Om aan een goed gebit te komen moet je af van je slechte gebit. Klinkt heel simpel he? Misschien ben jij wel jaloers op iemand die zo’n super goed gebit heeft. Mooi wit…helemaal recht…roze tandvlees. En maar lachen zonder hand voor de mond te slaan. Daar zit jij dan met je mond om je rot voor te schamen. Het is niet eerlijk! Of toch wel?
Geboren worden met een goed gebit
Wie wordt er geboren met een goed gebit? Wij allemaal. Niemand wordt geboren met gaatjes in de tanden of zonder kaakbot. De truc is om het goed te houden. Kort door de bocht? Ja, best wel, want voorkeur voor bepaalde smaken, heb je al in de buik ontwikkeld. Wat je moeder at, vind jij nu lekker. At ze zoetigheid? Bingo, hou jij nu enorm van suiker. Meteen na doorbraak van de tanden horen de tanden met fluoride tandpasta gepoetst te worden. Hebben je ouders/verzorgers even niet in de gaten gehad dat er al twee pareltjes doorbraken? Hopla, dan mis je al die vreselijk belangrijke eerste bescherming.
Een sterk gebit komt niet uit de lucht vallen
Sommige mensen hebben een enorm sterk gebit. Het lijkt wel alsof ze nooit een gaatje kunnen krijgen. Soms denken zij dat ze hier echt mee gezegend zijn. Het is uit de lucht komen vallen. Dan lezen ze ergens in een discutabele bron dat fluoride gif is en stoppen met poetsen met fluoride. Dat gaat zo best een tijdje goed. Ook lezen ze over voeding en stoppen met suiker. Drinken geen cola meer maar zwarte thee. Er ontstaan geen gaatjes. Hiermee wordt hun eigen gedachte bevestigd; fluoride is niet nodig. Ze gaan dan wel eventjes voorbij het feit dat ze al die tijd wel fluoride hebben gehad.
Zonder fluoride?
De fluoride die heel vroeg zorgt voor die allereerste bescherming zorgt dat je tanden minder oplosbaar worden. Na doorbraak van tanden zijn ze nog heel kwetsbaar en lossen makkelijk op. Krijg je op dit moment fluoride dan krijg je dus een sterk gebit. Daar heb je dus je hele leven profijt van. Ben je zwarte thee gaan drinken in plaats van cola? Dan heb je al veel minder zuur en zoet naar binnen gewerkt en….stiekem toch fluoride. Fluoride komt namelijk van nature voor in bepaalde fruitsoorten, eieren en rood vlees. Het is zelfs in drinkwater. Let op: Van nature! Het is er dus niet aan toegevoegd in Nederland. In groene en zwarte thee en in zeevis zitten veel fluoride omdat de theeplant fluoride opslaat in zijn blaadjes. Wel zit er veel minder in dan in tandpasta. Dat wel…Maar je kunt een beetje grinniken om tandpasta’s ‘zonder fluoride’ maar met flink groene thee extract…
Zonder suiker?
Dus…iemand die stopt met gewone tandpasta en ook nog ‘geen suiker’ eet/drinkt hoeft inderdaad geen gaatjes te krijgen. Overigens is het onmogelijk om geen suiker te eten of te drinken. Je lijf heeft het nu eenmaal nodig. Zelfs in fruit zit suiker en ook in groente zit vaak suiker. Jammer maar helaas maakt je gebit geen onderscheid tussen ‘natuurlijke’ en ‘onnatuurlijke’ suikers. Je kunt dus gewoon gaatjes krijgen van heel vaak fruit en groente eten. Daarom roepen we al jaren: Eet/drink niet vaker dan 6 keer per dag.
Honger!
Maarrrr…als deze persoon denkt dat fluoride dus voor niemand nodig is dan heeft diegene het mis. Het gevaar dreigt dat deze persoon zijn of haar kind zonder fluoride laat opgroeien. We weten allemaal dat een klein kindje vaak honger heeft. Die houdt zich zelfs niet aan de avondklok. Die zet het rustig om 03.00 uur op een brullen. Tanden of geen tanden…maakt niet uit…honger hebben ze. En zodra kindjes tanden hebben, worden ze overdag ook bijgevoed. Die krijgen dan niet alleen maar flesmelk of moedermelk. Nee, dat gaat ook weleens een broodkorstje in of een soepstengel of een banaan. Prima natuurlijk, want een kind moeten leren eten. Alleen die tandjes…die net door zijn…kunnen daar niet zo goed tegen.
De oplossing?
Sommige ouders komen er achter dat hun kindje wel lijkt door te slapen als het met de fles (of met de borst…) naar bed gaat. Hier en daar een slokje…gaat prima…lekker stil! En borstvoeding kan toch zeker geen kwaad? Dus hoe kan het dat we in de praktijk dan bij die piepkleine patiëntjes al gaatjes zien?
Nogmaals: Gaatjes komen niet uit de lucht vallen. Er is toch echt iets misgegaan. Hoe goed bedoeld kinderen dan ook zijn groot gebracht met een alternatieve tandpasta, borstvoeding op verzoek en natuurlijk met lekker veel fruit/groente…het maakt het gebit niet sterker. En ik vind dat iedereen dit moet weten. Want niemand wenst gaatjes voor zijn of haar kleine meisje, jongetje of wie dan ook.
Een, twee, drie en…vier!
Dus hoe kom je aan een goed gebit? Allereerst door een moeder die al voor jouw geboorte, zelfs al voor de conceptie goed voor je zorgt. Ten tweede door ouders/verzorgers die vanaf het prille begin snappen hoe ze gaatjes kunnen voorkomen, zelfs als je een hele nare start mee moet maken. Ten derde door ouders/verzorgers bij het doorbreken van de tanden in contact te brengen met een tandheelkundige. Als dat nou zou kunnen….echt…dan ben ik een hele gelukkige mondhygiënist!
Heb je geen mazzel met zo’n prachtige start? Het is nog niet te laat. Er is altijd een moment waar je zelf de beslissing kan maken dat je een gezond gebit wilt. Je hoeft het alleen maar te vragen en je zal geholpen worden…Naarmate je opgroeit en ouder wordt, zal je elke keer weer opnieuw moeten kiezen voor dat gezonde gebit. Alleen met gezond gedrag kan je een gezond gebit behouden. En dat is dus nummer 4. Je zal er altijd voor moeten blijven werken.