Er zijn heel wat trucjes om niet te vergeten te flossen, tandenstokeren of te rageren. Soms heb je de hele trukendoos al open gehad en nog lukt het je niet. Je wil het echt wel, daar ligt het niet aan. De discipline ontbreekt je. Ga je dit accepteren of gaan we wat dieper graven?
Lijstje tips
Allereerst zal ik je mijn lijstje tips met je delen. Kun je hier al een vinkje achter zetten? Misschien is dan mijn allerlaatste tip iets waar je wat aan hebt.
- Vraag jezelf eerst af of je echt wil. Hoe hoog is je motivatie? Wat is precies de reden dat je wel echt elke dag tussen je tanden wilt reinigen. Wat zou je ermee willen bereiken? Zolang je dit niet helder voor ogen hebt, gaat het je niet lukken.
- Maak het jezelf makkelijk en wees niet te streng voor jezelf. Heb je het deze week 1 keer gedaan? Nou, mooi toch! Iets is beter dan niets.
- Hoe is je dat gelukt? Waarom was het een succes? Leer daarvan. Gebruik het voor een volgende keer.
- Waarom is het misgegaan? Wat was je valkuil? Hoe kan je zorgen dat je er de volgende keer niet intrapt?
- Heb je al een vast moment op de dag verzonnen? Is dit een moment dat je er daadwerkelijk even de tijd voor hebt en je niet te moe of te gehaast bent?
- Heb je je gezonde gewoonte (althans…dat moet het worden) al gekoppeld aan iets anders dat je sowieso elke dag doet?
- Heb je je doosje flossdraad, stokers, ragers in het zicht liggen? Ligt het daar op de goede plek? Is dat gekoppeld aan de tijd en aan die andere dagelijkse handeling? Ligt het bijvoorbeeld in je auto, naast je tandenborstel, bij het koffieapparaat, naast de afstandsbediening, in je telefoonhoesje, in je schoen, bij je vitaminepillen?
- Beloon je jezelf als je het geflosst, gestokerd of geragerd? Sta je erbij stil dat je goed bezig bent en geef je jezelf een complimentje? Zet je bijvoorbeeld een vinkje of smiley bij een weekschema?
- Heb je een herinnering in je telefoon gezet? Krijg je dus een pingeltje als je tussen je tanden zou moeten reinigen?
- Geniet je een beetje van dat schone gevoel en dat het niet meer bloedt als je de slag te pakken hebt? Wel doen, hoor!
- Vraag je mondhygiënist om de plak- bloedingsscores bij te houden zodat je je progressie kunt zien. Of misschien heb je juist een enorme trap onder je kont nodig? Geef dat gewoon aan zodat je de juiste hulp krijgt.
- Pak zo nu en dan een plakverklikker (disclosing tabletje) zodat je zelf weer ziet hoeveel plak er blijft zitten of je juist hebt weggehaald. Deze confrontatie kan heel nuttig zijn. Maak er eventueel een selfie van en gebruik deze als frontfoto op je telefoon. Zo word je er steeds aan herinnert dat je echt goed moet flossen/stokeren/rageren.
- Schakel je partner of een goede vriend in. Vraag hem/haar om je te helpen herinneren en vraag ook of ze je het wil zeggen als je uit je mond ruikt. Hoe vervelend is het om te horen dat je niet lekker ruikt? Een hele goede motivator!
- Maak het een beetje leuk voor jezelf. Bijvoorbeeld door een lekker muziekje op te zetten en in het ritme tussen je tanden te reinigen of doe een dansje. Maak van mij part een TikTok zodat je iedereen met je enthousiasme aan het flossen krijgt!
- Geniet een beetje van die lagere rekening van de praktijk als je het een tijd hebt volgehouden en de mondhygienist een stuk minder lang met je bezig is geweest. Merk ook op dat het dan een stuk minder pijnlijk is. Misschien mag je er zelfs een langere tijd tussen laten of krijg je ‘promotie’; je word dan naar de preventieassistent verwezen omdat de conditie van je tandvlees nu een stuk beter is.
De grote truc
Nou…en dan nu echt mijn truc der trucjes! Ja, hij gaat alweer over bewustwording. Ik had laatst een patiënt die echt heel graag een gezond gebit wil en elke keer weer moet opbiechten dat hij niet zo vaak gestokerd heeft. Hij had alle tips al uitgeprobeerd. Zijn tandenstoker doosje staat naast de tandenborstel, gewoon in het zicht. Hij poetst twee keer daags. Hij heeft ook al geprobeerd om eerst te stokeren voordat hij gaat poetsen. Hij zegt me dat hij het doosje stokers echt wel ziet. “Dus eigenlijk kies je er bewust voor om toch niet te stokeren. Wat zeg je tegen jezelf op dat moment? Welk smoesje popt er in je op?” Hij was even stil en zei toen: “Nee, ik denk niks. Ik heb geen smoesje. Ik denk gewoon helemaal niks.” Ik moest lachen. “Dat kan niet.”, zei ik. “Je hebt 52 gedachtes per minuut. Dus je denkt altijd wel iets. Alleen….je bent je er nog niet van bewust.” Hij kreeg een opdracht mee: “De volgende keer dat je dat doosje tandenstokers ziet, zeg je hard op wat je op dat moment denkt. Praat maar eens tegen jezelf. Je staat toch al voor de spiegel dus dat lijkt me niet zo moeilijk. Dat is even het enige wat je nu hoeft te doen.”
Door de gedachten hard op te zeggen, werd hij zich bewust van wat er allemaal door zijn hoofd spookte. Hij kwam er achter dat zodra hij opstond met zijn gedachte eigenlijk al op zijn werk was. Dat hij daar een planning voor aan het maken was. Hij was dus eigenlijk niet in het ‘hier en het nu’ zoals we dat noemen. “Ik moet first things first gaan doen. Dat is wat ik gemerkt heb. Ik sla namelijk niet alleen maar het stokeren over, merk ik. Ik kan ook zomaar in de ochtend straal voorbij mijn kinderen lopen omdat ik in mijn hoofd al aan het werk ben. Dat terwijl ik ze dolgraag even een kus geef voordat ik er weer vandoor ben. Ik schaam me eigenlijk wel. Je hebt me de ogen wel geopend, zeg! Ik geniet nu ook veel meer van de ochtenden. Gewoon even ontbijten, krantje…dat werk komt wel op mijn werk. Mijn vrouw merkt het ook!”
Ik hoop dat je met deze tip echt iets kunt. Het kan echt een life changer zijn. Wat zo’n lullig stukje hout al niet kan doen, he?