ragers-beste-interdentaal

Hoe lang gaat een rager mee?

Laatst had ik een patiënt in de stoel die zelf een drogisterij had. Hij had goed nieuws voor me. Ik werd er heel vrolijk van. Hij zei namelijk dat ik erg goed was voor zijn winkel. “De ragers vliegen de deur uit!” Hij merkte dat de laatste jaren de aftrek van die interdentale borsteltjes enorm is gestegen. “We begonnen ooit met een klein assortiment. We waren nogal sceptisch. Wie gaat er nu met van die dingen tussen de tanden? Maar nu hebben we meerdere merken en enorm veel maten.”

Wat voor een ding?

Heel soms kijken patiënten me nog onzeker aan als ik naar het gebruik van ragers vraag. De naam van dit product blijft niet zo goed hangen. Deze borsteltjes voor tussen de tanden worden steeds vaker gebruikt, maar hoe die dingen toch heten? Vaak weet men het niet. Of men zegt juist ragers te gebruiken, maar dan blijken het easypicks, softpicks of stokers te zijn. 

Een must bij parodontitis

Ach, en dat geeft allemaal niet zo heel veel. Als mijn patiënten uiteindelijk maar het goede middel gebruiken om tussen de tanden te reinigen, ben ik al heel blij. Heel vaak kom ik dan uit op ragers omdat bij mij veel mensen komen met parodontitis. Als je parodontitis hebt, kom je echt niet onder het gebruik van ragers uit. 

Hoe lang gaat een rager mee

Van de tandenborstel is het wel bekend

Omdat het aantal gebruikers van ragers stijgt, krijg ik ook steeds meer vragen over deze interdentale borsteltjes. Bijvoorbeeld hoelang ze mee gaan. Want we weten inmiddels allemaal wel wanneer onze handtandenborstel of elektrisch borstelkopje vervangen moet worden. Als de haren staan te juichen dan hebben ze hun beste tijd echt wel gehad. Ook wordt er meestal gezegd dat een tandenborstel drie maanden meegaat. De nieuwste elektrische borstelkopjes geven met een kleur aan wanneer ze aan vervanging toe zijn. Maar over ragers hoor je nooit iets.

Reclame

Als ik er zo over nadenk, is het best vreemd dat er geen reclames zijn over floss, stokers of ragers. Met reclame over tandpasta of elektrische borstels word je onderhand dood gegooid. Of je nou voor te TV zit, op Instagram of Spotify. Of ligt dat nou aan mijn algoritme? Dat zou ook kunnen. Of promoten we in de tandartsstoel de ragers zo flink dat reclame niet eens meer nodig is? De meneer van de drogist bedankte mij in elk geval dat ik zijn broodwinning schijnbaar een aardig zetje had gegeven.

Het antwoord

Maar goed, ik dwaal af. Hoe lang gaan ragers nou mee? Ik zal je eerlijk bekennen…ik geef daarin een vaag antwoord. “Ja, dat merk je vanzelf wel…” , zoiets maak ik er dan van. “Je weet ook wel wanneer het met je tandenborstel is gebeurd, dus eh….” En dat antwoord wordt vaak nog geaccepteerd ook. Er is simpelweg geen onderzoek gedaan na hoe lang een rager meegaat. Maar in de praktijk gaat een ragertje niet zo heel erg lang mee. Want naast deze vraag, is ook de opmerking ‘hij slaat zo snel krom en dan moet ik weer een nieuwe pakken’ een vaak gehoorde. 

Trainen

Tegen het krom slaan heb je natuurlijk de goede maat nodig, maar ook de handigheid. Meestal moet ik mensen toch een aantal keertjes trainen voor ze het letterlijk en figuurlijk in de vingers hebben. Helaas leren sommige mensen het nooit. Die zijn dan te ongeduldig of echt te onhandig. Je zal begrijpen dat voor mensen die iets mankeren aan de fijne motoriek rageren wel erg lastig is. Daar moeten we dan weer iets op verzinnen.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply