Droge lippen oorzaken en tips
Heb je last van droge lippen? Dan heb je vaak de neiging om steeds met je tong je lippen te bevochtigen. Niet doen! Dat droogt je lippen nog meer uit.
Wat kun je wel doen? Een lippenbalsem gebruiken. Maar let op! Sommige lippenbalsems drogen je lippen alleen nog maar verder uit.
En erger: sommige lippenbalsems zijn zelfs gevaarlijk, zegt de Consumentenbond. Wij geven aan waar je op moet letten.
Droge lippen kunnen heel vervelend en pijnlijk zijn. Je herkent droge lippen zo:
- in een vroeg stadium een intensere roodheid, bobbeltjes en droog gevoel
- later vaak een branderig of schraal gevoel
- soms barstjes, scheurtjes, korstjes, schilfertjes en wondjes in je lippen
- soms kapotte of droge mondhoeken
Waardoor krijg je droge lippen?
Droge lippen ontstaan meestal door droge lucht. Vooral in de winter is de lucht vaak droog. Bovendien staat dan binnen de verwarming aan, wat de binnenlucht ook droog maakt. De zon kan door UV-straling je lippen ook uitdrogen. Als je lichaam is uitgedroogd, krijg je ook droge lippen. Daarnaast hebben sommige medicijnen als bijwerking droge lippen, zoals plastabletten, Neotigason (tegen acne), Isotretinoine (tegen acne) en acitretine (tegen onder meer psoriasis).
Tot slot worden droge lippen vaak veroorzaakt door veelvuldig likken van je lippen. Het lijkt een logische oplossing om bij droge lippen je lippen steeds even met je tong te bevochtigen. Maar dat werkt juist averechts: door het speeksel drogen de lippen nog verder uit. Sommige mensen krijgen door dat gelik van lippen en de huid eromheen zelfs last van een rode rand rondom hun mond: een soort ‘clownsmond’. De medische naam daarvoor is ‘lip licking dermatitis’.
Wat kun je doen tegen droge lippen?
Vooral niet likken aan je lippen dus! Maar wat kun je wel doen? Het belangrijkst is om een goede lippenbalsem te gebruiken. We leggen je straks uit waar een lippenbalsem aan moet voldoen. Daarnaast hebben we deze tips voor je:
- Probeer droge lucht zo veel mogelijk te voorkomen. Buiten kun je daar natuurlijk niet veel aan doen, behalve een sjaal voor je mond dragen. Binnen kun je bijvoorbeeld bakjes water plaatsen, om de lucht iets te bevochtigen.
- Voorkom te veel blootstelling aan UV-straling; vooral de zon in de bergen kan bruut zijn voor je lippen.
- Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt.
- Bekijk of eventueel medicijngebruik de oorzaak kan zijn van droge lippen. Wellicht kun je dit samen met je arts bespreken.
- Gebruik een goede lippenbalsem.
Hoe kan lippenbalsem gevaarlijk zijn?
Allereerst is het van belang dat je een lippenbalsem kiest die geen gevaarlijke stoffen bevat. Het zal je misschien verbazen, maar in veel lippenbalsems zijn schadelijke stoffen aangetroffen, ook bij lippenbalsems van bekende merken, zo bleek uit recent onderzoek van de Belgische Consumentenbond.
De stoffen waar het om gaat heten Mineral Oil Saturated Hydrocarbons (MOSH) en Mineral Iol Aromatic Hydrocarbons (MOAH). Deze koolwaterstoffen kunnen voorkomen in minerale olie en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zijn geluiden dat MOSH zich kan ophopen in de organen, waar het gezwellen kan vormen in lymfeklieren, lever of milt. Sommige MOAH kunnen potentieel kankerverwekkend zijn.
In hoeverre deze stoffen nu echt gevaarlijk zijn voor de gezondheid bij inname, is nog niet helemaal bekend. Onder andere het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt dit momenteel. Dit instituut richt zich vooral op MOAH, omdat sommige MOAH kankerverwekkend zijn. De Nederlandse Consumentenbond adviseert alvast om lippenbalsems met minerale oliën te vermijden tot er meer onderzoek is gedaan naar de schadelijkheid van MOSH en MOAH, of totdat er een veiligheidsmarge is vastgesteld voor deze minerale oliën.
De Consumentenbond geeft namelijk aan dat je behoorlijk wat van die stoffen binnen kan krijgen door het gebruik van lippenbalsem. Dat spul blijft natuurlijk niet alleen op je lippen zitten, maar slik je ook door. Een flinke hoeveelheid zelfs: als je elke dag lippenbalsem gebruikt, slik je jaarlijks ongeveer 4 hele stiften door, aldus de Consumentenbond.
Hoe weet je nu welke lippenbalsem gevaarlijk is?
Vermijden dus, die stoffen! Maar hoe weet je nu of die in een lippenbalsem zitten? Op de ingrediëntenlijst kun je niet zien of er MOSH of MOAH in de balsem verwerkt zijn. Maar je kunt wel lippenbalsems met de volgende ingrediënten vermijden:
Mineral oil/ Minerale olie, Cera microcristalline, Ceresin, (Hydrogenated) Microcrystaine wax, (Hydrogenated) Polyisobutene, Ozokerite, Paraffinum (liquidum)/ Paraffine, Petrolatum/Petroleum, Polyethylene/Polyethyleen, Polybutene/Polybuteen.
Wat kun je beter nog meer niet gebruiken?
Let naast de bovenstaande bestanddelen op het volgende:
- Kies voor een niet-irriterende lippenbalsem. Sommige lippenbalsems met een smaakje of geurtje kunnen de lippen irriteren. Vermijd dus geur- en smaakstoffen en lippenbalsems met parfum.
- Vermijd lippenbalsems die ingrediënten bevat die de lippen nog verder uitdrogen. Menthol, andere mintsmaken, kamfer en fenol kunnen de lippen uitdrogen, net als sodium lauryl sulfaat (SLS) en alcohol.
- Vermijd occlusieve producten. Occlusief betekent niet-doorlatend. Deze middelen brengen een ondoordringbare laag op je lippen aan, die droge lucht tegenhoudt. Maar tegelijkertijd verstoppen ze juist de poriën en vertragen ze de celdeling. Vaseline is bijvoorbeeld zo’n niet-doorlatende stof.
- Vermijd ten slotte lippenbalsems die niet-wateroplosbaar zijn. In veel lippenbalsems zit minerale olie of paraffine. Dit werkt als kaarsvet: het verstopt je lippen én het afvoerputje. Paraffine is erg slecht voor het milieu.
Wat zijn dan wel goede bestanddelen van een lippenbalsem?
Het is het best om een neutrale, natuurlijke, niet-irriterende lippenbalsem te gebruiken. Daarnaast is het goed om een natuurlijk verzorgend bestanddeel in de lippenbalsem te hebben, zoals natuurlijke oliën of aloë vera.
Op welke lippenbalsems kom je dan uit?
Een goede lippenbalsem is wat ons betreft OraRelieve Nourishing Lip Balm. OraRelieve is een merk dat zich speciaal richt op een droge mond, met producten als droge mond gels, mondsprays en tandpasta’s die verlichting geven bij een droge mond.
Dat geeft al aan dat OraRelieve veel kennis en ervaring op dit vlak heeft. De lipbalsem van dit merk is nieuw. Net als de overige producten van het bedrijf, bevat ook de lippenbalsem enkel natuurlijke ingrediënten en geen middelen als SLS en alcohol.
Ook bevat de lippenbalsem geen ingrediënten die de Consumentenbond afraadt, zoals petroleum, paraffine of minerale oliën. De lippenbalsem van OraRelieve bevat bovendien aloë vera. Een veilige, natuurlijke en effectieve lippenbalsem kortom, die je zo vaak kunt gebruiken als je wilt.