Gele Aanslag Op De Tong: Wat Kan ik eraan doen?
Hoe kom ik aan die gele aanslag op je tong? En belangrijker: hoe raak ik die kwijt? Heb je ooit je tong ver uitgestoken en bekeken in de spiegel? Misschien zie je dan een wit laagje of zelfs een gele aanslag achter op je tong. Dit is een teken dat er heel veel bacteriën aanwezig zijn.
Het nadeel van een geel laagje op je tong
- Een stinkende adem
- Een ontregelde mondflora
- Kans op mondproblemen zoals tonsil stones, gaatjes en ontstekingen
Die gele aanslag is soms lastig weg te poetsen. Gelukkig kun je er wel vanaf komen met middelen die daadwerkelijk de oorzaak aanpakken.
In het onderstaande artikel lees je wat de oorzaken zijn van een gele tong, hoe je de gele aanslag kunt verwijderen én hoe je een gele tong kunt voorkomen.
Het resultaat: een roze tong en frisse adem.
De boosdoeners van gele aanslag: bacteriën
Bacteriën zijn overal in geringe mate aanwezig, dus ook in je mond. Maar wanneer ze in grote hoeveelheden voorkomen, kunnen ze je mondflora zodanig verstoren dat je last krijgt van gele aanslag op je tong. Bacteriën gedijen vooral goed in een droge mond zonder zuurstof en vermenigvuldigen zich daar naar hartenlust. Hierbij komen zwavelverbindingen vrij en deze zorgen voor een slechte adem en een gele tong.
De bacteriën zorgen niet alleen voor een onprettige adem en een tong die er vies uitziet. Ze kunnen zich ook verplaatsen naar andere delen van je mond, zoals je keelamandelen. Deze kunnen daardoor ontstoken raken. Het is dus van belang om de gele aanslag op je tong zo snel en grondig mogelijk te verwijderen, voordat de bacteriën verdere mondproblemen aanrichten.
Hoe komen de bacteriën in je mond terecht?
Er zijn verschillende factoren die leiden tot een wildgroei aan bacteriën op je tong. Maar als je weet wat de oorzaak is, kun je deze ook heel goed bestrijden. Je kunt dus zelf veel doen om een slechte mondflora te herstellen. Er zijn verschillende mondproducten verkrijgbaar die de oorzaken van een gele tong aanpakken. Voor een overzicht van bewezen middelen lees dan dit artikel.
Wat zijn de oorzaken van een gele tong en welke oplossingen zijn er?
Oorzaak 1: ruwe tong
Het oppervlak van je tong is erg groot en vaak ook een beetje ruw. In de groeven van je tong kunnen bacteriën en andere micro-organismen zich goed nestelen. Ze veroorzaken op die manier de gele aanslag op je tong.
Orabrush en Amano zijn stalen tongreinigers waarmee je de gele aanslag goed kunt verwijderen. In tegenstelling tot goedkope plastic tongschrapers, verwijderen ze niet alleen de bacteriën aan de oppervlakte, maar ook tussen de tongkloofjes in het tongslijmvlies zelf. Bovendien zijn ze steviger, gaan ze veel langer mee en zijn ze vaatwasserbestendig.
In combinatie met de JuliBrite Gel of het tongue cleaning serum van BergenFeld werken de tongreinigers nog effectiever. De werkzame stoffen in het serum van BergenFeld zijn Tea Tree-olie en zuurstof. Ze zorgen voor een beschermend laagje op je tong en voor voldoende zuurstof in je mond. De druppels zorgen ervoor dat je ook overdag een frisse adem hebt en helpen tegelijkertijd nieuwe gele aanslag voorkomen.
Oorzaak 2: droge mond
In veel tandpasta’s en mondproducten zit alcohol. Alcohol heeft een uitdrogende werking en een droge mond trekt bacteriën aan. Deze kunnen goed overleven en zich voortplanten, met als gevolg een gele aanslag en een slechte adem. Ook slapen met open mond en medicatie zorgt voor een droge mond.
Gebruik bij voorkeur mondproducten die de mond vochtig maken en bovendien de speekselklieren activeren om meer speeksel aan te maken. Producten van OraLieve helpen bij een droge mond en bevatten milde en zachte hydraterende producten, zonder sodium lauryl sulfaat (SLS), alcohol en menthol.
Ook kun je de RyttPro frisse adem kit gebruiken om een droge mond tegen te gaan en gele aanslag te voorkomen. De TonsilFresh Chin Strap is een soort elastische keelband die je ’s nachts om je hoofd kan doen. Deze helpt bij tegen snurken en voorkomt dat je met de mond open slaapt met.
Voor een overzicht van bewezen middelen tegen monddroogheid lees dan dit artikel.
Oorzaak 3: zure mond
Een zure mond heeft een hoge zuurgraad en wordt aangegeven met de pH-waarde. Hoe lager de pH-waarde, hoe hoger de zuurgraad. Vaak is de combinatie van stoffen die in gewone tandpasta’s zitten, te zuur. Te veel zuur in tandpasta tast het glazuur aan. Hierdoor krijgen bacteriën meer kans om je gebit te beschadigen en gaatjes en een gele tong te veroorzaken.
Producten met natriumbicarbonaat en lactoferrine helpen om de zuurgraad in je mond te neutraliseren. Deze stoffen zitten onder andere in de tandpasta’s Oxyfresh, RyttPro en ook in de producten van Oralieve. Lactoferrine vind je bijvoorbeeld ook in de middelen van Anoxident. Lactoferrine onttrekt bovendien zink uit bacteriën, waardoor de bacteriën doodgaan.
Oorzaak 4: suikers
Elke keer als je iets eet, zetten bacteriën in de tandplak de suikers om in zuur. Zo’n zuurstoot kan het glazuur van je tanden aantasten. Dat kan tot gaatjes leiden, maar ook tot een gele tong.
Als je mond te veel is aangetast door suikers, kun je de producten gebruiken die de zuurgraad van de mond herstellen, zoals Anoxident balance. Natuurlijk is het daarnaast ook van belang om zo min mogelijk voedsel te eten met veel suikers en koolhydraten.
Oorzaak 5: ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees is een goede voedingsbodem voor bacteriën en dus ook weer voor een gele aanslag op je tong. Bij een ontsteking helpt het om tea tree-olie of foliumzuur te gebruiken.Tea tree-olie is een essentiële (licht vluchtige) olie die bekend staat om zijn ontsmettende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Tea Tree-olie van Desert Essence is afkomstig uit Australië en bevat aromatische bestanddelen uit bloemen en bladeren. De etherische olie van groene munt reinigt en verfrist je mond en tandvlees. Ook Oxyfresh Pro Relief Gel werkt goed bij ontstoken tandvlees.
Oorzaak 6: producten met schurende middelen
In veel tandpasta’s en mondwaters zitten stoffen die schurende of bijtende middelen bevatten, zoals chloorhexidine, sodium laurylsulfaat (SLS) of menthol. Chloorhexidine wordt vaak voorgeschreven als geneesmiddel bij een mondinfectie. Deze stof maakt geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën, waardoor de mondflora ontregeld raakt. Zeker wanneer je langdurig mondproducten gebruikt die chloorhexidine bevatten, krijgt je mond niet de kans om te herstellen. Chloorhexidine zorgt ook voor de gele verkleuring van je tong.
SLS is een stof die wordt toegevoegd aan tandpasta voor het bijtende effect. Het lijkt misschien of deze stof schadelijke stoffen onschadelijk maakt, maar in feite maakt SLS kleine wondjes in de mond. Kleine wondjes trekken bacteriën aan die bloed en eiwitten omzetten in stinkende geuren en een gele aanslag. De wondjes zorgen voor kleine ontstekingen in je mond waar ook weer bacteriën op afkomen. Zo beland je in een vicieuze cirkel.
Het is beter om mondproducten te gebruiken met zachte en niet-bijtende middelen, zoals Oxyfresh unflavored en The Breath co. In deze producten zit actief zuurstof, waarin bacteriën niet goed overleven. Met Oxyfresh unflavored kun je je mond zowel spoelen als poetsen. Ook Georganics en Oralieve zijn goed om te gebruiken. De mondspoeling van Georganics bestaat uit kokosolie en antibacteriële etherische oliën. De kokosolie werkt verzachtend en vermindert de hoeveelheid bacteriën in je mond.
Oorzaak 7: Alcohol, nicotine en koffie
In alcohol, nicotine en koffie zitten stoffen die zorgen voor een gele aanslag op de tanden en op je tong. De oplossing is simpel: probeer deze producten te vermijden of met mate te gebruiken. Nicotine is zo hardnekkig dat je de aanslag op je tanden nog jarenlang blijft zien.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Bij een aantal ziekten of aandoeningen kun je ook last hebben van een gele tong. Daarom is het belangrijk om altijd eerst naar de huisarts te gaan wanneer je je ziek voelt, andere lichamelijke klachten hebt of koortsig bent. Een gele aanslag kan een symptoom zijn van een ziekte of aandoening elders in je lichaam en dat moet eerst worden uitgesloten. Antibiotica kunnen ook een gele tong veroorzaken, maar dit is tijdelijk. Ziekten of aandoeningen die samen kunnen gaan met een gele tong, zijn bijvoorbeeld:
- leverontsteking (hepatitis)
Geelzucht (icterus) is een van de symptomen van een leverontsteking. Je lever maakt gal aan om vetten te verteren en de gal wordt opgeslagen in je galblaas. In gal zit ook de afvalstof bilirubine dat vrijkomt bij het afbreken van rode bloedcellen. Wanneer je lever niet goed werkt, komt de bilirubine in je bloedbaan terecht. Dit veroorzaakt een gele huidskleur en een gele tong. - Galstenen ontstaan wanneer gal samenklontert door bijvoorbeeld een te hoog cholesterolgehalte, maar ook als er te veel bilirubine in het bloed zit door een leverziekte. Als galstenen de galblaas verlaten en vast komen te zitten in de galwegen, kunnen deze de toevoer van gal naar de darmen blokkeren. De gal met daarin de bilirubine lekt dan in de bloedbaan en geeft symptomen van geelzucht, waaronder een gele tong.
- luchtweginfectie, zoals een keelontsteking of verkoudheid.
Hierbij is vaak sprake van een overmatige hoeveelheid slijm in de achterkant van de keel waarin veel bacteriën aanwezig zijn. Maar een gele tong kan omgekeerd ook juist een keelontsteking veroorzaken. - ziekte van Pfeiffer. Het Eppstein-Barr virus veroorzaakt de ziekte van Pfeiffer. Hierbij kan op je tong en op de keelamandelen een gele aanslag ontstaan.
- roodvonk
Roodvonk is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. Hierdoor ontstaat huiduitslag en vaak ook kleine bultjes op de tong, in combinatie met een witte of gele tong. - brandend maagzuur. Hierbij komt er voortdurend zure maaginhoud terecht in de slokdarm en in de mond. Een zure mond is een van de oorzaken van een gele tong.
- darmproblemen. Wanneer je darmen niet goed werken, kunnen ze het voedsel niet goed verteren. Voedselresten die niet goed zijn verteerd, zijn een goede voedingsbodem voor gisten, zoals de candida albicans. Hierbij kunnen witte en gele plekken in de mond ontstaan.
- mondspruw (orale candidiasis)
Wanneer de gist candida alleen actief is in de mond, spreek je van mondspruw. Vooral pasgeboren baby’s kunnen hier last van hebben en een gele tong krijgen. - uitdroging. Een droge mond en droge mondslijmvliezen trekken bacteriën aan die de gele aanslag op de tong veroorzaken.
Een gele tong zegt dus veel over de toestand van je mondflora en over je gezondheid in het algemeen. Bekijk altijd wat de achterliggende oorzaak kan zijn van de gele aanslag en verwijder deze zo snel mogelijk met geschikte producten. Een frisse, roze tong is niet alleen prettig om te zien, maar zorgt ook voor een goede adem en betere gezondheid.
Lees Ook
De beste 10 middelen tegen een vieze tong
8 Ziekten van de tong herkennen