De vrijheid die we nog wel hebben

En? Hoe gaat het nu met je? Een ogenschijnlijke normale vraag. Toch merk ik dat je nu langer over het antwoord moet nadenken en zelfs veel oprechter klinkt als je deze vraag beantwoord. We namen alles zo voor lief. Onze gezondheid, onze vrijheden, de ruimte die je innam en misschien zelfs je ‘flow’, je succes en je geluk. We zagen het als vanzelfsprekend. 

Klagen

Van mijn patiënten hoor ik eigenlijk maar weinig gemopper. “Niet dragen maar klagen”, zegt vooral de wat oudere garde. Een advies waar je misschien in eerste instantie maar weinig mee kunt. In de kern betekent dat je de situatie accepteert zoals hij is. Toch vind ik dat je er dan niet gebukt onder dat gewicht hoeft te gaan. 

Uitdaging

Zo kun je je focus richten op wat de lockdown je brengt. Het hoeft echt niet allemaal kommer en kwel te zijn. Zelf ervaar ik het als een grote psychologische test. Met welk slecht nieuws moet ik nu weer leren omgaan? Hoe vang ik mijn angst en stress op? Hoe ga ik om met de verminderde vrijheid? Ik probeer het als een uitdaging te zien. Mijn stip op de horizon is dat ik me als mens heb ontwikkeld tot een nog stabieler wezen als we Corona eindelijk een beetje achter ons kunnen laten.

Ritme

Een van de uitdagingen is hoe je je zelf motiveert om niet stiekem langer in je bed te blijven liggen. Want zeg nou zelf, hoe vrolijk word je daar nou uiteindelijk van? Te kort slapen is niet goed maar te lang slapen is ook echt niet fijn. Je zal dus in je ritme moeten blijven. Dat is best lastig want je dag ziet er nu anders uit. De ochtendrituelen die je had zijn wellicht een stille dood gestorven. Je zal dus opnieuw moeten bekijken hoe een ideale ochtend er voor jou uitziet. Wat moet er gebeuren? Wat wil je nog meer? Wat is er belangrijk en minder belangrijk? En wat is dus een handige volgorde? 

Stel prioriteiten

Hoe belangrijk is tandenpoetsen bijvoorbeeld voor je? Zo belangrijk dat je dit absoluut niet wilt overslaan en er ook de tijd voor wilt nemen? Plan het dan direct na het opstaan. Zorg dus ook dat die tandenborstel in de buurt van je bed te vinden is. Poets je in de avond in de keuken zodat je niet je kinderen wakker maakt met je rammelde borstel? Zorg dan voor twee borstels. Eentje voor op de badkamer en eentje voor in de keuken.

Geniet van de kleine dingen

Maar misschien wil je juist graag in alle vroegte even lekker joggen en heb je haast om uit huis te gaan. Op het moment dat het nog rustig in huis en op straat is. Na het joggen spring je onder de douche. Zet dan ook die borstel lekker onder de douche neer. Als je daar toch bezig bent schoon te worden, kan je ook meteen even rageren en die waterflosser gebruiken. Hoe fris kom je dan uit die douche? Heerlijk toch…probeer daar eens van te genieten want dit is echt jouw momentje. Want hoe lullig het ook klinkt…je mag blij zijn dat we stromend en warm water hebben. Ook dat nemen we namelijk voor lief. Terwijl het eigenlijk behoorlijk bijzonder is.

Potje elastieken

Is het buiten te druk? Je kunt ook thuis sporten. Online zijn elastieken te verkrijgen waarmee je echt een prima work-out mee kunt doen. Niet duur, kost ook haast geen plaats en het gaat ook best snel. Dus je kunt het elke dag even doen. Doe lekker het raam open en bekijk of je wekelijks een beetje vooruitgang boekt. Vier dat succes en merk hoe lekker het is om je fitter te voelen. Een lekker muziekje eronder is ook heel goed voor je geluksgevoel.

Mini-work-out

Ik heb nog een mini-work-out voor je: Spoelen. Pak een mondspoelmiddel en probeer zo lang mogelijk echt actief met je wangen te spoelen. De spieren die je hiermee gebruikt zijn talrijk. Ook hier kan je per week bekijken of je het steeds een beetje langer vol kunt houden.

Geen zin in een spoelmiddel? Koop dan eens groente die je rauw kunt eten. Iets waar je flink op moet kauwen. Bijvoorbeeld worteltjes. Hoelang kan jij erop kauwen? Merk je hoe de smaak verandert terwijl je kauwt? Lekker zoet toch? Dit is niet alleen een soort fitness, maar je eet ook nog eens gezond. Als je zolang kauwt, eet je vanzelf minder en geniet je er meer van.

Challenges

Verder is het belangrijk dat je je niet geheel in je holletje terugtrekt. Besef dat we nog steeds allemaal in verbinding staan. Alles wat je aanraakt, heeft te maken met mensen of de natuur. Ook al zie je minder mensen, ze zijn niet verdwenen en we zijn er nog steeds voor elkaar. En iedereen heeft behoefte aan contact. Gelukkig hebben we het internet nog! De brievenbus zit nog steeds in je deur of staat op de stoep. Een belletje is zo gedaan. Verzin eens iets leuks met elkaar. Bijvoorbeeld een tandenpoets-challenge (hoelang kan jij een elektrische borstel tegen je neus houden?) een tandenstoker-challenge (kan jij er een mooi kunstwerk van maken?) of een spoelmiddel-challenge (hoe lang hou je het vol?) . Wees creatief, je geest heeft nog steeds alle ruimte!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply