Helaas hebben we het niet allemaal even breed. Daarom hou je je gebit het liefst gezond. Een ongezond gebit kan namelijk behoorlijk in de kosten lopen. Een gaatje kan je uiteindelijk 2500 euro kosten. Uiteraard is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist te gaan. Hoe bespaar je nog meer kosten?
Gezeur en gezanik
De tandarts en zeker de mondhygiënist geeft je steeds tips en adviezen. Sommige mensen vinden dit gezeur en gezanik. “Het is toch nooit goed.”, kan men al gauw denken. Bedenk dat ze echt het beste met je voor hebben. Ze hebben een eed afgelegd en willen niks liever dan dat jij je tanden zelf gezond kunt houden. Dus volg die tips nu maar gewoon op. Echt..dat kan je zoveel geld schelen!
De basis
Het begint natuurlijk bij de basis. Poetst twee keer daags met fluoride tandpasta. Er bestaat gewoon niks beters dan dat. Maar dat wist je natuurlijk allang. Wat kan je nu doen om geld te besparen?
Doe maar goedkoop
Duurder is lang niet altijd beter. Een tandpasta met fluoride hoeft dus ook niet knetter duur te zijn om je tanden minder oplosbaar te maken. Ga je nu enthousiast googelen? Kijk dan goed naar de verzendkosten! Een tandpasta van 65 cent kan zomaar 6 euro verzendkosten berekenen. Kijk ook goed naar de inhoud van de tube. Zit er wel genoeg in?
Doe maar gratis
Nog goedkoper? De meeste mondzorgpraktijken krijgen monsters van de tandpasta-producent. Schroom niet en vraag of je een tube of tubetje mee naar huis mag nemen. Door Corona staat dit vaak niet meer op de balie. Dat betekent dus niet dat het er niet meer is!
Doe het zelf?
Tandpasta zelf maken? Minder goed idee…helaas krijg je er zelf echt niet zo makkelijk fluoride in. Bovendien circuleren er behoorlijk wat video’s en recepten die echt niet zo goed voor je tanden zijn of zelfs schadelijk.
Bulk
Bulk kopen? Door veel tandpasta te kopen kan het zijn dat je korting krijgt. Tandpasta kan je best een lange poos bewaren dus dat kan interessant zijn. Alleen…als je zoveel tandpasta in huis hebt…ben je dan nog zuinig? Of denk je dan: “Ach, ik hen nog zat…een beetje meer op mijn borstel kan geen kwaad.”?
Rustaaahg!
Dus..rustig aan..met die tandpasta! Je hoeft maar ter grote van een erwt op je tandenborstel te doen. Dus echt niet zo’n prachtige streep zoals je op sommige reclames ziet.
Uitknijpen
Knijp niet midden in die tube maar begin achteraan. Zorg dat je niks meer in die tube achterlaat. Je hebt hier speciale knijpers voor. Je kunt de tube ook nog doorknippen als je er niks meer uit krijgt zodat je nog bij het laatste beetje kunt.
Doe maar duurzaam
Of wil je helemaal geen tube hebben omdat je dit slecht vindt voor het milieu ? Er bestaan ook tandpasta tabletten. Je kunt zelfs een hele kilo bestellen! Ook zijn er tandenborstels van bamboe in plaats van plastic. Of wat dacht je van de miswak? Een stokje, recht uit de natuur, met antibacterieel effect.
Techniek
Alhoewel een goede elektrische tandenborstel beter zou kunnen poetsen dan met de hand, wil ik de handtandenborstel niet meteen wegcijferen. Goede borstelkopjes zijn namelijk best prijzig. Alhoewel, als je de tips en adviezen van de mondhygiënist goed opvolgt dan gaat je borstelkopje langer mee. Dat geldt ook voor je handtandenborstel. Als je de juiste poetstechniek gebruikt dan blijven de haren langer goed.
Tussenin
Dan de ruimtes tussen je tanden. Ook die kan je het beste dagelijks reinigen om kosten in de mondzorgpraktijk te minimaliseren. Nu heb je daar tegenwoordig van alles voor maar vergeet vooral de ouderwetse tandenstoker niet. Voor 300 stuks betaal je zo’n 4 euro. Dus voor iets meer dan 1 cent per dag kan je dan al tussen je tanden reinigen. En dat terwijl de rubberen of de plastic variant veel duurder zijn. Die zijn zo’n euro per stuk en is nog slecht voor het milieu ook. Heb je grotere ruimtes of al last van parodontitis dan moet je meestal ragers gebruiken. Vergis je niet…in sommige winkels lijken ze erg goedkoop maar missen ze een coating over het metaal zodat risico loopt om je tanden te beschadigen. Sommige ragers gaan ook maar kort mee omdat ze stuk gaan. Een simpele rager gaat vaak langer mee, simpelweg omdat er minder van kan afbreken.
Lang lekker
Nog een slimme besparingstip zit in je voeding. Probeer vooral voedingsmiddelen te gebruiken die je maag en darmen lang vullen zodat je niet gaat snacken. Gebruik dus voedingsstoffen die je de hele dag door van energie kunnen voorzien. Denk hierbij aan volwaardige producten zoals volkorenbrood, psylliumvezels, appelen en eieren. Havermout bevat een stofje waardoor je ook niet zo snel honger krijgt, beta-glucaan geheten.
Plak haat eiwit
Ook kwark helpt goed tegen honger vanwege de eiwitten. Het prettige van eiwitten is dat de bacteriën in je mond er niet zoveel van moeten hebben. Zeker de bacteriën die veel kwaad kunnen (langs de rand van je tandvlees) vinden een eiwitrijk dieet maar niks. Dat betekent dat je dan minder risico op gaatjes en op tandvleesontsteking loopt.
Water
Misschien wel de beste truc is…drink water…water komt zomaar uit je kraan. Je hoeft het echt niet in de supermarkt te kopen. Ook thee is best wel goedkoop en zou weleens tegen gaatjes en tandvleesontsteking kunnen helpen mits je er natuurlijk geen suiker in doet.
Afkijken
Weer even terug naar het tandarts- en mondhygiënistenbezoek…denk je eraan dat je kinderen gratis kunnen? Het valt volledig onder de basisverzekering. Dat is mooi meegenomen! Kan jij ondertussen de kunst spieken van de tandenpoetsles 😉 !
Back to school
Wil je zelf ook in de stoel en wil je goedkoper uit? Bekijk dan of er in jouw buurt een HBO of Universiteit (Mondzorgkunde en Tandheelkunde) is die het gratis of met korting aanbied. Denk je wel aan de rij- en parkeerkosten?