Last van een brok in de keel? Dit kun je doen!
Het gevoel dat er een brok in je keel zit is een veel voorkomend verschijnsel. De medische term is Globus en eigenlijk spreek je alleen van brok-gevoel als er geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak is. Is er wel sprake van een lichamelijke oorzaak, dan zul je ook tijdens het eten last hebben van een brok in je keel. Daarnaast kan je stem afwijkend zijn en hees of schor klinken.
Het gevoel dat er een brok in je keel zit, zit meestal bij het strottenhoofd. De oorzaken ervan zijn veel divers en meestal onschuldig, hoewel ook ernstigere oorzaken voorkomen.
Verdriet
De meest onschuldige en bovendien tijdelijke oorzaak voor het brok-gevoel is ingehouden verdriet. Denk maar aan de keren dat je naar een dramatische film keek of op het vliegveld afscheid nam van je grote vakantieliefde. Je kunt een huilbui nog net inhouden, maar krijgt daarvoor in de plaats een brok in je keel.
Stress en angst
In het verlengde hiervan, en dan voel je de brok wat langduriger, kan stress de oorzaak zijn. Zowel bij verdriet als bij stress span je onbewust de spieren in het keelgebied aan, waaronder de spieren in en rond je strottenhoofd. Als je slikt beweegt je strottenhoofd gesproken omhoog en omlaag. Als de spieren ervan aangespannen zijn, wordt die beweging belemmerd en wordt slikken bemoeilijkt. Daardoor lijkt het alsof er iets, een brok, in de weg zit.
Gerelateerd is het brok-gevoel bij angst en paniekaanvallen, dat ook wordt veroorzaakt door het aanspannen van de spieren in de hals en keel. Hyperventilatie geeft ook vaak een spanning in de keel, al dan niet gecombineerd met een droge keel, benauwdheid en duizeligheid.
Overmatig speeksel en slijm doorslikken
Als je verkouden of allergisch bent, kan het zijn dat er teveel slijm in de neus wordt geproduceerd. Dit wordt afgevoerd naar de keelholte, de zogenaamde post-nasale drip. Ook zijn er mensen die veel speeksel produceren. Als je de hele dag door speeksel en dat slijm dan steeds bewust doorslikt, kan het strottenhoofd van al dat slikken geïrriteerd raken en kan er een brok-gevoel ontstaan. Ook kan er daadwerkelijk een taaie slijmprop in je keel zitten, die je niet weg kunt slikken.
Amandelstenen
Amandelstenen, officieel tonsillolieten en ook vaak tonsil stones genoemd, kunnen zich vormen in de crypten van de keel- of tong-amandelen. Het zijn witte of gelige zachte brokjes of echte harde steentjes. De amandelen bestaan grotendeels uit lymfatisch weefsel en hebben een ruw oppervlak met veel groeven en openingen. Hieruit worden de afvalstoffen van onder andere de slijmvliezen naar buiten gewerkt. Door hun ruwe structuur blijven de uitgescheiden slijm- en bloedcellen wel eens hangen, samen met voedselresten en bacteriën, die in zo’n omgeving wel erg goed gedijen.
Amandelstenen kunnen door hun samenstelling een vieze smaak in je mond geven en een slechte adem.
Vaak zijn amandelsteentjes klein en heb je niet eens door dat je ze hebt, maar ze kunnen ook groeien tot de grootte van een maïskorrel. In dat geval kunnen ze je het gevoel geven dat er iets in je keel vast zit, wat feitelijk ook zo is.
Brandend maagzuur of reflux
Hierbij stroomt een deel van de maaginhoud, inclusief het maagzuur, de slokdarm in. Dat kan leiden tot een grotere spierspanning van de slokdarm, met het brok-gevoel als gevolg. Daarnaast zijn er vaak allerlei andere onaangename verschijnselen als oprispingen, een branderig gevoel in de keel en hoesten.
Aandoeningen of afwijkingen in de keelholte of slokdarm
In deze categorie zijn er weer veel oorzaken onder te verdelen. Het brok-gevoel kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een chronische keelontsteking. Ook een bijholte-ontsteking of een allergie kan voor neusverstopping en keelklachten zorgen, al dan niet in combinatie met het eerder genoemde voortdurend slijm doorslikken. Een ontsteking van het strottenhoofd kan zorgen dat dit verdikt is, waardoor je moeite hebt met slikken.
Iets lager kan ook de slokdarm een brok-gevoel geven, bijvoorbeeld door een verhoogde spanning van de spieren in de slokdarmwand. Of een Zenker divertikel in de slokdarmwand, een zwakke plek die gaat uitstulpen.
Verdikking van de halswervels
Vooral bij oudere mensen kunnen de halswervels door slijtage dikker worden en tegen de slokdarm aandrukken. Ook dat kan aanvoelen als een brok in de keel.
Keel- of strottenhoofdkanker
Tot slot, maar dat is zeldzaam, kan een brok in de keel op kanker wijzen. De kans op keelkanker neemt toe door langdurig roken en veel alcohol. Strottenhoofdkanker kan, naast het gevoel een brok in de keel te hebben, pijn bij het slikken veroorzaken en een droge of rauwe keel.
Wat te doen bij het gevoel een brok in je keel te hebben?
Bij een aantal oorzaken van het brok-gevoel kun je zelf aan de slag:
- Amandelstenen
Als het gevoel een brok in je keel te hebben wordt veroorzaakt door amandelsteentjes in je keelamandelen, kun je dit zelf onderzoeken. Oppervlakkige amandelstenen kun je voor de spiegel met goed licht vrij gemakkelijk zien. Amandelstenen die dieper in de crypten vastzitten kun je niet zien, maar wel met een Tonsilfresh Cupping glass verwijderen. Lees er meer over hier. Bevatten je tong-amandelen amandelstenen, dan kun je daar helaas zelf niet bij omdat de tong-amandelen helemaal achterin aan de basis van de tong zitten. Maar ook hier kunnen ze het gevoel geven dat er iets vastzit in je keel. - Post-nasale drip. De post-nasale drip is het teveel aan neusslijm, dat bij verkoudheid, griep of allergie naar de keelholte wordt afgevoerd. Misschien ben je daardoor de hele dag slijm aan het doorslikken. Hiervan kan het strottenhoofd geïrriteerd raken. Ben je niet de hele tijd aan het slikken, dan kan er een taaie slijmprop in je keel zitten die eveneens het brok-gevoel kan veroorzaken. In geval van de post-nasale drip kun je het brok-gevoel zelf verhelpen, bijvoorbeeld met de Moist-R Nasal Sinus Drops. Lees er hier meer over.
- Naar de huisarts met je brok in de keel. Als je bovenstaande situaties hebt uitgesloten en nog steeds vaak of zelfs voortdurend een brok in je keel voelt, moet je dit met je huisarts bespreken. Die kan bepalen of er een lichamelijke oorzaak is, zoals een ontsteking, of dat het brok-gevoel wordt veroorzaakt door angst of stress. Is de diagnose gesteld, dan kunnen jullie de vervolgstappen overleggen.