Hexetidine; goed of slecht?
Hexetidine is een bacterie- en schimmeldodend middel, dat is ontwikkeld als alternatief voor choorhexidine. Het wordt preventief gebruikt bij tandheelkundige en mond-chirurgische ingrepen.
Ook worden er infecties in de mond en keelholte mee behandeld, zoals tandvleesontsteking, mondslijmvliesontsteking en glossitis (ontstoken tong).
Hexetidine heeft een adstringerende werking, wat inhoudt dat het de aderen samentrekt en daardoor bloedingen stelpt, en fungeert als plaatselijke verdoving.
Vanwege de antibacteriële werking remt hexeditine de vorming van tandplak af. Minder tandplak verkleint het risico op tandvleesontsteking, waarmee het middel in de vorm van mondspoeling een preventieve werking kan hebben.
In de Verenigde Staten en veel landen in Europa wordt hexetidine verkocht als mondspoeling of als mondspray. Het middel is te koop zonder recept. In mondspoeling is de concentratie doorgaans 0,1% en in spray 0,2%. De antibacteriële en schimmeldodende werking houdt 10 tot 12 uur aan, waarbij de werkzame stof zich hecht aan de mondslijmvliezen.
Hoe veilig is hexetidine?
Hexetidine wordt zowel in de Verenigde Staten als in Europa veilig geacht in deze lage concentraties. Er is nog onvoldoende bekend over mogelijke schade tijdens zwangerschap en borstvoeding. Om deze reden wordt vooralsnog afgeraden om het middel in die situaties te gebruiken.
De effectiviteit van hexetidine
Hexetidine is in een concentratie van 0,1% minder effectief dan chloorhexidine, maar mist ook de kwalijke bijwerkingen. Daar word je bepaald niet vrolijk van:
Om te beginnen kan Chloorhexidine de tong, tanden, vullingen en prothesen verkleuren. Voor de tong is dat tijdelijk, maar harde materialen kunnen blijvend bruin worden.
Net als hexeditine hecht chloorhexedine zich aan het mondslijmvlies. Dat is een teer weefsel, dat door de bijtende stof kan uitdrogen, zwellen en/of geïrriteerd en pijnlijk worden.
Er kunnen zelfs zweren in de mond ontstaan en de tong kan branderig gaan aanvoelen. De oorspeekselklieren, die speeksel produceren en in de mondholte afscheiden, kunnen opzwellen.
Tot slot kun je veel tandpasta niet in combinatie met chloorhexidine gebruiken in verband met chemische reacties, vooral als ze een detergent als SLS (sodium lauryl sulfaat) bevatten.
Hexetidine als vervanger voor chloorhexidine
Hexetidine is dan een veel minder schadelijk alternatief, zeker in een concentratie van 0,1%. Een concentratie van 0,2% is weliswaar effectiever in het bestrijden van bacteriën, maar levert ook weer bijwerkingen op. Om die reden wordt het afgeraden om deze concentratie continue te gebruiken.
Zie hier het verslag van een onderzoek door twee studenten Parodontologie van Hogeschool Utrecht. Hierin worden mondspoel-middelen met verschillende concentraties hexetidine en chloorhexidine met elkaar vergeleken.
Nadeel van hexeditine
Hoewel hexeditine, zeker in de concentratie van 1%, veel zachter is dan chloorhexidine blijft het een tamelijk agressief goedje. Het gaat de schadelijke bacteriën in de mondholte te lijf, maar ook je mondslijmvliezen.
Daarnaast verlaagt het de Ph-waarde in de mond, die wordt dus zuurder. Dit veroorzaakt op de lange duur tanderosie en om deze reden wordt het afgeraden om mondwaters met hexeditine langdurig te gebruiken (bron).
Conclusie: hoe gebruik je hexeditine?
Hexeditine is bedoeld voor kortdurend gebruik, bijvoorbeeld na een tandheelkundige of mond-chirurgische ingreep of een daadwerkelijke infecties in de mond of keelholte, zoals ontstoken tandvlees.
Zoek je een mondspoelmiddel voor de normale, dagelijkse verzorging van je gebit, dan kun je beter kiezen voor een mondwater zonder chemicaliën. Ook zachte natuurlijke bestanddelen zijn goed in staat om schadelijke bacteriën in de mondholte te doden.
In tegenstelling tot chloorhexedine en hexeditine bewaren middelen als kokosolie, actieve houtskool en plantaardige etherische oliën het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Ook actieve zuurstof werkt genezend en anti bacterieel.
Ze verlagen de zuurgraad in je mondholte in plaats van te verzuren. Tot slot verzorgen en hydrateren ze je mondslijmvliezen, in plaats van ze uit te drogen en schade toe te brengen.
Bij de Mondzorgzaak kun je verschillende mondverzorgings-producten kopen op basis van zachte en natuurlijke ingrediënten, zoals:
- OxyFresh mondwater
- UK Charcoal Tandpasta
- UK Tea tree tandpasta
- Uk Oil pulling mouthwash
- RyttPro mouthwash
- Dr. Brite Mouthwash Wildberry
- Dr. Brite Coco Chai Mouthwash
- Dr. Brite Toothpaste Mint Chip
Vooral Oxyfresh is een zeer geliefd mondspoelmiddel voor mensen die last hebben mondproblemen maar niet willen spoelen met de agressievere versies met chloorhexidine en hexetidine.
Kies je toch voor de stof hexetidine? Bekijk dan eens het aanbod van Dentissimo. Naast de stof hexetidine vinden we verder geen verdachte stoffen.
Lees ook: Top 10 best geteste mondwaters van 2019