We leven in een tijdperk van computers, telefoons en social media. Ook de apps op onze telefoons en tablets maken ons leven een stuk makkelijker en zijn echt niet meer weg te denken.
Even de reistijden bekijken voor de trein, inloggen voor je bankgegevens, bestellen van afhaalmaaltijden je kan het zo gek nog niet bedenken en er is wel een appje voor.
Apps in de tandheelkunde
Steeds meer tandheelkundige apps komen er op de markt die gebruikt kunnen worden om de mondgezondheid te verbeteren.
Ook zie je dat de bekende merken van elektrische tandenborstels apps ontwikkelen zodat de smart tandenborstel zijn gegevens in een app bijhoudt voor een beter poetsresultaat.
In deze blog leg ik uit waarvoor deze apps handig kunnen zijn en welke nieuwe apps er allemaal zijn.
Apps tijdens het poetsen
De technologie begon met de elektrische tandenborstel waarbij er op een speciaal schermpje kon worden afgelezen hoelang je aan het poetsen was, of je te hard poetste, welke stukken van het gebit er gepoetst moesten worden en of je de twee minuten poetstijd had gehaald.
Deze gegevens stonden eerst in de tandenborstel zelf en later kwamen er speciale kastjes bij die je op de wastafel kon zetten tijdens het tandenpoetsen.
Van kastje naar telefoon
Oral B van Braun was het eerste merk wat op de markt kwam met apps. De eerste smartbrush was een tandenborstel die doormiddel van blue tooth verbinding maakte met je telefoon zodat alle gegevens die voorheen op het kastje verschenen nu op je telefoon te zien waren.
Deze Oral B app werd steeds uitgebreider! Al deze gegevens waren nog steeds zichtbaar op deze app, maar er kwamen razendsnel allerlei nieuwe tools bij.
Zo kan je punten sparen bij goed gedrag, deze dukaten kan je inzetten om je gezicht te laten veranderen in een gek poppetje. Hoe beter je poetsresultaten zijn, hoe meer je in de app kan laten veranderen.
Je kan bijvoorbeeld met de app zien waar de dichtstbijzijnde tandartspraktijken gevestigd zijn en je kan direct via de app je Oral B mondverzorgingsproducten online aanschaffen.
Heel handig van deze app is dat de verschillende stadia van mondproblemen met plaatjes wordt weergegeven.
Inmiddels kan deze app alweer zoveel meer, en is het leuk om eens een kijkje te nemen in deze app. Een voorwaarde voor deze app is dat je de juiste smartphone moet hebben en de tandenborstels met smart functie.
Ook Philips kwam later met een app voor de elektrische tandenborstel.
Een aantal van hun types elektrische borstels synchroniseert met deze app die precies bijhoudt waar in de mond je bezig bent, waar je vergeten bent te poetsen en welke plekken extra aandacht verdienen. De app houdt alle scores bij en deze kunnen via een speciaal programma worden uitgelezen bij jouw tandartspraktijk.
Het doel is dat de zorgverlener dus kan zien waar je extra hulp bij nodig hebt en zo ziet waarom er bepaalde mondproblemen in de mond nog steeds actief blijven.
Apps voor volwassenen
Timer apps, Veel volwassenen hebben nog altijd moeite met het poetsen van twee minuten lang.
Heel handig zijn de timer apps.
Via deze app kan je goed zien hoelang je poetst en hoelang je nog moet poetsen.
Je krijgt beloning bij de twee minuten en vaak geven deze apps ook per kwadrant aan hoe je moet poetsen. Dus eerst de binnenkant, dan bovenop en daarna de buitenkant van je gebit bijvoorbeeld.
Sommige apps geven tijdens het poetsen leuke muziek te horen en plaatjes te zien.
Mondmaatje
Mondmaatje is de Nederlandse preventie app, die je thuis kan gebruiken maar waar ook de tandheelkundige specialist gegevens in kan zetten.
Zo kan de mondhygienist een gebruikers risico profiel voor je aanmaken en dan weet je waar jouw aandachtspunten liggen.
Via de webshop in de app kunnen de door de specialist geadviseerde producten ook direct worden aangeschaft.
In de app staan filmpjes met instructies hoe te flossen en rageren, en het geeft herinneringen uit.
Apps voor kinderen
Juist de jongeren onder ons zijn erg gebaat met een appje om de mondgezondheid te verbeteren.
Vooral kinderen kan je erg stimuleren met een virtueel vriendje wat meehelpt tijdens het tandenpoetsen.
Leuke liedjes en plaatjes helpen hier goed bij.
Disney Magic timer bij Oral B
Deze app heeft vooral het doel het kind minstens twee minuten te laten poetsen.
Wanneer je twee minuten lang poetst komt er uiteindelijk een Disney tekening in beeld die wordt opgebouwd met kleine puzzelstukjes.
Kinderen kunnen diverse plaatjes bij elkaar verzamelen en worden op die manier met hun goed gedrag beloond
Ook is de app geschikt om met je tandenborstel te synchroniseren en kan hij al je poetsresultaten bijhouden in een kalender.
De Oral B fun zone
Voor kinderen vanaf 16 jaar is er de app Fun zone.
De app is bedoeld om het kind minstens twee minuten te laten poetsen, houdt alle poetsscores bij en geeft bij goed gedrag een foto filter programma in allerlei thema’s.
Het doel is om door goed gedrag steeds in een nieuw thema te komen, en zo zie je jouw gezichtsprofiel in steeds meer verschillende gedaantes tijdens het poetsen.
Het begin thema van deze app is jungle.
Philips Sonicare for kids
Deze app laat je vanaf het begin ( het uitkomen van een ei) kennis maken met een virtueel monstertje genaamd Sparkly.
Het idee is om het kind iedere dag het beestje tevoorschijn te laten halen via de app met goed poetsgedrag. Het monstertje geeft via het beeld aan hoe je moet poetsen en in welke volgorde.
Ook laat hij plakmonstertjes zien die tijdens de twee minuten poetsen allemaal moet wegpoetsen.
Tevens geeft de app informatie over de juiste voeding voor kinderen.
Trammeland in tandenland
Deze kinderapp geeft een goede timer in beeld ook als je geen tandenborstel hebt die synchroniseert met een smartphone of tablet.
Het poesje geeft aan of je lang genoeg gepoetst hebt, geeft allerlei nuttige informatie over mondgezondheid en heeft allerlei leuke digitale liedjes en filmpjes.
Colgate Magik app
Deze engelse versie heeft ook geen smart Brush nodig en geeft tijdens het poetsen wel allerlei leuke filters voor over je gezichtsfoto. Zo kan je bijvoorbeeld bij lang poetsen veranderen in een piraat.