antibiotica mondzorg

Antibiotica in de tandheelkunde

Antibiotica wat is het precies en wat doet het in het lichaam?

In de tandheelkunde wordt antibiotica regelmatig toegepast ter versterking van een behandeling of ter voorkoming van klachten.

Toch hoor je steeds meer artsen en specialisten vertellen dat we voorzichtig moeten zijn met het te pas en te onpas voorschrijven van dit wondermiddel.

In deze blog leg ik uit wat hiervan de reden is.

Antibiotica wat is het precies?

Een antibiotica is een medicijn wat helpt bij het bestrijden van bacteriën.

Er zijn ontzettend veel soorten bacteriën en sommige zijn goedaardig andere kwaadaardig.

De bacteriën die kwaadaardig zijn kunnen infecties veroorzaken. Ook kan de bacteriebalans in het lichaam verstoort raken zoals bijvoorbeeld in de maag, darmen of mond.

Omdat er zoveel verschillende soorten bacteriën zijn, zijn er ook ontzettend veel soorten antibiotica ontwikkeld.

Antibiotica helpen alleen tegen bacterien, en niet tegen virussen zoals bijvoorbeeld het Coronavirus, de waterpokken of een griep.

Wanneer het lichaam niet in staat is om de bacterie zelf te laten verdwijnen door bijvoorbeeld een verminderde weerstand zal de arts of in sommige gevallen de tandarts beslissen een antibiotica in te zetten om de kwaal te genezen.

( bron: www.thuisarts.nl/www.apotheek.nl)

Hoe werkt antibiotica?

Er zijn twee groepen als het gaat om antibiotica. Dit is de bacteriedodende groep en de bacterieremmende groep.

De bacteriedodende groep ook wel bactericide genoemd zoals een peniciline maakt de celwand van de bacterie zwakker waarna de bacterie ontploft door druk van binnenuit.

De bacterieremmende groep die we bacteriostatisch noemen die doden de bacterie niet maar zorgen ervoor dat ze niet vermenigvuldigen.

Resistentie hoe zit dat nou?

Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie ‘resistent’ worden. De bacterie is dan niet meer gevoelig voor het antibioticum. Wanneer je een infectie krijgt met zo’n resistente bacterie, helpen de antibiotica niet meer. De resistente bacteriën worden niet geremd, waardoor je erg ziek kunt worden. Dit soort infecties zijn dan moeilijker te behandelen.

(bron: RIVM.nl)

Wat kan je er zelf aan doen om dit te voorkomen?

  • Neem niet onnodig antibiotica in. Wanneer klachten niet meer vanzelf weggaan en artsen of tandartsen dringend adviseren het te gebruiken, neem het dan enkel in.
  • Gebruik het middel volgens de juiste doseringswijzen en adviezen. Stop niet eerder met een kuur omdat je dan geen klachten meer hebt maar maak het altijd helemaal af.
  • Kies bij voorkeur biologisch vlees.
  • Neem geen restjes antibiotica in of een antibioticum van een ander.
  • Let goed op de juiste wijze van inname. Neem dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid in en doe dit op de juiste tijdstippen. Sla nooit een inname over.

Waarvoor wordt antibiotica gebruikt in de mondzorg?

In de mondzorg mag er uitsluitend antibiotica worden gegeven door een tandarts. 

De mondhygienist mag het wel adviseren maar niet voorschrijven en zal eerst akkoord moeten hebben van de tandarts mocht hij of zij zelfstandig in een eigen praktijk werken.

Hoe het wordt ingezet in de tandartspraktijk:

  • Het medicijn kan profylactisch worden voorgeschreven: Bijvoorbeeld bij mensen met een kunsthartklep of endocarditis. De regels omtrent kunstheupen en knieën is door de jaren heen wat minder streng geworden en in veel gevallen is een antibiotica tijdens een tandheelkundige behandeling niet meer nodig tenzij de specialist het voorschrijft.
  • Bij het behandelen van een abces in de mond of zeer ernstige pijnklacht.
  • Verschillende antibiotica worden ingezet tegen bepaalde bacteriën die een heftige vorm van parodontitis veroorzaken.

De discussie op het gebied van parodontitis

In de tandheelkunde is er al enkele jaren een discussie gaande of het noodzakelijk is om bij ernstige parodontitis een antibioticum voor te schrijven.

Er zijn  een aantal hoogleraren/ parodontologen die van mening zijn dat het niet nodig is om dit te gebruiken. 

Zij vinden dat het lichaam het zelf kan genezen wanneer de oorzaak goed is behandeld. Dus wanneer al het tandsteen onder het tandvlees is verwijdert.

Toch zijn er ook veel geleerden die beweren dat het gebruik van antibioticum kan bijdragen aan een beter effect van een parodontale gebitsbehandeling.

Omdat er een aantal bacteriegroepen zijn die niet of nauwelijks reageren op alleen schoonmaken of chirurgisch behandelen.

Het wel of niet voorschrijven van antibiotica is afhankelijk van de situatie van de patiënt. Indien er sprake is van ernstige parodontitis en wanneer gewone mechanische behandeling (scaling en rootplaning, parodontale chirurgie, plaque reductie en regelmatige mondverzorging) geen resultaat heeft, kan het voorschrijven van antibiotica overwogen worden.

(bron:dentalinfo.nl)

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply