Jarenlang had ik een groepje patiënten in de praktijk waarbij ik maar geen grip kreeg op de mondgezondheid.
Een mond vol ontstekingen en irritaties van het tandvlees, terwijl de patiënten altijd aangaven dat ze wel bezig waren met het uitvoeren van mijn adviezen.
Vreemd vond ik dat, ook viel het mij later op dat precies datzelfde groepje mensen wel toevallig allemaal vrouwen waren.
Bij sommige van deze patiënten was in het begin nog niet duidelijk wat er lichamelijk met hun aan de hand was.
Sommige gaven wel al aan niet fit te zijn en prettig in hun vel te zitten, dachten misschien aan de overgang of iets hormonaals.
Later bleek dat deze groep van mijn patiënten allemaal last hadden van schildklierproblemen.
In deze blog leg ik uit wat schildklieren precies zijn, wat er verandert als ze niet goed functioneren en wat de relatie is tot de mondgezondheid.
Wat doet een schildklier?
De schildklier is een erg belangrijk orgaan en vervult diverse taken.
Het zorgt namelijk voor verbranding van eiwit, vet en suikers in het lichaam en het versnelt de stofwisseling. Tevens zorgt het ervoor dat ons lichaam op de juiste temperatuur blijft en regelt het de zuurstofopname.
Dit energie systeem is noodzakelijk om gezond en fit te blijven.
Want deze energie is nodig voor gezond haar, mooie huid en nagels en sterk tandvlees.
Bij een tekort aan energie gaan deze weefsels achteruit en kan je bijvoorbeeld aan het tandvlees zien dat het niet zo goed met je gaat.
Een traag werkende schildklier
Wanneer een schildklier te weinig van het schildklierhormoon aanmaakt heet dit hypothyreoïdie.
Deze traag werkende schildklier kan tijdelijk van aard zijn, maar meestal is het blijvend. De aandoening wordt vaak veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Dat is een ziekte waarbij bepaalde stoffen in je lichaam ervoor zorgen dat de schildklier onvoldoende hormoon aanmaakt. Een traag werkende schildklier kan ook ontstaan na een operatie, of door de behandeling van een andere (schildklier)aandoening, bijvoorbeeld met radioactief jodium. Soms is hypothyreoïdie aangeboren. Meestal wordt de traag werkende schildklier behandeld met medicatie.
Klachten bij een traag werkende schildklier zijn erg uiteenlopend. Vermoeidheid, snel koud hebben, trage spraak, burn-out achtige klachten, concentratieverlies, spierpijn en gewrichtspijn zijn veel voorkomende klachten. Omdat deze kenmerken ook bij andere lichamelijke aandoeningen voorkomen is het verstandig altijd een bloedtest te doen om schildklierproblematiek te achterhalen.
Snel werkende schildklier
Het hormoon wat de schildklier aanmaakt zorgt ervoor dat je energie haalt uit voedsel. Bij een te snel werkende schildkier maakt je lichaam teveel van dit hormoon aan.
Klachten die je dan kan krijgen zijn hartkloppingen, zweetaanvallen, een onrustig gevoel hebben continue, snel geïrriteerd zijn, vermoeidheid, of vaak diarree hebben en afvallen terwijl je toch goed eet.
Veelal is de oorzaak van een te snel werkende schildklier de ziekte van Graves.
Voor het verbeteren van deze ziekte is medicatie of een operatie een optie.
Om erachter te komen of je zelf een schildklierprobleem heeft doen de artsen in het ziekenhuis speciale testen. Vaak is via bloedtesten al duidelijk zichtbaar of er iets aan de hand is.
Wat kan je er zelf aan doen?
- Het is erg belangrijk om de mondhygiëne op peil te houden. Een slechte mondhygiëne in combinatie met een niet goed werkende schildklier kan chronische parodontitis veroorzaken of verergeren;
- Vermijd stress en zorg voor voldoende rust en ontspanning. Dit brengt namelijk een disbalans in de hormonale huishouding;
- Zorg voor voldoende vitamine D in de voeding. Eet regelmatig vette vis en maak gebruik van het zonlicht;
- Pas op met het gebruik van gluten in voedingsmiddelen. Een gluten-intolerantie kan namelijk het risico op een trage schildklierwerking verdrievoudigen;
- Tekorten aan Micronutrienten kunnen de balans van schildklierhormonen verstoren. Denk hierbij aan tekorten aan Selenium, Zink, Jodium en koper.
De relatie van schildklieren en tandvleesproblemen.
Ontsteking van het tandvlees is eigenlijk het meest voorkomende mondprobleem bij een verminderde werking van de schildklier.
Met name een traag werkende schildklier kan voor minder energieafgifte in het lichaam zorgen en daardoor kunnen tandvleesproblemen ontstaan.
In het begin zal het tandvlees sneller geïrriteerd aanvoelen, zal het pijnlijk zijn en gezwollen. Later treedt een verhoogde bloeding op en wanneer je te maken hebt met een chronische trage schildklierwerking zal het uiteindelijk resulteren in parodontitis.
Bij deze ontsteking van het tandvlees zal het kaakbot en de omliggende weefsels door ontsteking verloren gaan. Tanden en kiezen kunnen losser gaan staan en uiteindelijk uitvallen wanneer er niet wordt ingegrepen.
Tips voor mondhygiëne bij een slecht werkende schildklier:
- Poets met een goede elektrische borstel, doe dit uitgebreid en grondig.
- Stoker of rager minimaal 1 keer per dag.
- Maak gebruik van een tongschraper om alle vuil van het tongoppervlak te verwijderen.
- Gebruik een mondspoelmiddel met een licht antibacteriële werking, bijvoorbeeld O7 of Vitis Gezond tandvlees.
- Kom met regelmaat bij een mondhygienist en laat de status van het gebit vastleggen.