Steeds meer mensen zie ik het doen, besparen op de tandarts. Is het gemakzucht want ja de tijd gaat zo snel en zomaar twee jaar niet meer naar de tandarts geweest, of is het echt een bewuste keuze om bij de tandartscontroles weg te blijven en niet meer voor gebitsreiniging te komen.
Naar aanleiding van de tv uitzending bij Omroep Max ben ik toch eens gaan opletten op de reacties van mensen wanneer ze al een hele tijd weg waren gebleven van de tandartspraktijk.
Leuk dus om dit onderwerp verder toe te lichten in een blog.
Tandartskosten veel te duur
Zoals ik in de blog van de uitzending van Omroep Max al toelichtte hebben veel mensen twijfels bij de tarieven in de mondzorg.
Veel mensen vonden dat de mondhygienisten met hun 5 minuten tarief veel te veel declareerden en ook het opsommen van diverse codes maakte de behandelingen erg kostbaar. Denk aan code voor gebitsreiniging en voorlichting apart maar wel dubbel gedeclareerd.
Zoals veel kosten in ons land het afgelopen jaar enorm zijn gestegen zie je ook dat dit wordt doorberekend in de tandheelkunde. De codes gaan vaak met enkele euro’s omhoog maar zeker met dubbele codes op de factuur ga je dat merken.
Ik zelf heb de codes niet verzonnen maar vind zeker dat voor sommige behandelingen de codes fors worden berekend. Ik zelf probeer hier altijd rekening mee te houden en vind dat daar dan ook een tegenprestatie tegenover hoort. Dus als een code voor bijvoorbeeld een pocketstatus 129 euro is , vind ik dan ook dat je daar in tijd echt wel even bezig mee moet zijn en dat ook alle elementen hier goed in moeten worden gemeten en genoteerd. Maar ook andere zaken zoals furcaties of bloeding moet dan worden genoteerd.
Er zijn helaas wel collegae die met deze code misschien maar 10 minuten bezig zijn en dan niet alles erin noteren.
Helaas zal je dat als patient zelf niet merken, maar zo wordt de zorg voor ons allen wel duur betaald.
Gemakzucht en onnodig want geen last
Wat ik veel hoor van mensen om mij heen is dat zij vaak de tandarts gewoon vergeten zijn in de afgelopen jaren.
Hoe dan? Hoe kan je zelf inschatten of het belangrijk is voor jou om dat gewoon niet meer te doen?
Uit een bepaalde laksheid of gemakzucht gaan mensen dan niet meer naar de tandarts of mondhygienist. Soms ook in de gezinssituatie en zo worden ook de jonge gezinsleden niet meer gecontroleerd bij de tandarts.
Ik vind dat dit iets is wat gewoon bij je opvoeding hoort en zeker kinderen moeten wij het goede voorbeeld geven door halfjaarlijks langs te gaan bij de tandartspraktijk.
Met als argument ook dat kinderen tot hun 18e levensjaar alles ( zo goed als) vergoed krijgen vanuit de basis zorg verzekering.
Dus laten we kinderen alsjeblieft het goede voorbeeld geven dat het er gewoon bij hoort ieder halfjaar. Net zoals je ook de auto geregeld voor APK laat keuren.
Een ander argument van volwassenen is vaak dat ze het onnodig vinden want de tandarts is toch altijd zo klaar.
Ook dat is weer een verkeerde gedachte naar mijn mening. Voor een ondeskundig persoon lijkt het misschien of de tandarts even snel 10 minuten kijkt en ondertussen ook nog een gezellig kletspraatje met je houdt.
Dat houdt natuurlijk veel meer in dan dat! Tandartsen kijken doorgaans uitgebreid naar mogelijke gaatjes, slijtage, gebitsafwijkingen maar ook verdachte plekken in de mond zoals bijvoorbeeld mond of tongkanker
En als laatste hoor ik vaak van mensen dat ze wegblijven omdat ze helemaal nergens last van hebben.
Niet altijd is gevoeligheid of pijn alleen een teken dat er iets aan de hand is. Sommige cariesprocessen zijn in volle gang zonder dat mensen daar iets van voelen. Maar zoals ik net al uitlegde kan je bijvoorbeeld een verdachte of kwaadaardige plek in je mondbodem of slijmvlies hebben groeien die meestal helemaal geen klachten geeft.
Alleen naar de mondhygienist
Ook ik merk in beide praktijken dat mensen graag willen besparen op de kosten van de tandartscontrole. Met als argument ; maar Donna als ik gaatjes heb zie jij die toch ook?
Jazeker zie ik gaatjes als mondhygienist, maar tijdens mijn gebitsreiniging maak ik geen rontgenfoto’s die mogelijk wel laten zien dat er iets aan de hand is. En wij hebben als mondhygieniste een hele uitgebreide opleiding gehad, toch heeft iedereen zo zijn eigen takenpakket en expertise vind ik persoonlijk. Wij weten niet alles van kroon en brugwerk of slijtage hieraan. Ik let daar dus minder goed op tijdens een gebitsbehandeling dan de tandarts bijvoorbeeld.
Bewust besparen op hoge kosten
Dan nog is er een groep die bewust om de kosten te besparen niet meer naar de tandarts gaan.
Voor sommige is dan het idee alleen heen te gaan wanneer ze echt pijn hebben. Mijn advies is toch om ieder halfjaar maar op z’n minst ieder jaar even voor controle te gaan. Je weet dan precies of er echt niks mis is met je gebit en of het akkoord is om sommige behandelingen uit te stellen. Zeker wanneer je voor een minimaal bedrag per maand extra op je zorgverzekering de tandarts wel vergoed krijgt is het gewoon belangrijk om te gaan.
Wanneer je echt financieel een probleem hebt om alle kosten maandelijks te betalen is het misschien geen slecht idee om eens contact te zoeken met je tandarts. Wellicht is jouw tandartspraktijk bereid je te helpen voor minimale kosten of weten zij een tandarts die dat anders wel bereid is te doen. Ook kunnen ze je helpen om een behandelplan te maken zodat kosten worden gespreid.
Dus als je het mij vraagt of het verstandig is om te besparen op de tandarts zeg ik volmondig NEE!
Je hebt maar 1 gebit en zorg daar goed voor. Voor alles is een oplossing denk ik altijd en ook in financiële nood is er heus een oplossing te vinden.