Dat je van het Covid 19 virus erg ziek kan worden is bekend. Bij de ene persoon zijn alle symptomen aanwezig en bij de ander slechts enkele of maar 1.
Zo kan je er heel heftig op reageren en zelfs moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, maar je kan het ook heel licht krijgen en er met een verkoudheid vanaf komen.
Als mondhygiëniste was ik wel benieuwd naar de effecten in de mond, en wat mensen daar zelf van merken.
Omdat het hele Corona -gebeuren nog niet zolang speelt (voor ons als mensen al veel te lang) zijn er nog niet zoveel onderzoeken gedaan op het gebied van de mond.
In dit blog zal ik het ene onderzoek wat ik heb weten te bemachtigen proberen toe te lichten.
Symptomen van Corona
Tijdens het virus zijn de hieronder genoteerde symptomen het meest bekend.
Wat zich tijdens het ziekteverloop vaak voordoet in de mond is het verminderde smaakvermogen.
Het verlies van de smaak is heel naar om mee te maken, alles wat je eet of drinkt is smakeloos en dat is een hele vreemde gewaarwording. Wat ik heb begrepen van mensen die het virus hebben doorgemaakt, is dat het smaak en reukverlies zicht nog weken erna blijft voortzetten.
Dus als je eigenlijk al zo goed als bent opgeknapt kan je hier nog steeds last van houden.
Wanneer mensen ernstig ziek zijn en zelfs in het ziekenhuis terecht komen zijn er meer klachten in de mond aanwezig.
Uiteraard is het herstellen of beter worden van het virus prioriteit nummer 1! Het laatste waar mensen zich druk om maken is dan de status van mondhygiëne.
Wanneer de weerstand erg laag is zal je in de mond als eerste merken dat tandvlees gaat ontsteken. Met alle gevolgen van dien. Tandvlees zal gaan bloeden, het voelt pijnlijk en geïrriteerd aan, het zal gaan opzwellen en in het laatste stadium kan je zien dat er wondjes ontstaan te vergelijken met aften. Dit noemen wij als tandheelkundige professional ulcererende gingivitis.
Je kan je voorstellen dat wanneer er niet voldoende of geen aandacht wordt besteedt aan het reinigen van het gebit deze klachten binnen rap tempo zullen ontstaan.
Onderzoek naar smaak- en reukverlies door corona
Het onderzoek wat ik heb gevonden is van Paolo.J. Fantozzi, Emanuele Pampena, Domenico Di Vanna et al., geplubiceerd in de American Journal of Otolaryngol.
Nagepubliceerd in de Elsevier 10 september 2020.
In dit onderzoek worden niet alleen het smaak en reukverlies bij mensen met corona onderzocht, maar is ook gebleken dat mensen last kregen van xerostomie, oftwel een droge mond.
In dit onderzoek is alleen gekeken naar volwassenen met het corona virus in de periode van maart tot april 2020.
Van de 1627 patiënten had bijna 59% smaakverlies en 44% reukverlies.
In 46% van de gevallen was er ook sprake van een droge mond.
De meeste patiënten waren mannen met een gemiddelde leeftijd van 57. Ook werd er naar het gebruik van alcohol en tabak gekeken. Omdat je daar immers ook een verminderde smaak en speekselvloed van kunt krijgen.
Bijna alle patiënten hadden voor het coronavirus nooit eerder last gehad van een droge mond, en 19% van de mensen gaf aan nog voor de uitslag van de covid test al last te hebben van een droge mond als een van de eerste symptomen.
Bij de personen die al een droge mond hadden voor het virus had 39% veel moeite met slikken, vooral met droog voedsel, en hadden zij drinken nodig om het voedsel weg te kunnen slikken.
Het meest voorkomende symptoom in de mond was de verlies van smaak.
In dit onderzoek staat niet beschreven hoelang het duurde voordat deze mensen weer hun normale reuk en smaak terug kregen.
Ook staat er niet beschreven of iedereen weer de normale speekselsamenstelling terug kreeg.
Waarschijnlijk zullen deze mensen nog worden vervolgt in de loop van de tijd en kunnen wij later in onderzoeken teruglezen of alles zich weer in de mond hersteld heeft.
Een droge mond, wat kan je er aan doen?
Wanneer je een droge mond ervaart kan dat heel hinderlijk zijn. Denk hierbij aan het lastig kunnen slikken, praten, eten etc.
Wanneer alles droog en stroef aanvoelt kan het ook in de mond branderig en geirriteerd aanvoelen.
Misschien kan je er iets bij voorstellen, hoe droog moet de mond aanvoelen nadat je bijkomt uit het ziekenhuis wanneer je de gehele periode bent beademt met buizen in de keel.
Waarschijnlijk zal het de eerste weken aanvoelen als een soort schuurpapier.
Wat kan je er zelf aandoen?
Mocht je zelf het virus hebben of hebben gehad en heb je last van droge mondsklachten dan is het raadzaam om als eerste alle normale /heet-frisse tandpasta en spoelmiddelen aan de kant te zetten. Deze producten zijn dan veel te heftig voor de mondflora en kunnen zorgen voor extra branderigheid.
Beter is om de apotheker te vragen naar producten die speciaal zijn gemaakt voor een droge mond.
Deze zijn veel milder van samenstelling en bevatten daarnaast bevochtigende en verzorgende ingredienten.
Neem regelmatig iets te drinken, en gebruik suikervrije kauwgom om de speekselklieren weer aan het werk te zetten.
Het nemen van zure snoepjes is verleidelijk om te gebruiken voor extra speekselaanmaak maar dat raad ik liever af omdat je daar weer sneller gaatjes van krijgt.
De meestvoorkomende symptomen van corona
- Koorts;
- Droge hoest;
- Vermoeidheid.
Minder vaak voorkomende symptomen
- Pijn in het lichaam;
- Keelpijn;
- Diarree;
- Bindvliesontsteking;
- Hoofdpijn;
- Aangetast smaak- of reukvermogen;
- Huiduitslag of verkleuring van de vingers of tenen.
Ernstige symptomen
- Kortademigheid of ademhalingsproblemen;
- Pijn of druk op de borst;
- Aangetast spraak- of bewegingsvermogen.