Aerosolen, we zijn er door die hele Corona pandemie wel een beetje huiverig voor geworden.
We weten dat dit virus zich verspreid door middel van aerosolen, maar wat zijn dit nou precies? Zijn ze gevaarlijk voor ons en wat kunnen wij als behandelaars eraan doen om verspreiding in de praktijk te verminderen.
Nog niet eerder heb ik dit woord zo vaak voorbij horen komen. De afgelopen 2 jaar stond voor ons allen in het teken van Covid 19 met de bijkomende maatregelen, frustraties en zorgen.
Ook in de tandheelkundige praktijk hebben we veel maatregelen moeten treffen en zijn er veel nieuwe hygiene regels bijgekomen.
Maar wat zijn aerosolen nou eigenlijk?
Dit zijn stof of vloeistofdeeltjes in een gas zoals lucht.In de tandheelkundige praktijk hebben we voornamelijk te maken met kleine vloeistofdeeltjes in de lucht.
Worden dit soort vloeistofdeeltjes een diameter groter dan 50 micrometer dan spreek je van een spetter.
Een spetter komt ergens op terecht bijvoorbeeld op de grond of op de patient, maar met aerosolen is dit anders. Die zweven door de lucht en blijven dus veel langer actief.
De gevolgen van aerosolen.
Voor ons mens zijn de aerosolen bedreigend omdat ze bacteriën, schimmels en virussen kunnen bevatten.
Bij het inademen in de praktijk kunnen ze daardoor in ons lichaam terechtkomen.
Nou zit er wel een verschil in hoe groot de aerosolen deeltjes zijn, hoeveel je ervan binnenkrijgt en soms zijn ze klein genoeg om bijvoorbeeld in de longen te kunnen komen.
Spetters kan je beter zien, maar de aerosolen deeltjes zijn zo klein dat je nooit weet wat er allemaal in de lucht rondzweeft. Je kan er dus vanuit gaan dat alle maten hiervan door de lucht gaan.
Hoe gevaarlijk zijn deze aerosolen?
De deeltjes kunnen bijvoorbeeld vervelende bacteriën, virussen of schimmels met zich mee brengen die longproblemen kunnen veroorzaken.
Hierbij kan je denken aan legionella bacterie die via besmet water in de lucht kunnen komen maar hiervoor worden in de praktijken strenge hygiene protocollen gehanteerd.
Maar ook de mensen zelf kunnen bacteriën en virussen met zich mee brengen zoals pneumokokken, tuberculosis, influenzavirussen of het coronavirus.
Uit alle onderzoeken is bekend dat streptokokken de meest voorkomende bacteriën zijn die bij tandheelkundige behandelingen via aerosolen vrijkomen.
Een ander bijkomend risico is dat bij de mondhygienist tijdens de behandeling veelal ook bloed vrijkomt.
Ook bloeddeeltjes die tijdens de gebitsreiniging ontstaan kunnen via aerosolen in de lucht terecht komen en we weten dat micro organismen hier wat langer op kunnen leven wat het risico dus vergroot.
Tijdens de behandeling
Veel mensen denken dat aersolen voornamelijk vrijkomen tijdens het gebruik van de apparatuur met water zoals de ultrasoon, boor en poederstralers. Dat is niet helemaal waar! Dat bij deze apparatuur meer aerosolen vrijkomen klopt maar ook bij de droge onderdelen van de gebitsreiniging als de handinstrumenten en polijsten komen deze deeltjes vrij in de lucht.
Ook veroorzaken mensen zelf deze deeltjes door middel van praten, hoesten, lachen etc.
In de praktijk zal het merendeel van de aerosolen na 6 uur helemaal verdwenen zijn. Hoe kleiner de deeltjes zijn hoe langer ze in de ruimte kunnen blijven. Welliswaar vormen deze hele kleine deeltjes eigenlijk geen risico voor mensen.
Bij behandelen van patienten , maar ook door niezen en hoesten kunnen de aerosolen tot wel 1,5 meter ver komen.
Maar wanneer er een airco in de praktijk aanwezig is kan deze een stuk verder komen.
Beschermende maatregelen die wij hanteren
Hoewel je misschien moeilijk alle patienten met tussen pauzes van 6 uur kan behandelen zijn er genoeg maatregelen die wij kunnen hanteren zodat de kans op een besmetting via aerosolen in de praktijk voorkomen kan worden.
Wij als behandelaar beschermen ons door middel van een neus-mond masker te dragen, beschermbril en handschoenen te gebruiken.
Wanneer wij de grote afzuiger gebruiken in plaats van de klein is de kans op aerosolen via de lucht ook een stuk kleiner.
En daarnaast desinfecteren wij de unit, instrumenten en andere spullen die wij gebruiken erg grondig. Ook het luchten van de gehele praktijkruimte en wachtkamer zijn essentieel voor een schonere werkomgeving.
Ook kunnen wij de patiënten vooraf aan de behandeling met een chloorhexidine of waterstof spoelmiddel laten spoelen zodat de kans op verspreiding van bacteriën en virussen minder wordt.
Helemaal 100% garantie op geen besmetting is hiermee natuurlijk ook niet te verkrijgen. Daarom is mijn advies aan jullie als lezer. Blijf thuis bij klachten!
Mocht je grieperig zijn, keelklachten hebben of buikgriep hebben zeg dan alsjeblieft de afspraak af.