Ga je voor het eerst naar de mondhygiënist ? Dan is het wel handig om goed voorbereid er naar toe te gaan. Zo kan de mondhygiënist je namelijk het beste helpen. Zes voor op je to-do-list:
1. Bezoek de praktijkwebsite
Voordat je naar de mondhygiënist gaat, is het handig om je eventjes te verdiepen in wat voor beroep dat nou eigenlijk is. Dat is online heel goed te vinden. Ook op deze website is daar al vaker uitleg over gegeven. Elke mondhygiënist kent wel zijn eigen specialiteit. Sommige mondhygiënisten blinken uit in de preventie bij kinderen, anderen zijn rasechte paro-experts en behandelen bijna alleen mensen met parodontitis. Weer andere mondhygiënisten vullen vooral gaatjes en voeren de controles uit. Ook zijn er mondhygiënisten die het liefst oppervlakkige tandvleesontstekingen behandelen. Hoe ziet jouw mondhygiënist eruit en waar blinkt hij in uit? Het staat vast op de praktijkwebsite.
2. Vraag je dossier op
Misschien heeft jouw tandarts, huisarts, diëtist of logopedist je verwezen. Of misschien kom je geheel op eigen initiatief. Het mag allemaal. Voor de mondhygienist is er geen officiële verwijzing nodig. Toch is het fijn om in elk geval van de tandarts het dossier te ontvangen. De mondhygiënist kent de plicht om de tandarts op de hoogte te houden zodat hij het dossier centraal kan verzorgen. Voor de mondhygiënist zijn er vaak de röntgenfoto’s nodig om een goede diagnose en prognose te stellen. Ook als de mondhygiënist zelf foto’s kan maken dan is het nuttig om de laatste foto’s erbij te kunnen houden. Niet alleen foto’s zijn nodig en het overzicht van behandelingen maar ook de parostatussen die wellicht in het verleden zijn gemaakt. Zonder een dossier kan een mondhygiënist eigenlijk niet zoveel beginnen dus zorg dat je deze van te voren opvraagt en volledig aanlevert of laat aanleveren. Verander je van mondhygiënist? Ook dan is het noodzaak om dit dossier te verzamelen.
3. Wat is je hulpvraag?
Vervolgens zal je voor jezelf na moeten gaan waarom je eigenlijk de mondhygiënist gaat bezoeken. Wat is het precies dat je voor je mond en gebit wenst? Alleen met de vraag om ‘het een beetje schoon te maken’ kan de mondhygiënist niet zoveel. Wat wil je nu echt? Waarom wil je het schoon hebben? Is het omdat je je uiterlijk belangrijk vindt? Is het omdat je kosten wilt besparen? Heb je dadelijk een sollicitatiegesprek? Heb je een date en wil je fris ruiken? Of wil je je tanden zolang mogelijk behouden en wil je gezond tandvlees? Misschien wil je je bacteriën niet doorgeven aan de kleine of wil je juist beter voor jezelf zorgen omdat je nog een kleintje wilt? Wat is er nu echt belangrijk voor je, nu en in de toekomst. Hoe lang denk je eigenlijk dat je tanden nog mee gaan en hoeveel wil je er nog in investeren? Dat is wat een mondhygiënist allemaal van je wil weten.
4. Zorg voor de juiste medische informatie
Wat de mondhygienist nog meer wil weten is je gezondheid. Gezondheid in de breedste zin van het woord. Heb je onlangs de huisarts bezocht? Een arts, een specialist, een therapeut? Heb je een allergie, rook je, gebruik je medicijnen? Ook de dingen waarvan jij denkt dat ze toch niet belangrijk zijn, zijn belangrijk. Ja, ook die hoofdpijn die je regelmatig hebt. Die mond zit namelijk vast aan de rest van je lichaam en ook je mentale welbevinden is van belang. Om je zo goed mogelijk te helpen, heeft de mondhygiënist echt al jouw informatie nodig. Dus zorg bijvoorbeeld dat je je medicijnenpaspoort bij je hebt als je niet alle namen van je medicijnen uit je hoofd weet. Zorg ook dat je vlak van te voren je INR hebt laten bepalen als je bij de trombosedienst loopt.
5. Wel doen…!
Poets je nu wel of niet je tanden vlak voordat je naar de mondhygiënist gaat? Ja, doe dat maar wel. Het is een beetje hetzelfde dat je de toilet even doorspoelt voordat het kamermeisje de hotelkamer komt schoonmaken. Veel mensen doen dat gelukkig wel en excuseren zich als het een keertje niet is gelukt. Wat je ook veel ziet is dat men een paar dagen van te voren enorm gaan poetsen om niet te laten opvallen dat ze hun gebit een tijdje minder goed hebben verzorgd. Ik heb dan slecht nieuws voor je…dat kunnen we helaas zien…Naar de mondhygiënist ga je ook niet om je beste zelf te laten zien. Wees eerlijk. We coachen je naar jouw doel. We zijn er voor jou en niet andersom. Een goede mondhygiënist oordeelt niet maar motiveert je wel.
6. Mindset
Over hygiëne gesproken…Ben je wat angstig? Zorg dan even voor een goede deodorant en luchtige kleding. Vergeet ook niet in je zenuwen om je handen te desinfecteren bij binnenkomst. Oja, en vergeet niet te ademen…komt allemaal goed! Misschien kan je je telefoon en oortjes meenemen met je favo meditatie of muziek. Probeer vooral even om te denken: Je komt juist om je even te laten verzorgen, je in de stoel te laten zaken. Je bent onderweg naar een nog mooiere lach! En hoe fijn is het om je te laten coachen en misschien kan je die coaching op een heel ander vlak van je leven ook inzetten? Geniet er maar van. We zijn er voor je.