tanden poetsen peuters aanleren

Mengen in de Mondzorg

Mocht het nog niet zijn opgevallen: ik hou van woorden. Sommige woorden vind ik superlelijk en andere woorden vind ik supermooi. Een lelijk woord is bijvoorbeeld ‘grassprietje’. Het zou zomaar een enorm scheldwoord kunnen zijn. Maar ‘mengen’ vind ik een heerlijk woord. En mengen komt best vaak voor in de mondzorg. Ik neem je even mee.

Je mengen

Je kunt je mengen in een groep. Je kunt dan eens voelen of die groep iets voor je is. Of er mensen tussenzitten die interessant voor je zijn. Met mengen bedoelen we dat je een gesprek aangaat met iemand die je nog niet eerder kende. Als je echt wil weten of die ander een blijvertje wordt, iemand waar je energie in wil steken, dan lok je taal uit bij de ander. Met andere woorden: je gaat luisteren. Dit is precies wat we doen in de behandelkamer. We zien elke dag mensen die we nog niet (echt) kennen. We willen je goed helpen en daarom is het nodig om je voldoende goed te leren kennen.

Alginaat mengen voor een lekker papje en hapje

Hier bij mij thuis heb ik een klein rariteitenkabinetje. Daar staat iets in wat je misschien thuis ook in je keuken hebt staan. Om bijvoorbeeld kruiden, noten en zaden te kneuzen. Je noemt het een vijzel met stamper. Dat was van keramiek. Later werd dit van flexibel kunststof wat je makkelijk in je handpalm kon houden met een spatel. Een mengnap dus. Hierin wordt iets gemengd wat in de afdruklepel wordt gedaan. 

Deze lepel was vroeger van keihard ijzer, te groot en er zaten geen gaatjes in. Dus het afdrukmateriaal liep flink je keel in. Bovendien was het een lastig klusje omdat het afdrukmateriaal maar heel even papperig bleef. De timing was dus nogal een dingetje.

Met een stage maakte ik kennis met de alginaat mixer. Een soort keukenapparaat. Je papje komt er perfect uit. Geen stress of je het wel op tijd ‘glad’ krijgt. Geweldig apparaat! Zo lukt een afdruk vaak al de eerste keer en dat is wel zo fijn voor de patiënt. En soms is zelfs dat hele happen niet meer nodig en kan er met een camera alles vastgelegd worden.

Met gemengde gevoelens

Wat hebben we verder nog met mengen? Nou, gemengde gevoelens natuurlijk. Laatst zei ik tegen een patiënt die om 08:30 uur op maandagochtend bij me in de stoel kwam zitten: “Een goed begin van de week, niet?” Waarop hij iets te lang “Eueueueueueh……” zei, waarna er even een stilte viel. Hij vroeg zich af of hij nou een sociaal antwoord zou geven of een eerlijk antwoord. Tja, je weet ook wel dat je naar me toekomt voor een goed doel. Ergens wil je wel, maar ergens wil je ook niet. Leuker kunnen we het niet maken.

Eet je groente

Maar ‘mengen’ kan ook goede tips met zich meedragen. Bijvoorbeeld bij kinderen die ab-so-luut geen groente willen. En hier komt dat keukenapparaat toch weer van pas. Als je groente goed fijn maakt en lekker mengt door een gerecht, dan herkent je kind het niet meer als groente. Dat is het gewoon pastasaus geworden. Want je kind heeft voorheen ook vast Olvarit gegeten, je weet wel, van die fruit- en groentepotjes. Het zou toch gek zijn als je kind serieus ineens geen groente meer lust terwijl hij die vreselijk smakende potjes gewoon at? Dus je verstopt de groente gewoon door het te mengen. Et voila, een kind dat groente eet.

de beste tandpasta voor kinderen

Een cocktail van tandpasta

Nog een tip met mengen en kinderen. Als je kind goed de tandpasta kan uitspugen, is het tijd om over te stappen van peutertandpasta naar junior of tandpasta voor volwassenen. Je kind is alleen totaal niet gewend aan die heerlijke frisheid. Het wordt dan omschreven als ‘pittig’. Dat komt doordat deze tandpasta’s mint bevatten. En lang niet iedereen houdt daarvan. Daarom komen er tegenwoordig ook steeds meer tandpasta’s op de markt die minder mintig zijn of geen mint bevatten. Maar ja, ook daarbij hoor je: “Lus ik nie!”

Natuurlijk is het goed om je kind wel te laten wennen aan andere smaakjes, want anders wil het straks alleen nog maar zoetigheid. Een trucje is dan dus…en je voelt ‘m al…mengen! Je doet gewoon een klein dotje op de buitenkant van je hand van de peutertandpasta en een dotje van de andere tandpasta. Vervolgens meng je dit met de tandenborstel. Na een tijdje maak je het dotje van de junior of volwassene tandpasta groter en dat herhaal je totdat je bijna alleen nog de juiste tandpasta overhebt. 

Fop limo

Ik ga alweer terug naar de keuken. Want je kind heeft soms ook enorme trek in die lekkere zoete limonade of ranja. En jij was vast in de veronderstelling dat limo niet zoveel kwaad zou kunnen. Tja, jammer dan, dat kan het zeker wel. Ja, ook die ‘zonder suiker toegevoegd’. Limonade bevat suiker en is daarnaast zuur. Een gouden combi voor een slecht gebit. Dus wat doe je? Je voegt steeds meer water toe aan de limonade. Zoveel tot je het kleurverschil niet meer ziet. Dus je went je kind geleidelijk aan om water lekker te vinden. En je kunt het gewoon limonade blijven noemen. Want die lege fles siroop gooi je niet weg….daar doe je water in. Gefopt!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply