Microplastic in tandverzorging
Nooit eerder beschreef ik dit onderwerp in een blog, toch heb ik het al vaal beschreven in mijn rubriek Productnieuws in het vaktijdschrift voor mondhygienisten.
Microplastic en ook wel de nog kleinere nano plastics zitten helaas overal. In ons milieu maar ook ook in onze verzorgingsproducten.
Omdat we inmiddels weten dat deze microplastics helemaal niet zo gezond voor ons zijn wordt er door steeds meer mensen gelet of deze wel of niet aanwezig zijn in producten of bijvoorbeeld voedingsmiddelen.
Ik zelf gebruik al een tijdje een app op mijn telefoon om producten te kunnen scannen op de aanwezigheid van de microplastics.
Wat zijn microplastics?
Plastic in de natuur valt op den duur uit elkaar in kleinere stukjes, hoe klein ze ook worden die kleine stukjes verdwijnen nooit helemaal.
Wanneer de stukjes kleiner zijn dan 5 millimeter spreken we van microplastic.
Ze vallen in enorm veel stukjes uiteen en zijn niet meer met het blote oog te zien, ze zijn niet afbreekbaar en kunnen dus helaas niet worden opgeruimd.
Het gevolg is dat ze zich ophopen in onze natuur en bijvoorbeeld voorkomen in de oceanen en rivieren, maar ook in de lucht, in de grond of in ons voedsel.
Het zit overal..
Veel van onze verzorgingsproducten die we dagelijks gebruiken kunnen dus helaas ook van die microplastics bevatten.
Denk hierbij aan shampoo, bodylotion, cosmetica maar ook mondverzorging.
En daarbij komend dat na het gebruik van dit soort producten de microplastics weer door het putje spoelen zo rechtstreeks de natuur weer in.
Wat gebeurt er met deze stoffen in ons lichaam?
Diverse groepen polymeren kunnen uiteindelijk microplastic vormen, denk hierbij aan polyethyleen PE , polypropyleenPP, polyvinychloride PVC, polyethyleentereftalaat PET en polystreen PS.
Uit een onderzoek van de universiteit in Wageningen is gebleken dat de meerderheid van de wereldbevolking minder dan een korreltje zout microplastics per week binnen krijgt.
Bij 1 op de 20 mensen kan dit oplopen tot 676 milligram microplastics per week.
Gemiddeld krijgt een mens dan 12,3 milligram aan microplastics binnen waarvan dan waarschijnlijk 41 nanogram wordt opgenomen.
( bron: Onderzoek van universiteit Wageningen 24 maart 2021)
De hoeveelheid die je binnenkrijgt is afhankelijk van je eetgewoontes en de hoeveelheid microplastics in de voeding en lucht.Wat het precies doet met onze gezondheid is echter nog onduidelijk.
Hoeveel zit er dan in onze mondverzorging?
Via de applicatie op onze telefoon kan je producten als bijvoorbeeld tandpasta heel makkelijk scannen.
Door met je app een foto te maken van de complete ingredientenlijst kan hij in een paar seconden berekenen of er microplastic in zit.
Ook ik zelf heb diverse commerciële bekende merken getest met deze app en er blijkt helaas in een groot aantal tandpasta’s toch microplastic te zitten.
Wanneer je alleen tandpasta gebruikt met microplastic zal je daar waarschijnlijk niet direct ziek van worden, maar op langere termijn leveren deze microplastics wel een groot probleem op voor ons allen.
Zeker wanneer we er bijna niet aan ontkomen en deze microplastics overal in kunnen zetten.
Wat kan je er zelf aan doen?
Onze natuur en lucht in de woonomgeving kan je helaas niet zelf veranderen. Wel kan je ervoor kiezen om zoveel mogelijk biologisch te eten, voeding te kiezen die zo min mogelijk bewerkt is en toch nog kieskeuriger te worden op het gebied van cosmetica, lichaams en mondverzorgingsproducten.
Op grote schaal kun je natuurlijk ook de wereld een beetje beter maken door afval zelf goed te scheiden. Met herbruikbare tassen naar de supermarkt te gaan in plaats van alles in wegwerpzakjes te kopen.
Maar ook te kijken naar de producten en hoe deze zijn verpakt.
Plastic is nou eenmaal een fantastische manier om voedsel en of schoonheidsproducten in te bewaren en conserveren. Maar al dat weggooien betekend een grote plastic berg afval en uiteindelijk kleine micro plastics in de natuur.
Alle kleine beetjes helpen en hoe sneller we er ons bewust van zijn hoe beter!
Helaas hebben we geen glazen bol om te kijken wat dit voor schade geeft aan onze natuur en gezondheid.