Is JuliBrite Mondwater een wondermiddel?

Het nieuwe JuliBrite Mondwater heeft een milde, maar zeer effectieve formule. Het bevat verschillende ingrediënten die samen de schadelijke, anaerobe bacteriën in je mond bestrijden. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor nagenoeg alle mondproblemen: de vorming van tandplak en tandsteen, cariës (gaatjes), tandvleesontstekingen, een slechte adem en aanslag op de tong.

JuliBrite Mondwater helpt je om deze problemen te verhelpen of nog beter, te voorkomen. Maar doet dat in tegenstelling tot mondwaters met antiseptische ingrediënten als chloorhexidine, triclosan of alcohol op een volkomen milde en mondvriendelijke manier.

Ook dat is belangrijk om je mondgezondheid op langere termijn goed te houden en de bovengenoemde problemen te voorkomen. Met mild en mondvriendelijk bedoelen we dat het natuurlijke evenwicht van je mondflora niet verstoord wordt, maar juist bevorderd. Dat betekent dat de schadelijke bacteriën worden bestreden zonder de nuttige bacteriën te doden, dat de zuurgraad van je speeksel wordt geneutraliseerd en dat de mondweefsels gehydrateerd worden.

Hieronder gaan we bekijken hoe de ingrediënten van JuliBrite Mondwater jou gaan helpen om je gebit te beschermen en je mond schoon en fris te houden.

Glucose-oxidase

Allereerst zijn er de actieve zuurstofmoleculen. Deze ontstaan zodra de honing in het mondwater in contact komt met jouw speeksel. Honing bevat het enzym glucose-oxidase, dat wordt geproduceerd door werkbijen om het oppervlak van de honing te beschermen tegen bederf door bacteriën.

Glucose-oxidase bestrijdt niet alleen bacteriën in honing, maar is ook effectief op andere plekken. Zo wordt het enzym onder andere gebruikt als conserveermiddel in de voedingsindustrie. Ook wordt het al decennialang gebruikt bij de verzorging van gecompliceerde wonden, zoals brandwonden.

Hoewel in de mondzorg het gebruik van de antibacteriële werking van glucose-oxidase nog niet algemeen benut wordt, is het zeer effectief.

Zink

De anti-bacteriële eigenschappen van zink worden wel al langer gebruikt. Zink kom je dan ook tegen in veel tandpasta’s en mondwaters, meestal in de vorm van zinkacetaat en zinklactaat. De werking van zink wordt verklaard doordat je lichaam zink als sporenelement nodig heeft. Het heeft meerdere functies in de stofwisseling, maar is ook onderdeel van het immuunsysteem om bacteriën te bestrijden.

Vanwege de antibacteriële werking van zink vond men het een goed idee om in de mond, waar het nu eenmaal chronisch wemelt van bacteriën, extra zink toe te voegen. Ten opzichte van antiseptische bestanddelen als alcohol en chloorhexidine heeft zink een enorm voordeel. Het bestrijdt namelijk alleen de schadelijke bacteriën en laat de nuttige microben ongemoeid, zoals dat ook de bedoeling is in je immuunsysteem. Met andere woorden: zink respecteert het natuurlijke evenwicht van de mondflora.

Hyaluronan (hyaluronzuur)

Hyaluronan komt van nature voor in verschillende weefsels en vloeistoffen in ons lichaam, zoals kraakbeen, bindweefsel, wanden van de bloedvaten, gewrichtsvloeistof en het glasachtig lichaam in het oog. Daar heeft de stof zijn naam aan te danken omdat het daaruit voor het eerst werd geïsoleerd. Het Griekse woord “hyalos” betekent “glas”. 

Hyaluronan is een bijzondere en heel veelzijdige stof met verschillende functies in het lichaam. Die maken gebruik maken van de volkomen unieke chemische en fysische eigenschappen. In het glasachtig lichaam van het oog bindt 2% hyaluronan bijvoorbeeld 98% water. Ook in de tussenwervelschijven doet hyaluronan goed werk. De stevigheid van onze de tussenwervelschijven, die een groot deel van ons lichaamsgewicht moeten dragen, is te danken aan een mengsel van hyaluronan en water. Hetzelfde geldt voor gewrichtsvloeistof, waar hyaluronan werkt als smeermiddel, waarvan de viscositeit zich zelfs aan kan passen afhankelijk van de belasting op het gewricht.

Tot zover de sensationele fysische eigenschappen van hyaluronan. In de mond zijn de biochemische functies interessant. Het heeft een ontstekingsremmende werking, functioneert als anti-oxidant en hydrateert weefsels. Bovendien stimuleert het de genezing van beschadigde weefsels.

Vanwege de ontstekingsremmende werking en anti-oxiderende eigenschappen geldt mondwater met hyaluronan als een goed alternatief voor chloorhexidine. Dit middel wordt voorgeschreven bij ernstige infecties in de mond, maar verstoort het evenwicht van de mondflora zodanig dat je het niet doorlopend kunt gebruiken. In deze studie wordt de effectiviteit van mondwater met hyaluronan tegen tandplak en tandvleesontsteking vergeleken met mondwater met chloorhexidine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21180677/

De uitkomst was dat het mondwater met hyaluronan even effectief bleek als het mondwater met chloorhexidine. Echter zonder de schadelijke bijwerkingen van chloorhexidine. Dat maakt mondwater met hyaluronan, zoals JuliBrite Mondwater, niet alleen geschikt om ontstekingen te behandelen. Omdat hyaluronan lichaamseigen is, kun je het zonder problemen langdurig gebruiken om tandvleesontstekingen te voorkomen.

De veelzijdigheid van hyaluronan in het lichaam lijkt zich in de mond voort te zetten. De stof bleek ook effectief in de bestrijding van aften (zweertjes) in de mond. Behalve het bestrijden van de bacteriën draagt hyaluronan bij aan het herstel van het aangedane weefsel:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3132908/

Tot slot bleek hyaluronan ook nog eens een gunstig effect te hebben op droge mondklachten. Deze studie gaat in op het effect van hyaluronan op de droge mond-klachten van mensen met diabetes type 2: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03281486

Xylitol

De natuurlijke zoetstof xylitol staat al decennialang bekend om de gebitsverzorgende eigenschappen. Het is een stof die van nature voorkomt in planten en ze een zoete smaak geeft, waaronder groente en fruit. Aanvankelijk werd xylitol in Finland ontwikkeld als zoetstof voor diabetici, gewonnen uit de bast van berkenbomen.

Gaandeweg bleek dat xylitol ook voor niet-diabetici grote voordelen voor de gezondheid en specifiek voor het gebit heeft. Tegenwoordig wordt nagenoeg alle kauwgom en steeds meer snoepgoed in Europa gezoet met xylitol.

Hoewel xylitol zoet smaakt heeft het een heel andere moleculaire structuur dan suiker. Suiker en koolhydraten worden door de mondbacterie Streptococcus mutans omgezet in zuur dat je tanden aantast, maar met xylitol lukt ze dat niet. Integendeel, xylitol maakt het de bacteriën zelfs moeilijk om zich als tandplak aan het tandglazuur hechten.

Xylitol heeft daarnaast een alkalisch effect in de mondholte, dat wil zeggen dat het de zuurgraad verlaagt. Hierdoor kunnen calcium- en fosfaatzouten uit het voedsel gemakkelijker worden opgenomen door de zwakke plekken in het tandglazuur. Zelfs beschadigd glazuur kan herstellen bij regelmatig gebruik van xylitol.

Xylitol geeft direct een koele, frisse smaak. Dat is niet alleen prettig voor een mondwater, het stimuleert ook de aanmaak van speeksel. Het zuurstofrijke speeksel heeft een anti-bacteriële werking en vormt de natuurlijke bescherming voor je gebit.

Tot slot

De unieke formule van het nieuwe JuliBrite Mondwater heeft alles in zich om je gebit optimaal te beschermen en je tandvlees gezond te houden. Het enzym glucose-oxidase werkt samen met zink, hyaluronan en xylitol om de schadelijke bacteriën te bestrijden. Dit beschermt je gebit en houdt je mond schoon en fris op een onschadelijke, mondvriendelijke manier.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!