Vrouw neemt monddouche

Hoe effectief is nou eigenlijk een monddouche?

Monddouches of waterflossers, je ziet ze in diverse formaten en merken. Eerder heb ik al eens een artikel geschreven over het gebruik ervan. Toch merk ik dat in Nederland het gebruik nog wat achterwege blijft. 

Mijn collega’s blijven terughoudend in het adviseren van deze producten en patiënten zijn ook nog niet overtuigd over de effectiviteit ervan.

Is dit een gemiste kans? Ik ben dieper ingegaan op deze onderzoeksvraag en ben alle onderzoeken eens gaan uitzoeken voor je.

Soorten

Waterflossers kunnen erg verschillen in ontwerp, functies en functionaliteit.

Sommige hebben diverse drukinstellingen, van een harde naar een zachte straal. Andere hebben diverse soorten opzetstukken en tips. Ze kunnen werken op oplaadbare of vervangbare batterijen, waardoor ze snoerloos en draagbaar zijn.

Andere werken door middel van een snoer en daardoor ben je altijd afhankelijk van het stopcontact.

Het doel van de waterflossers is voornamelijk het verwijderen van tandplak en etensresten tussen de tanden en kiezen. 

De druk van de waterstraal, de pulserende functie en de belletjes in het water zorgen voor een reinigende werking.

Hierdoor overleven er minder bacteriën in de mond wat weer een ontstekingsremmende werking geeft.

Bekendheid

In Amerika staat de monddouche al heel wat jaren in de schappen, toch blijft de bekendheid in Nederland achterwege. 

Waterpik en Philips Sonicare hebben diverse modellen uitgebracht en deze worden ook in Nederland verkocht. Inmiddels zijn er ook andere merken of merkloze apparaten te koop.

Toch is nog niet iedereen zo bekend met het gebruik ervan. Gek genoeg blijven al mijn patiënten toch erg trouw aan de stokers en ragers.

Maar ook onder collega’s merk ik heel erg dat ze nog terughoudend zijn in het adviseren van waterflossers.

Bang dat patiënten de aanschaf te duur vinden, bang dat het niet goed genoeg werkt. Daarom blijven ze liever bij het oude vertrouwde.

Ik vind dit jammer, want ik adviseer zelf al heel wat jaren de monddouche. Ik merk dat vooral mannen hier goed mee overweg kunnen. En de mensen die het vaak gebruiken ervaren een hele frisse schone mond na het gebruik ervan.

Een waterflosser met diverse opzetstukjes

Effectiviteit van de monddouche

Kortgeleden is er een proefschrift verschenen van de Amerikaanse Deborah Mancinelli in samenwerking met de Nederlandse Fridus van der Weijden.

Hierin kwamen de volgende vragen over de waterflossers naar voren.

Levert het toevoegen van een waterflosser aan het poetsen met een handtandenborstel betere resultaten op dan met alleen poetsen?

En wat is de toegevoegde waarde van de monddouche bij het gebruik van een elektrische tandenborstel in vergelijking met alleen elektrisch poetsen?

Wat is het effect in vergelijking met floss en interdentale ragers?

En als laatst de vraag of het gebruik van een pulserende monddouche extra helpt bij het verbeteren van een een slechte mondgezondheid.

Resultaten

Het toevoegen van een Waterpik aan het poetsen met de handtandenborstel gaf als resultaat bij mensen met tandvleesontstekingen dat in 4 weken tijd hun bloedingsscore verbeterde van 55% naar 14% bloeding.

De groep die met de Waterpik ging werken in combinatie met de elektrische tandenborstel begon met een bloedingsscore van 56% en ging naar 14%.

Bij het onderzoek naar het verschil tussen de monddouche en de ragers en floss werd gebruik gemaakt van verschillende tips op de monddouche.

Hierbij gebruikten ze een standaard plastic tip en de tip met 3 tuftharen.

Uit onderzoek bij 108 personen was geen verschil te zien tussen de twee soorten opzetstukken.

De interdentale ragers en de waterflosser scoorden beide hoog in effectiviteit op de vermindering van bloeding.

In het onderzoek van de floss ten opzichte van de waterflosser scoorde de waterflosser hoger in effectiviteit dan het flosdraad.

Uit het laatst onderzoek is er gekeken naar het gebruik van een pulserende waterflosser. Of het gebruik van de waterbelletjes extra plak weghaalt ten opzichte van een normale waterflosser.

Uit dit onderzoek is gebleken dat hier geen verschil in zit: de normale waterflosser scoorde even hoog op de verwijdering van tandplak.

Conclusie

We kunnen uit deze onderzoeken stellen dat de monddouche een veilig en effectief hulpmiddel is bij de verwijdering van tandplak/ etensresten en het helpt daarnaast de ontstekingen te verminderen.

De waterflossers kunnen van een ongezonde mond in 4 weken een gezonde mond maken.

Het past dus binnen een professioneel advies voor dagelijks gebruik als aanvulling op het tandenpoetsen

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply