De week van de mondhygiënist

In de periode van 15 tot en met 21 maart is het weer de week van de mondhygiënist. Een mooie week om onze beroepsgroep weer even op de kaart te zetten. 

Dat is ook de reden dat ik dit blog schrijf, voor diegene die nog niet eerder kennis hebben gemaakt met een van mijn collega’s of die nog even over de streep moeten worden gehaald.

Tandarts doet alles zelf

Maar mijn tandarts doet de gebitsreiniging altijd zelf. Dat is een van de meest gehoorde antwoorden op de vraag of iemand al eens bij een mondhygiënist is geweest.

In mijn ogen is ons beroep niet meer weg te denken uit de tandartspraktijk. 

Naast het bezoek aan de tandarts voor een halfjaarlijkse controle is de halfjaarlijkse schoonmaakbeurt bij de mondhygiënist echt een must om je gebit in topconditie te houden.

In de meeste praktijken is de rolverdeling voor patiënten al erg duidelijk. Ons beroep bestaat al langer dan 30 jaar en bij de meeste praktijken zijn wij al minstens 25 jaar ingeburgerd.

Zeker de grotere groepspraktijken hebben altijd wel een mondhygiënist of preventie-assistente in dienst die verantwoordelijk is voor het grotere schoonmaakwerk.

Wanneer de tandartspraktijk niet groot genoeg is voor andere specialisaties, hoort de behandelaar het op zijn minst aan te kaarten dat doorverwijzen naar een mondhygiënist of zelf op zoek gaan naar een mondhygiënist een optie is.

Voorheen was er altijd een verwijsbrief van de tandarts nodig om naar een externe mondhygiëne praktijk toe te gaan, dat is nu al enkele jaren verandert en je mag dus zelf kiezen naar wie je toe wilt. Je kan dus zelf een mondhygiënist in de buurt uitkiezen of vragen aan de tandarts of die misschien een goede weet in de omgeving.

Wanneer je bijvoorbeeld nieuw bent in de omgeving omdat je pas bent komen verhuizen kan je altijd even kijken op de website van de NVM, de Nederlandse vereniging voor mondhygiënisten om een mondhygiënist te zoeken in de buurt.

Op www.mondhygienisten.nl kan je alle informatie zien over onze beroepsgroep, de tarieven, wat onze behandelingen precies inhouden maar je kan ook een erkende en KRM geaccrediteerde mondhygiënist vinden zodat je zeker weet dat je bij een goed nageschoolde mondhygiënist in de stoel komt te liggen.

Een KRM geschoolde mondhygiënist moet binnen iedere 5 jaar een bepaald aantal accreditatiepunten behalen om in dit kwaliteitsregister te mogen staan.

Later vertel ik meer over dit kwaliteitsregister.

Helaas krijg ik nog altijd (denk aan maandelijks) patiënten in de stoel met veel achterstallig onderhoud of ergere problemen omdat ze altijd bij een oudere tandarts zijn blijven hangen die nooit doorstuurde voor gebitsreiniging.

Tijdens de controle even vlug

Voor een gemiddelde tandartscontrole wordt ongeveer 10 tot 25 minuten uitgetrokken om het gebit grondig na te kijken. 

In deze tijd moet van alles worden gedaan, er moeten vragen worden gesteld en beantwoord, de patiënten kaart moet worden gelezen en bijgewerkt, alle tanden kiezen moeten worden nagekeken, er moeten soms röntgenfoto’s worden gemaakt en meestal blijft er ook nog wat tijd over voor een klein kletspraatje.

De tijd die dus in totaal wordt ingepland voor een halfjaarlijkse gebitscontrole is naar mijn inziens nooit voldoende om ook nog het gebit grondig schoon te maken.

Gemiddeld lig je 30 tot 50 minuten in de stoel bij de mondhygienist om alles deskundig te laten reinigen.

Ga bij jezelf dus na of een korte schoonmaakbeurt tijdens de controle echt voldoende is voor een schoon en fris gebit.

Zo grondig is het nog nooit schoongemaakt is dan vaak ook hetgeen ik hoor als mensen voor het eerst komen voor een mondhygiëne behandeling.

Zonde! Zeker als je bedenkt dat bij de gemiddelde aanvullende tandartsverzekering er gewoon bestedingsruimte is voor een behandeling bij de mondhygiënist.

Vraag je tandarts dus waarom hij of zij niet doorstuurt of vraag desnoods extra tijd voor een uitgebreidere gebitsreiniging daar.

Ik poets zelf toch goed mijn gebit

Dat is een opmerking die ik regelmatig te horen krijg. Net alsof je alleen naar ons toe zou moeten als je zelf je tanden niet goed poetst?!

Dit is eigenlijk de grootste misvatting die er maar is. De vorming van tandaanslag, tandsteen en tandplak heeft niet altijd wat te maken met de zelfzorg thuis.

Tuurlijk helpt het zeker als je thuis goed je tanden verzorgt, en daar zijn wij natuurlijk ook voor om je bij te helpen. Maar er zijn talloze mensen die van zichzelf een snelle vorming van tandsteen en aanslag hebben. Ondanks hun uitgebreide poetsbeurten thuis en of het gebruik van interdentale producten komt het toch te snel terug.

Je kan je voorstellen hoe zo’n gebit eruit komt te zien na jaren zonder gebitsreiniging te laten uitvoeren.

Als het vuil zal zich langs en onder de tandvleesrand gaan ophopen met alle andere problemen van dien. 

Dus wil je jouw gebit in een goede conditie houden en vooral behouden, want wie wil er nou graag een kunstgebit? Dan is het raadzaam ieder halfjaar je gebit te laten reinigen bij de mondhygiënist.

Het doet pijn

Oké, ik weet als behandelaar echt dat voor veel mensen het niet echt een hobby is om naar ons toe te komen. 

Iedereen gaat immers liever naar de kapper of spa voor een verwenbehandeling dan naar de mondhygiënist.

Toch hoeft de gebitsreiniging echt geen pijn te doen! Laat je niet bang maken door horrorverhalen van mensen om je heen. Wanneer je tandvlees goed is en er geen flinke ontstekingen aanwezig zijn in de mond is de behandeling vrijwel pijnloos.

Tuurlijk zal ik niet ontkennen dat er mensen zijn die onze behandeling als gevoelig ervaren. 

Het verschilt enorm per persoon, ieders pijngrens is weer anders en de mond is een heel intiem onderdeel van ons lichaam en is vaak wat gevoeliger. Maar er zijn talloze manieren die wij kunnen toepassen zodat je de behandeling als pijnloos ervaart.

Laat je ook niet afschrikken door een eerste consult. Wanneer je nooit eerder bij een van ons  bent geweest is er vaak wat achterstallig onderhoud. We moeten dan wat meer kracht zetten om het tandsteen te kunnen verwijderen. Als je dit eerste consult hebt gehad zullen de behandelingen daarna alleen maar meevallen, tenzij je er niet te lange tijd tussen laat.

Laat je hiervan dus niet weerhouden en kijk naar een goed geschoolde mondhygiënist in de buurt.

Tot slot

In het kwaliteitsregister staan alle mondhygiënisten in Nederland die zich hieraan hebben aangesloten.

Verplichte eis is dat we jaarlijks zoveel punten moeten halen in allerlei gradaties. Naast het bijwonen van bijscholing zijn er ook andere vakinhoudelijke taken die ons punten kunnen opleveren.

Je weet van een KRM geaccrediteerde mondhygienist dat hij of zij op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen in de tandheelkunde. 

Wees welkom bij mij of een van mijn collega’s in het land!

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply