Niets is zo vervelend als last hebben van een onaangename ademgeur. Gelukkig zijn er tal van middelen om een slechte adem te verhelpen. Hierbij hoef je niet altijd je toevlucht te nemen tot commerciële mondverzorgingsproducten; ook de simpelste huis-, tuin- en keukenmiddelen kunnen helpen in de strijd tegen een slechte adem. In dit artikel vind je de tien best bewezen huismiddeltjes om snel korte metten te maken met een vieze ademgeur. Lees snel verder en laat jouw slechte adem verdwijnen!
Geschreven door
Donna van der Laarse
Laatst bijgewerkt: 01-02-2024
Medisch beoordeeld door
Martin Giniger
Tandarts
1. (Zout) water
Door te spoelen met water of water te drinken worden voedselresten weggespoeld, wat voorkomt dat bacteriën zich daarop gaan vormen. Daarnaast wordt door het spoelen de mond vochtig gehouden, wat ook belangrijk is in het tegengaan van een slechte adem.
Je kunt spoelen met gewoon (kraan)water, maar kunt ook wat zout (gewoon tafelzout dat je ook voor het eten gebruikt -sodium chloride dus) aan het water toevoegen. De bacteriën die zorgen voor een vieze mondgeur leven en vermenigvuldigen zich het liefst in een zure omgeving. De zoutoplossing neutraliseert de zuurgraad door het pH-niveau te verhogen.
Wat is het nadeel hiervan?
Spoelen met zout smaakt natuurlijk niet echt lekker. In sommige spoelmiddelen is ook zout (sodium chloride) verwerkt. Oxyfresh maakt hier gebruik van, samen met andere natuurlijke middelen als zinklactaat en zuiveringszout (natrium bicarbonaat). Zo komen in Oxyfresh meerdere natuurlijke middeltjes samen, die samen extra effectief werken, én smaakt de spoeling ook nog eens lekker. Ook de middelen van Dr. Brite en UK Organics zijn voorzien van volledig natuurlijke ingrediënten, waaronder natrium bicarbonaat (zout). Vooral de mix met meerdere antiseptische bestanddelen maakt een product effectief tegen ademgeur.
Wil je meer weten over het spoelen met zout? Lees dan snel ons artikel ‘de mond spoelen met zout ja of nee?‘.
2. Thee
Thee (zowel zwarte als groene thee) heeft een sterke antibacteriële werking. Dat komt waarschijnlijk door de polyfenolen die in thee zitten. Dit zijn zogenaamde antioxidanten; stoffen die vrije radicalen wegvangen.
Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in slechte omstandigheden schade kunnen geven aan cellen en weefsels in jouw lichaam. Bacteriën in de mond worden door de polyfenolen uit de thee geremd. Dit betekent dat er geen stinkende producten zoals zwavelwaterstof meer worden aangemaakt.
3. Etherische oliën
Etherische olie, soms ook essentiële olie genoemd, is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen. Eigenlijk zijn het geen ’oliën’, want ze bevatten geen vet.
Etherische oliën worden gebruikt voor meerdere doeleinden: als smaakstof, zoals sinaasappelolie voor limonades, als geurstof van bijvoorbeeld cosmetica, schoonmaakmiddelen, wasmiddel, massageolie en luchtverfrissers, als alternatief geneesmiddel of als conserveermiddel. Sommige zijn ook te gebruiken in de mond, om een vieze geur tegen te gaan. Ze ruiken uit zichzelf al lekker, maar werken ook antibacterieel en pakken zo de bron van de geurtjes aan. Ze doen dus meer dan de geurtjes alleen maskeren, zoals sommige andere producten doen. Je kunt een smaak kiezen die je zelf lekker vindt, van een olie die geschikt is om in de mond te hebben, zoals:
- Tea tree olie. Deze olie komt uit Australië en is afkomstig van de bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom. Tea tree heeft van nature microben bestrijdende eigenschappen. De antiseptische werking remt schimmels en bacteriën.
- Kokosolie. Het laurinezuur (een van de vetzuren in kokosolie) werkt antimicrobieel: het kan bacteriën, virussen en schimmels doden.
- Pepermuntolie. Pepermunt neutraliseert de vluchtige zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de vieze geurtjes. Geen wonder dat pepermunt veel gebruikt wordt voor kauwgom!
Ook de volgende oliën hebben een antibacteriële werking en zijn dus geschikt voor het verminderen of tegengaan van vieze geurtjes uit de mond:
- Citroengrasolie
- Eucalyptusolie
- Kruidnagelolie
- Sinaasappelolie
- Sesamolie
Doe een paar druppels in een glas water en spoel door de mond. Of gebruik het voor ‘oil pulling’: laat een eetlepel olie door je mond rondgaan. Zo blijven de bacteriën en tandplak erin ‘steken’ en zij lossen op in de vloeibare olie.
Pas wel op: citroengrasolie en sinaasappelolie zijn erg zuur. Spoelen hiermee kan tanderosie veroorzaken!
4. Fruit
Fruit en groenten bevatten vitamine C en D; belangrijke vitamines om bijvoorbeeld een tandvleesontsteking tegen te gaan. Ontstoken tandvlees is een belangrijke bron van vieze geurtjes uit de mond. Eigenlijk werken alle vezelrijke groenten of vruchten goed, maar van sommige is de werking nog groter:
- Citrusvruchten
In citrusvruchten zit citroenzuur, wat de speekselproductie stimuleert. Het voorkomt een droge mond – de grootste veroorzaker van vieze geurtjes uit de mond. Pas wel op met citrusvruchten: te veel citroenzuur kan tanderosie (slijtage van de tanden en kiezen) veroorzaken. - Appels en bananen
Vooral belangrijk bij vieze geurtjes door diëten of vasten. Als je vet verbrandt, komen zogenaamde ketonen uit de maag vrij. Om te voorkomen dat deze vieze lucht uit de mond komt, helpt het eten van deze koolhydraatrijke vruchten als appels en bananen. - Guave
De vruchten van de guaveplant zitten bomvol vitamine C, looizuur en appelzuur en zijn goed voor je hele lichaam, maar gaan vooral ook tandvleesproblemen (en daarbij behorende geurtjes) tegen.
Vitamine C is ook een belangrijk bestanddeel van meerdere mondspoelmiddelen. Dr. Brite mondwater maakt er gebruik van (en van aloë vera, zout, kokosolie en spearmint). En ook in Desert Essence mondwater is vitamine C te vinden, net als tea tree olie, aloë vera en pepermunt. Die ingrediënten samen werken natuurlijk nog beter dan enkel vitamine C.
5. Groenten
Net als in fruit, helpen groenten door de vitamine C en D om tandvleesontsteking tegen te gaan – en daarmee vieze geurtjes uit de mond te voorkomen of verwijderen.
- Avocado’s hebben vooral een gunstige uitwerking op de maag
Ze doden daar de schadelijke bacteriën en bevorderen het verteringsproces. Zo voorkomen ze vieze geurtjes uit de maag. - Selderij en wortels zijn zeer vezelrijk
Deze groenten helpen in het verwijderen van bacteriën en tandplak en daarmee samenhangende vieze geurtjes.
6. Kruiden
Verschillende kruiden hebben een reinigende werking op de mond en daardoor ook op slechte geurtjes uit de mond. De kruiden kunnen gebruikt worden in thee of door erop te kauwen. Hieronder vertellen we graag meer over het gebruik van kruiden tegen een slechte adem:
- Peterselie en koriander
Bevatten chlorofyl, een milde antiseptische stof die bacteriën in de mond bestrijdt. - Kardemom
De aromatische smaak uit kardemom verfrist de mond op natuurlijke wijze. - Salie
Kan worden gebruikt als je slechte adem wordt veroorzaakt door candida, streptokokken of porphyromonas gingivalis, een van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandvleesontstekingen. - Mirre
Heeft een algemene reinigende werking op de mond en het tandvlees en kan dus gebruikt worden bij alle vormen van slechte adem, ongeacht de oorzaak van de slechte adem. - Kruidnagel
Heeft een reinigende werking in de mond, vooral tegen tandplak. Deze werking wordt nog versterkt als kruidnagel wordt gebruikt in thee. - Munt en vooral pepermunt
Neutraliseert de vluchtige zwavelverbindingen waar vieze geurtjes door ontstaan. - Gember
Stimuleert de aanmaak van speeksel en voorkomt daarmee een droge mond; een belangrijke oorzaak van vieze geurtjes uit de mond. - Eucalyptus
Werkt erg snel en werkt vooral door het neutraliseren van de vluchtige zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de vieze adem.
Ook de volgende kruiden hebben een positief effect op een slechte adem: kaneel, fenegriekzaadjes, venkelzaadjes, anijszaadjes, rozemarijn en dille.
7. Baking soda (natrium bicarbonaat)
Baking soda is zuiveringszout, niet te verwarren met bakpoeder of soda (wat een schoonmaakmiddel is en niet geschikt is voor consumptie!). Baking soda bindt zuren en neutraliseert deze. De zuren, die nare geurtjes afgeven, worden door de chemische reactie verwijderd!
Pas op voor tanderosie bij baking soda
Je kunt natuurlijk wat baking soda op je tandenborstel doen en daarmee poetsen, maar dat is een slecht idee. Je tandglazuur slijt er namelijk door weg, wat kan leiden tot tanderosie. Een veiliger manier om gebruik te maken van baking soda is om een mondspoelmiddel te kiezen dat baking soda als basisingrediënt heeft. In Georganics zit bijvoorbeeld natrium bicarbonaat (de scheikundige naam voor baking soda), en bovendien kokosolie en andere etherische oliën. Door deze verschillende bestanddelen te combineren, werkt het nog beter en dat op geheel natuurlijke wijze.
8. Aloë vera
Aloë vera is een tropische vetplant die veel huiskamer siert. De plant is niet alleen mooi, maar heeft ook een medicinale werking. Zo heeft deze ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en zit de plant bomvol antioxidanten. Deze polyfenolen hebben een remmend effect op verschillende bacteriën die infecties kunnen veroorzaken.
Aloë Vera smaakt bitter
Je kunt een papje maken van verse aloë en hier je tanden en tong mee poetsen. Dat is alleen niet erg lekker, want aloë vera smaakt bitter. Er zijn ook verschillende mondspoelingen die aloë vera als ingrediënt gebruiken. Dr. Brite mondwater bevat naast aloë vera ook sodium chloride (tafelzout), pepermunt, vitamine C en kokosolie. Oftewel allemaal natuurlijke producten die stuk voor stuk geurtjes uit de mond tegengaan. Desert Essence mondwater bevat naast aloë vera ook tea tree olie, pepermunt en vitamine C.
9. Zink
Zink is een mineraal dat belangrijk is voor meerdere lichaamsfuncties: voor de groei en vernieuwing van weefsel, de vruchtbaarheid, het immuunsysteem, gezonde botten, haar en huid, en een goed geheugen.
In de mond neutraliseert het zwavelverbindingen, die verantwoordelijk zijn voor vieze geurtjes. Er is daarnaast een antibacteriële werking van zink aangetoond, die ook een rol kan spelen bij het gebruik van zink in het verminderen van vieze luchtjes uit de mond.
Zink zit in verschillende voedingsmiddelen
Zink komt vooral voor in vlees, zuivel, vis (haring), bruinbrood, peulvruchten en rijst. Er bestaan ook zinksupplementen. Wil je nu niet te veel zink binnenkrijgen, en de zink vooral voor toepassing in de mond gebruiken, dan kun je er ook voor kiezen om een mondspoelmiddel met zink te gebruiken. In Oxyfresh vormt zink een belangrijk element. Daarnaast zitten in Oxyfresh ook sodium chlorite (actief zuurstof) en natrium bicarbonaat (zuiveringszout). Met z’n drieën werken deze ingrediënten nog veel effectiever tegen de vieze geurtjes uit je mond.
10. Actief zuurstof
Actief zuurstof (sodium chlorite) heeft een antibacteriële én een speekselstimulerende werking, zodat de mond vochtig blijft en bacteriën zich niet zo makkelijk kunnen verdubbelen. Vieze adem wordt vooral veroorzaakt door anaerobe bacteriën; deze bacteriën kunnen alleen slechte ademgassen maken wanneer ze zich bevinden in een droge, speekselarme mondholte zonder zuurstof. Door te spoelen met een middel dat sodium chlorite bevat komen er zuurstofmoleculen vrij, waar deze bacteriën niet tegen kunnen en afsterven. Het is wat ingewikkeld, want de namen lijken sterk op elkaar, maar sodium chlorite (actief zuurstof) is dus echt wat anders dan sodium chloride (tafelzout).
Actief zuurstof is niet zomaar verkrijgbaar
Actief zuurstof kun je niet zomaar ergens kopen. In Oxyfresh is het wel toegevoegd, om de stankveroorzakende bacteriën nog effectiever te doden. Oxyfresh bevat ook zinklactaat en baking soda. De drie bestanddelen samen werken nog effectiever tegen vieze adem.
Welke middelen helpen niét tegen halitose?
Een goede mix van natuurlijke ingrediënten werkt vaak het best tegen slechte ademgeuren. Zelf een mondwater maken is alleen erg lastig: de ingrediënten binden vaak niet met elkaar, zodat het net afwaswater wordt, of de samenstelling wordt te zuur wat het glazuur van je tanden aantast.
Een bestaand mondspoelmiddel werkt vaak beter. Let wel op dat je een mondspoelmiddel kiest dat natuurlijke middelen bevat. Er zijn zat middelen in de natuur te vinden die werken, kijk alleen maar naar bovenstaande lijst!
Vermijd het gebruik van onderstaande chemische stoffen
Kies liever geen middelen met chloorhexidine, sodium lauryl sulfaat of alcohol. Deze zogenaamde chemische middelen tegen slechte adem drogen de mond uit en zorgen daarmee juist voor een mooie voedingsbodem van bacteriën op de tong en in de rest van de mond. Let ook op voor te zure mondwaters. Die kunnen makkelijk tanderosie (slijtage van tanden en kiezen) veroorzaken. Triclosan ten slotte is ook een afrader. Deze stof werkt bacteriedodend en schimmelwerend, maar verstoort daarmee indirect de hormoonhuishouding.