Slechte adem bij honden
Deins jij achteruit van de adem van jouw hond?
Als je zielsveel van je hond houdt maar toch terugdeinst als hij zijn bek open doet, is er waarschijnlijk sprake van een slechte adem (halitose). Lees hier over de mogelijke oorzaken van een afstotende bekgeur. Natuurlijk gaan we ook kijken naar hoe je de stinkende adem van je hond kunt verhelpen of voorkomen.
Hoe herken je een slechte adem bij je hond?
De bek van een hond met een gezond gebit ruikt normaal gesproken niet naar bloemetjes, maar de geur moet wel neutraal zijn. Als de adem van je hond echt niet te harden is, wijst dat op problemen met het gebit, in de bekholte of op een ziekte.
Een slechte adem komt niet alleen voor bij oudere honden. Ook pups kunnen er last van hebben.
Hoe herken je de symptomen van gebitsproblemen bij je hond?
Hoewel veel honden last hebben van hun gebit, is het herkennen van gebitsproblemen bij honden nog niet eens zo gemakkelijk. Je hond kan je immers niet vertellen dat hij of zij kiespijn of gevoelig tandvlees heeft en naar de tandarts wil.
Als je hond een slechte adem heeft, kan dat wijzen op gebitsproblemen, maar er zijn meer symptomen. Vertoont je hond er één of meer van de onderstaande verschijnselen, dan is de kans groot dat er sprake is van een gebitsprobleem:
• Een stinkende adem
• Donkere aanslag op de tanden en kiezen
• Moeite hebben met kauwen of maar aan één kant kauwen
• Tijdens het eten jengelen of huilen
• Minder eten en vooral harde brokken laten staan
• Bloed in het speeksel
• Niet willen dat je de bek of de kaken aanraakt
• Bulten rond de kaken
Als je één of meerdere van deze symptomen ziet bij je hond, neem dan contact op met de dierenarts.
Wat zijn de oorzaken van de stinkende adem bij een hond?
Een eerste, algemene oorzaak is dat het gebit van een hond eigenlijk is gemaakt om vlees van een karkas af te scheuren en het vervolgens van de botten te kluiven. Hierdoor krijgt de hond niet alleen het benodigde voedsel binnen, maar houdt zo ook zijn gebit schoon.
Het moderne hondenvoer uit de winkel heeft deze reinigende functie niet. Hierdoor kunnen voedselresten gemakkelijk achterblijven op het gebit, het tandvlees en in de rest van de bek. Op den duur vormt zich door al die achtergebleven voedselresten tandplak, tandsteen en gingivitis (tandvleesontsteking).
Oorzaak nummer 1: gebitsproblemen
De belangrijkste oorzaak van een slechte adem bij honden zijn problemen met het gebit. Die beginnen doorgaans in de vorm van tandplak, dat niet van de tanden en kiezen wordt verwijderd omdat het voedsel niet van botten wordt geschraapt. In tegenstelling tot bij wilde honden, blijft tandplak bij onze huisdieren aan het gebit plakken.
Wat is tandplak? (H3)
Tandplak is net als bij ons een vervelend mengsel van speeksel, bacteriën en voedselresten, die op zichzelf al kan stinken. Als tandplak zich verhardt, ontstaat tandsteen. Door tandsteen worden tanden en kiezen minder glad. Op deze ruwe ondergrond kunnen bacteriën zich gemakkelijker nestelen en kunnen er nog meer voedselrestjes aan het gebit blijven plakken.
Tot slot kunnen er zelfs hele stukjes voer tussen de tanden en kiezen achterblijven, die gaan rotten. Het is duidelijk dat de adem van je hond er op deze manier niet frisser op wordt. Hoe meer en hoe langer voedselresten in de bek van je hond blijven zitten, hoe onaangenamer de hondenadem wordt.
Lees hier meer over tandsteen (LINK).
Hoe ontstaat tandvleesontsteking bij je hond en hoe herken je het? (H3)
Als tandplak en tandsteen niet verwijderd worden, vormt dat een vruchtbare voedingsbodem voor schadelijke bacteriën. Die gaan in zo’n omgeving dan ook welig tieren. Dat kan vervolgens weer leiden tot gingivitis (tandvleesontsteking). Dit herken je aan de rode, eventueel gezwollen, randen van het tandvlees waar het aansluit op de tanden en kiezen. Het tandvlees kan hierdoor ook gaan bloeden en ook dat is een feestje voor de bacteriën in de bek.
Onbehandelde tandvleesontsteking kan zich verder uitbreiden en ervoor zorgen dat tanden en kiezen uitvallen. Daarnaast kunnen de bacteriën in de bek in sommige gevallen zelfs via de bloedbaan in organen terechtkomen, bijvoorbeeld in de nieren.
Lees hier meer over tandvleesontsteking (LINK).
Slechte adem bij pups
Een pup heeft normaal gesproken een heel specifieke bekgeur. Deze combinatie van zoet en zuur wordt veroorzaakt door de samenstelling van de bacterie-bevolking in de bek. Als een pup tandjes aan het wisselen is, zal het tandvlees gaan bloeden. Het bloed wordt afgebroken door bacteriën, die zwavelgassen uitscheiden en dit kan behoorlijk stinken.
In tegenstelling tot de oorzaken van slechte adem bij oudere honden gaat de stinkende adem van pups vanzelf over als alle tandjes gewisseld zijn. Meestal gebeurt dat binnen de 5 of 6 weken.
Kun je gebitsproblemen bij je hond voorkomen?
Jazeker, je kunt het gebit van je hond zodanig verzorgen dat de kans op problemen kleiner wordt. Dat is ook belangrijk want de geur uit de bek van je hond is voor jou niet prettig, maar wijst ook op een probleem aan het gebit of een ander gezondheidsprobleem.
Maar liefst acht van de tien honden van 3 jaar en ouder hebben last van hun gebit. Niet alleen in de vorm van tandplak en tandsteen, maar ook tandvleesontstekingen. Deze gebitsproblemen geven ongemak en zelfs pijn en kunnen daarnaast gevolgen voor de algehele gezondheid van je hond. Bijvoorbeeld door het niet goed kunnen kauwen of door de aanwezigheid van ontstekingen. Een goede gebitsverzorging kan het leven van een hond zomaar enkele jaren verlengen. Bovendien blijft de ouder wordende hond ook langer gezond als het gebit verzorgd is.
Reden genoeg om het gebit van je hond goed te verzorgen en regelmatig te controleren of te laten controleren. Als je de vorming van tandplak bestrijdt, voorkomt dat verharding tot tandsteen. Dat is de belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen bij honden.
Wat kun je doen om het gebit van je hond te verzorgen?
• Tandenpoetsen
• Gebitsspray voor huisdieren
• Tandvleesontstekingen verzorgen
• Voer dat het gebit van je hond op een natuurlijke manier bevordert
• Gebitsverzorgende snacks en speeltjes geven
Tanden van je hond poetsen (H3)
Net zoals wij onze tanden dagelijks poetsen om tandplak te verwijderen, kun je dat bij je hond gaan doen. De meeste tandplak, zo’n 85 procent, blijft aan de buitenkant van het hondengebit plakken. Aangezien tandplak en tandsteen de meest voorkomende oorzaak is van gebitsproblemen en een stinkende bek bij de hond, levert dit al veel op. Waar moet je op letten?
• Poets de tanden van je hond om de dag.
• Gebruik niet je eigen oude tandenborstel, maar een speciale dierentandenborstel zoals een vingertandenborstel of de elektrische Zootooth hondentandenborstel.
• Gebruik ook niet je eigen tandpasta, maar één die speciaal voor huisdieren is ontwikkeld. Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor je hond, omdat deze de tandpasta niet uitspuugt. Je hond zal het doorslikken en daar is de meeste tandpasta voor mensen niet voor gemaakt. OxyFresh Pets Gel Tandpasta is wél geschikt voor je hond.
• Het beste is om van jongs af met tandenpoetsen te beginnen en een pup te laten wennen aan dit ritueel.
• Als je begint met de tanden van je hond te poetsen, kan het tandvlees geïrriteerd raken en gaan bloeden. Uiteraard moet je net als bij jezelf niet te hard poetsen, maar het tandvlees van je hond zal ook aan de wrijving van de tandenborstel moeten wennen.
• Als je hond niet gediend is van het tandenpoetsen, kun je met je vingertop wat vleesbouillon aan de buitenkant van het gebit wrijven.
Twee keer per dag sprayen met OxyFresh Pet Dental Breath Spray (H3)
Terwijl je een pup kunt aanleren dat tandenpoetsen even normaal is als een aai, zal dat bij een oudere hond lastiger zijn. Maar ook hier is iets op te verzinnen, namelijk gebitsverzorging met behulp van een spray.
OxyFresh Pet Dental Breath Spray verhelpt niet alleen gemakkelijk en veilig de stinkende adem van je hond, maar beschermt daarnaast het gebit en het tandvlees. Deze spray pakt de oorzaak van zowel gebitsproblemen als een slechte adem bij de bron aan.
Het actieve bestanddeel van deze bekspray is de unieke combinatie van een actieve zuurstofformule (Oxygene) en zink. Actieve zuurstof en zink maken samen de leefomgeving van de schadelijke bacteriën in de bekholte onleefbaar. De adem van je hond wordt direct frisser en minder bacteriën betekent ook minder tandplak en daarmee minder kans op tandvleesontsteking. Zo hou je het gebit en en het tandvlees van je hond op een zachte, veilige manier schoon en gezond.
Honden hebben het, in tegenstelling tot ons, meestal niet zo op smaakjes. OxyFresh Pet Dental Breath Spray is daarom geur- en smaakloos, zodat ook de meest kieskeurige hond geen bezwaar zal hebben tegen deze gebitsverzorging.
Verzorg tandvleesontstekingen (H3)
Als je merkt dat je hond een kleine ontsteking heeft, verzorg die dan met OxyFresh Pets Gel Tandpasta. Hiertoe kun je twee keer per dag een beetje gel op het ontstoken weefsel smeren en in laten trekken, dus niet direct voer of een snack geven. Deze gel bevat net als de OxyFresh Pet Dental Breath Spray de actieve zuurstofformule Oxygene, die samen met zink de schadelijke anaerobe bacteriën te lijf gaat. De gel geneest het tandvlees en maakt door de antibacteriële werking tegelijkertijd de adem van je hond frisser.
Lees hier meer over de oorzaak, de gevaren en de behandeling van tandvleesontsteking bij je hond (LINK).
Heeft je hond een ernstige tandvleesontsteking of helpt jouw behandeling met OxyFresh Pets Gel niet of nauwelijks? Dan ga je natuurlijk direct naar de dierenarts!
Zorg voor voldoende vers drinkwater
Water drinken heeft ook bij honden een gunstig effect op de mondflora. Water lest niet alleen de dorst, maar spoelt daarnaast voedselresten en bacteriën weg. In een goed gehydrateerde bek blijft bovendien de speekselproductie beter op peil. Voldoende speeksel, dat zuurstof bevat, zorgt ervoor dat de schadelijke anaerobe bacteriën minder kans krijgen. Hou de drinkbak van je hond dus goed gevuld en ververs het water meerdere keren per dag.
Voeg er mondwater voor huisdieren aan toe
Nog beter voor het gebit is om aan het drinkwater speciaal “mondwater” voor huisdieren toe te voegen. De reinigende werking van OxyFresh Pets Water Additive is net als de Dental Breath Spray gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene. De combinatie van actieve zuurstof en zink is volkomen veilig voor je hond, maar maakt korte metten met de schadelijke bacteriën in de bek. Het verfrist niet alleen de adem van je hond, maar verzorgt het hondengebit zonder te poetsen en helpt ontstekingen genezen.
OxyFresh Pets Water Additive is een toevoeging aan het drinkwater, die ook bij uitstek geschikt is als preventief middel. Je kunt het dus bij voorbaat aan het drinkwater van je hond toevoegen, nog voordat die gebitsproblemen krijgt.
Speciaal mondwater voor huisdieren is ook aan te raden als de vorm van het gebit de gebitsverzorging extra lastig maakt. Vooral bij hondenrassen met karakteristieke platte koppen en korte neuzen staan de tanden te dicht op elkaar om het gebit goed te reinigen.
Voer dat het gebit van je hond op een natuurlijke manier reinigt
Vers vlees met botten is uiteraard te verkiezen boven plakkerig blikvoer, maar het kan lastig zijn om je hond voldoende groenten te laten eten.
Droge brokken zijn dan een alternatief, mits ze van goede kwaliteit zijn en niet hoofdzakelijk vulling zonder voedingswaarde bevatten. Harde brokken hebben altijd een licht reinigende werking, maar er bestaat ook speciaal voer dat de natuurlijke gebitsreiniging door vlees met botten imiteert.
De vorm en grootte van deze brokken maakt het een hond onmogelijk om ze zonder te kauwen door te slikken. De textuur van de brokken is zodanig, dat de tand omgeven wordt door de brok, voordat die breekt. De vezels van de gebroken brok vegen het tandoppervlak vervolgens schoon.
Behalve mechanisch reinigen, door het schuren van de doorgebeten brokken, bestaat er ook chemische reiniging. Hierbij zorgen actieve ingrediënten in het voer, bijvoorbeeld antioxidanten, ervoor dat er minder tandplak wordt omgezet naar tandsteen. Ook brokken met minder eiwit en calcium beperken de omzetting van tandplak tot tandsteen.
Vraag je dierenarts om advies voor speciaal voer dat de gebitsproblemen van je hond kan voorkomen of verhelpen. Vers voer of droge brokken met een goede samenstelling zijn niet alleen bevordelijk voor een verzorgd gebit en een frisse adem, maar voor de algehele gezondheid en het gewicht van je hond.
Gebitsverzorgende snacks en speeltjes geven
Het gebrek aan voedsel met botten kun je compenseren door je hond veel te laten kluiven en kauwen. Met harde voeding, harde speeltjes en kauwstaafjes en -botten kan het zelfreinigende vermogen van het gebit beter op peil blijven.
Als je je hond zo nu en dan een snoepje geeft, bedenk dan dat harde knapperige snacks het gebit verzorgen. Dit in tegenstelling tot zachte, kleverige snoepjes die de aanmaak van tandplak juist bevorderen.
Zet jouw hond graag de tanden in een wortel of appel? Geef die dan wat vaker, want ook dat helpt om het gebit te reinigen. Daarnaast krijgt je hond op deze manier ook extra vitaminen binnen.
Ook kauwspeeltjes helpen om op een natuurlijke manier het gebit te reinigen. Zo zijn er de alom bekende kauwbotten van runderhuid en speciale knabbel-staafjes. Sommige daarvan bevatten bestanddelen die de stinkende hondenadem verbloemen, maar laat dat je niet weerhouden om de oorzaak van de stank aan te pakken.
Let erop dat je het laatste uitgekauwde stukje weggooit, want vooral puppy’s hebben de neiging om dit door te slikken.
Dan is er nog speciaal flos-touw. De draden van zo’n speeltje zorgen ervoor dat je hond spelenderwijs zijn of haar gebit flost. Deze speeltjes zijn te koop in alle soorten en maten omdat geen hond hetzelfde is. Behalve de grootte van de hond speelt ook mee of je hond fel en bijtgraag is of juist rustig.
Zit het gebitsprobleem van je hond al in de fase van tandsteen?
Tandplak kun je nog verwijderen door middel van tandenpoetsen, speciaal voer of de combinatie daarvan. Maar als de tandplak al gemineraliseerd is tot tandsteen lukt dat niet meer. In zo’n geval is een gebitsbehandeling nodig, die bij honden meestal plaatsvindt onder volledige narcose.
Eenmaal onder narcose, wordt de bekholte grondig nagekeken. Het gebit wordt ontdaan van tandsteen en er wordt gekeken of er tanden en kiezen zodanig zijn aangetast dat ze getrokken moeten worden. Na deze behandeling wordt het gebit gepolijst, om het tandplak moeilijker te maken om zich eraan te hechten.
Zelf tandsteen bij je hond verwijderen (H3)
Voor een gebitsbehandeling bij de dierenarts of een trimsalon wordt je hond meestal onder narcose gebracht. Dat is niet alleen kostbaar, maar narcose heeft ook gezondheidsrisico’s. Een alternatief is zelf het gebit van je hond schoonhouden. Behalve een AE Dogz tandsteen-verwijderaar heb je hiervoor uiteraard tijd, geduld en handigheid voor nodig.
Niet elke hond zal erop zitten te wachten dat je aan het gebit komt, ook al is het beter voor zijn of haar gezondheid en welzijn. Als je zelf het tandsteen bij je hond gaat verwijderen, doe het dan in alle rust en met zachtheid.
Behandel het hele gebit niet in één keer maar doe het in meerdere fases, verspreid over een lange periode. Steeds één of twee tanden, om je hond langzaam aan de behandeling te laten wennen. Na iedere succesvolle gebitsbehandeling geef je een beloning. Hierdoor zal uiteindelijk iedere hond het tandsteen verwijderen accepteren. Ook dit is natuurlijk bij een pup gemakkelijker aan te leren dan bij een oudere hond.
Hoe verwijder je tandsteen bij je hond veilig en gemakkelijk? (H3)
De AE Dogz tandsteen-verwijderaar is een veilig instrument en gemakkelijk in het gebruik. Het heeft meerdere kanten, voor zowel links- als rechtshandige baasjes en is geschikt voor de linker-
als de rechterkant van het hondengebit.
Omdat het tandglazuur van een hond sterker is dan de roestvrij stalen tandsteen-verwijderaar, verwijder je het tandsteen zonder de tanden en kiezen te beschadigen. Schraap wel van het tandvlees af, zodat je dat niet kunt beschadigen. Heb geduld met je hond als deze niet zo gecharmeerd is van deze behandelingen.
Lees hier onze tips om het tandsteen bij je hond zelf te verwijderen (LINK).
Als het gebit van je hond weer helemaal schoon is, doe je er natuurlijk alles aan om te voorkomen dat er zich weer opnieuw tandplak en tandsteen vormt. Zie hierboven (ANCHOR) hoe je het gebit van je hond kunt verzorgen.
Tandbederf
Als er niet alleen sprake is van tandsteen, maar ook al van tandbederf kun je dit niet zelf verhelpen. In dat geval is een gebitsbehandeling onder narcose, bij de dierenarts of trimsalon, de aangewezen manier om het gebit van je hond weer enigszins op orde te krijgen. Daarbij wordt niet alleen tandsteen verwijderd maar zonodig ook tanden of kiezen getrokken en wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd.
Andere mogelijke oorzaken voor een slechte adem bij honden
Hoewel de oorzaak van een slechte adem bij honden meestal te maken hebben met hun gebit en tandvlees, zijn er nog andere bronnen van stank. Er kunnen zich ook teveel bacteriën vestigen op de tonsillen (keelamandelen) of in de plooien van de lippen.
Hondenrassen met overmatige plooien tussen de lippen kunnen chronische ontstekingen in de plooien ontwikkelen. Zo’n ontstekingsplek hoeft niet eens groot te zijn om een ondraaglijke stank te produceren. Deze ontstekingen kun je net als tandvleesontstekingen tegengaan of voorkomen met de producten van OxyFresh, zoals het mondwater, de Pet Dental Breath Spray en de Pets Gel Tandpasta.
Een slechte adem als symptoom van onderliggende ziekte
De oorzaak van een slechte adem kan zich ook bij honden in de longen of de maag bevinden. Daarnaast kan het een aanwijzing zijn dat er iets mis is met het functioneren van de lever of de nieren. Ook stofwisselingsziekten als diabetes, schimmelinfecties, een voedselallergie of kanker kunnen een stinkende adem bij je hond veroorzaken.
Wat moet je doen als je hond al langer last heeft van een stinkende adem en er geen duidelijke oorzaken aan het gebit te ontdekken zijn?
Als je het gebit van je hond goed verzorgt en de oorzaak niet daar is gelegen, kun je het beste aan je dierenarts vragen om te onderzoeken waar de stank vandaan komt.
Als de slechte adem van je hond een symptoom is van een onderliggende ziekte, kan de dierenarts daarvoor medicatie voorschrijven. Ook kan een operatie soms noodzakelijk zijn. In deze gevallen zal de stinkende adem van je hond verdwijnen zodra de oorzaak is weggenomen.