoeveelheid wordt geconsumeerd.
Er zijn zo ontzettend veel soorten bacteriën en niet iedere soort kan je helpen bij klachten. Belangrijk is uit te zoeken voor welk doel je probiotica wilt gebruiken en daarvoor de geschikte bacteriesoort te vinden.
In de winkels kan je probiotica vinden in de vorm van gefermenteerde drankjes, yoghurtdrank of als voedingssupplement (pillen of poeder).
De meeste probiotische bacteriën behoren tot de Lactobacillen of Bifidobacteriën.
Om effectief te kunnen zijn is het belangrijk dat ze levend zijn en in grote hoeveelheden in het product aanwezig moeten zijn.
Hoe werken probiotica?
Bacteriën zoals probiotica komen in de darmen terecht via onze maag en slokdarm. Deze bacteriën moeten hoog gedoseerd en extra sterk zijn om te kunnen overleven in ons maagzuur en gal. Uiteindelijk bereiken ze de dikke darm via de dunne darmen.
Levende bacterien in gefermenteerde yoghurt of melkdranken verbeteren de vertering van lactose (melksuiker) bij mensen die dit moeilijk kunnen verteren (bron: www.voedingscentrum.nl).
De producten moeten dan wel 100 miljoen levende microorganismen bevatten.
Wanneer deze levende bacteriën in de dikke darm aanwezig zijn kunnen ze op deze manier mensen helpen met klachten als een prikkelbare darm, voedselallergie of voedingsintolerantie.
Maar omdat iedere bacterie een andere functie heeft is het verstandig om dit samen met een arts, diëtist of orthomoleculair specialist uit te zoeken.
Ontregeling
Niet iedereen heeft probiotica nodig, maar wanneer de bacterieflora in een bepaald lichaamsdeel uit balans is kan je dat merken doordat je klachten krijgt.
Door stress, operaties, overmatige suikerinname, roken en drugsgebruik of een vezelarm dieet kan deze balans verstoord raken.
In de darmen kan je dit gaan merken doordat de stoelgang niet meer normaal verloopt, je niet naar het toilet kan of juist middels dunne ontlasting veel te vaak, of dat je veel buikpijn hebt.
In de mond kunnen zich ook klachten ontwikkelen wanneer de bacterie balans verstoord is. Zo kan je last krijgen van ontstekingen van het tandvlees, je continue een mondschimmel hebt of je last hebt van pijnlijk mondslijmvlies.
Ook pasgeboren baby’s zijn goed te helpen met probiotica omdat ze op de wereld komen met nog niet perfect ontwikkelde darmen. In de eerste maanden uit de buik moeten de darmen nog rijpen en verder ontwikkelen en kunnen ze vaak slecht tegen koemelk. Dit uit zich bij babys in veel huilen en buikkrampjes.
Prebiotica
Om probiotica een grotere kans van slagen te geven en een beter bereik op de juiste plek in het lichaam is het ook belangrijk een Prebiotica te gebruiken.
Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die te vinden zijn in groente , fruit en granen.
Deze vezels stimuleren de groei en activiteit van de bacteriën in ons verteringsstelsel.Ook vergroten ze een grotere overlevingskans van de bacteriën.
Sommige supplementen van probiotica bevatten tegelijkertijd ook prebiotica. Als je dus op zoek gaat naar een juist product is het dus raadzaam hier naar te kijken en wanneer het er niet in zit dit extra in te nemen (bron: www.Vitakruid.nl).
In de mond
Nu even terug naar de werking in de mond. Het staat op dit moment nog erg in de kinderschoenen en er worden talloze onderzoeken gedaan naar de werking van probiotica in de mondflora.
De eerste producten zijn inmiddels ontwikkeld om ingezet te worden bij chronische of tijdelijke mondklachten.
Vooral de Lactobacillen lijken in staat te zijn de orale flora te herstellen of te handhaven( Bron: www.naturafoundation.nl)
Tuurlijk is een goede mondhygiene van belang, ondanks dat kunnen zich door verstoring in balans de foute pathogene bacterien zich gaan domineren.
Het gevolg is dat parodontitis en gingivitis (ontsteking van tandvlees en omliggende weefsels) kan ontstaan maar ook cariës en een slechte adem.
De gunstige Lactobacillen hebben naast de werking om de foute bacteriën te laten verdwijnen ook een functie om ontstekingen in de mond tegen te gaan.
Via bacteriekweken kan ik als mondhygienist een sample maken van de mondbacterien en zo opsporen of er foute pathogenen in de mond zitten. Wanneer de uitslag dusdanig hoge slechte bacteriën laat zien dan raad ik vaak naast mijn behandelingen een probiotica aan om te gebruiken.
Inmiddels zijn er ook speciale probioticaproducten op de markt die zich voornamelijk richten op de mondproblemen.