mondgezondheid

Je gebit houden zoals het is

Aan jouw lijf geen polonaise. Je bent tevreden met je tanden. Je hebt af een toe eens een gaatje en je laat elk half jaar gewoon je tandsteen verwijderen. Je denkt dat als je zo door gaat er niks zal veranderen. Ja, je hebt wel wat tandvleesontsteking maar daar merk je toch niks van. Gewoon goed poetsen en dan komt alles wel goed. Toch?

Waarom moet dat ineens?

Daar ben je zelf helemaal van overtuigd. Je eet best gezond en je poetst twee keer daags dus wat kan er nou mis gaan. Die mondhygiënist zegt wel steeds dat je zou moeten rageren maar dat heb je nooit eerder gedaan. Dus waarom nu ineens wel?  Laat haar maar gewoon, net als altijd, dat tandsteen verwijderen. Never change a winning team. Je denkt er dus anders over dan de mondhygiënist. Bereid je dan maar vast voor op een gesprekje.

Vanaf je 35e

Als je ouder wordt, heb je vaak meer zorg nodig. Je lichaam veert niet meer zo snel terug. Je kent vast het grapje wel: Alles zakt, behalve je tandvlees…dat trekt op. Net als de rest van je lichaam verandert in de tijd je gebit ook. Veel mensen krijgen een wat drogere mond, krijgen meer tandsteen en raakt het tandvlees sneller ontstoken en heelt ook minder vlot. Misschien denk je dat dit 65+ aan de hand is, maar helaas begint dit al rond je 35e. De hormonale balans, zeker bij vrouwen, verandert ook gestaag. Dit heeft ook invloed op je gebit. Misschien zelfs zonder dat je het door hebt.

Om je gebit in dezelfde staat te houden, de staat waar je zo tevreden mee bent, vraagt dus het nodige werk. Wil je dezelfde kleur behouden, dezelfde frisheid, dezelfde mate van gezondheid, dezelfde functie zoals goed kunnen kauwen, dan zullen jij en je mondhygiënist daar iets aan moeten doen. Daarom is het wijs om vanaf je 35e extra goed naar je gebit te laten kijken. Niet alleen maar naar gaatjes, maar ook naar de conditie van het tandvlees en de mate van slijtage. Hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker het bijhouden zal zijn en hoe lager ook de kosten zullen zijn voor de rest van je leven.

Maar je poetst toch goed?

Nou goed, je laat dan eens wat vaker je tandsteen verwijderen en je koopt eens een nieuwe elektrische borstel…dan zijn we er toch? Nee, helaas. Je tandvlees op peil houden, vraagt meer dan dat. Na het verwijderen van tandsteen zit er vrijwel direct weer nieuwe tandplak. Na een gebitsreiniging is het aantal bacteriën verlaagt en verstoord in hun groei, maar ze zijn er nog steeds. Door de cumulatieve groei zijn ze in no time weer uitgegroeid en schadelijk voor je tandvlees. Het is daarom nodig minstens elke 24 uur een soort mini-gebitsreiniging zelf uit te voeren. Maar je poetst toch goed? 

De tandenborstel bereikt het aller kwetsbaarste stukje tandvlees niet. Dat ligt verscholen tussen je achterste kiezen. Je kiezen zijn behoorlijk breed en daar tussen ligt tandvlees waar alleen een interdentaal hulpmiddel bij kan, zoals een stoker of een rager. Goed stokeren of rageren is niet eenvoudig. Dat is jammer want het helpt als iets eenvoudig is als je je leefstijl (gedrag) wilt veranderen.

Hangwangen

De drempel kan dus best hoog liggen om die ragers of tandenstokers juist daar helemaal achterin je gebit te gebruiken. Maar ach, die kiezen zie je toch niet? Who cares? Nou, die kiezen zijn juist heel belangrijk als je er nog een beetje knap uit wilt zien. Ze ondersteunen je wangen. Zonder kiezen krijg je hang-wangen.

Functioneel

Zonder kiezen is het ook knap lastig om goed te kunnen kauwen. Dat is niet alleen belangrijk om te genieten van je eten, maar ook voor je hersenpan. Goed kauwen houdt je scherp. Ook om je gebit gezond te houden, kan je niet onder die rager of tandenstoker uit. Bovendien zal het je geld schelen, want behalve dat je je tandvlees ermee gezond houdt, loop je ook minder risico op gaatjes en dus op dure kronen of bruggen. Die zijn dan simpelweg niet nodig. 

Tips & tricks

Om die rager of tandenstoker goed te hanteren zijn er foefjes en trucjes. Die kent je mondhygiënist ongetwijfeld. Bijvoorbeeld een trucje hoe je voorkomt dat je rager snel doorbuigt of je tandenstoker afbreekt. Niet bij iedereen is hetzelfde foefje een succes. Daarom oefenen jij en je mondhygienist hier samen mee en zoek je samen een oplossing. Soms ligt de oplossing in een bepaald merk rager, bijvoorbeeld met een handvat, een langer borsteltje of een conische vorm. Soms is het handig om je rager op het borsteltje zelf vast te houden en soms om een schroevende beweging te maken. Ontspan in elk geval je wangen. De meeste mensen zijn geneigd om hun wangen aan te spannen als ze helemaal achterin moeten wezen maar dan duwen je gespierde wangen je juist opzij. Een andere fout is als je het allemaal iets te snel wilt doen. Het kost geduld dus ga er eens lekker bij zitten in plaats van in je blote bips voor de wasbak te staan. Gaat de rager erg stroef of is het naar aan je tandhalzen? Dan kan je er een gel op doen.

Bloed, zweet en tranen

Voor nog meer tips and tricks zal je echt bij je mondhygiënist moeten zijn. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Toch blijft het zweten, misschien wekt het zelfs een traantje op en bloeden zal het zeker. Bloed, zweet en tranen dus. Gelukkig allemaal van voorbijgaande aard. Eerst het zuur en dan het zoet. Oh nee, laat dat zoet en zuur ook maar staan! Succes en de groeten aan je mondhygiënist !

Over de schrijver

  • Julia de Jong

    Mijn naam is Julia de Jong en hoofdredactrice van Vraagdetandarts.nl. Als kind wilde ik altijd al tandarts worden en daarom ben ik begonnen aan de opleiding Tandheelkunde. In mijn vrije tijd loop ik graag hard en reis ik graag naar Azie.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply