Het gevolg van diabetes op de mondgezondheid
Als je diabetes hebt, heb je een grotere kans op problemen met je gebit en je tandvlees. Een goede mondhygiëne is voor iedereen belangrijk maar omdat je met diabetes een hoger risico loopt op problemen met je mondgezondheid, is het extra belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. In dit artikel gaan we kijken naar wat diabetes is, wat het met je mond en gebit doet en wat je als diabetespatiënt kunt doen om je mond zo gezond mogelijk te houden.
Wat is diabetes?
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is. Dit kan leiden tot verschillende klachten en complicaties, die zelfs dodelijk kunnen zijn. Er zijn verschillende soorten diabetes, zoals diabetes type 1, diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes.
Diabetes type 2 is de meest voorkomende en omdat deze vorm leefstijl-gerelateerd is, is dit type diabetes enorm in opkomst. Diabetes 2 wordt over het algemeen bevorderd door het nuttigen van teveel suiker en enkelvoudige koolhydraten, in combinatie met te weinig beweging.
Als gevolg daarvan wordt het lichaam steeds minder gevoelig voor het hormoon insuline, dat ervoor zorgt dat de glucose (suiker) uit het bloed verwerkt wordt. Door deze ongevoeligheid wordt de suiker niet meer goed opgenomen in de lichaamscellen waar het terecht moet komen.
Diabetes type 1 komt veel minder voor. Dit is een auto-immuunziekte, waarbij bepaalde cellen in de alvleesklier worden vernietigd die verantwoordelijk zijn voor de productie van insuline. Als deze groepjes cellen verdwijnen, wordt er te weinig of geen insuline aangemaakt om de suiker in het bloed te verwerken.
Bij alle vormen van diabetes blijft de bloedsuikerspiegel niet goed op peil. Dit heeft allerlei nare effecten op het lichaam en kan op langere termijn onder andere je ogen, bloedvaten en nieren aantasten.
Wat doet diabetes met de gezondheid van je mond?
Diabetes zorgt voor complicaties in het hele lichaam en dat geldt ook voor je mond. Als je diabetes hebt, ben je in het algemeen gevoeliger voor ontstekingen, maar in de mond kunnen die extra vervelend zijn. Ontstoken tandvlees geneest bijvoorbeeld minder goed en dat kan op zijn beurt weer gevolgen hebben voorde algehele gezondheid.
Diabetes geeft onder andere een grotere kans op:
- Gingivitis (ontsteking van het tandvlees)
- Parodontitis(ontsteking van het tandvlees waarbij het kaakbot verdwijnt)
- Teruggetrokken tandvlees aan de tandhalzen
- Cariës (tandbederf oftewel gaatjes in tanden en kiezen)
- Een droge mond
- Candida (schimmelinfectie)
- Pijn in de mond
- Gevoelige tanden als je iets warms of kouds drinkt
- Het losraken van tanden of kiezen
- Wondjes of zweertjes in de mondholte
- Een slechte adem, vieze smaak in de mond of een veranderde smaak
Diabetes en ontstekingen van het tandvlees
Als je structureel een tehoge bloedsuikerspiegel hebt, heeft dat consequenties voor de doorbloeding van het lichaam.Bloedvaatjes raken beschadigd, waardoorwondjes en ontstekingen slecht genezen. Dit gebeurt ook in de mond en omdat het tandvlees vol zit met bloedvaatjesontstaan er hier sneller problemen.
Gezond tandvlees is roze en sluit naadloos aan op je tanden en kiezen. Het hoort niet gevoelig te zijn of te bloeden als je je tanden poetst. Bloedt het wel, of is het tandvlees rood of gezwollen, dan kan dat duiden op ontstekingen. Op de overgang van tanden en kiezen naar het tandvlees komt de tandplak voor, een dun laagje speekseleiwitten, voedselresten en bacteriën dat ontstoken tandvlees kan veroorzaken. Deze fase van tandvleesontsteking heet gingivitis.
Als het tandvlees ontstoken is gaat het wijken, het komt losser van de tanden en kiezen. De kleine ruimte (pocket) tussen tandvlees en tand wordt dan dieper. Daardoor kan een aanvankelijk oppervlakkige tandvleesontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Dit heet parodontitis, waarbij de ontsteking het weefsel aantast en het kaakbot wordt afgebroken.
Als diabetespatiënt ben je al gevoeliger voor ontstekingen, dus ook het tandvlees en kaakbot kunnen sneller ontsteken. Zeker als je bloedsuikerspiegel vaak te hoog is. Een te hoge bloedsuikerspiegel zorgt er daarnaast vaak voordat je veel plast. Dit is een reactie van het lichaam om het teveel aan suiker uit het bloed kwijt te raken. Daardoor kun je ook een drogere mond krijgen.
Omdat speeksel een natuurlijke bescherming is voor je gebit, kunnen ontstekingen en gaatjes sneller optreden als er minder speeksel is. Vooral ’s nachts komt dit voor omdat je dan langere tijd niets drinkt. Behalve minder speeksel heeft het speeksel van diabetespatiënten, net als het bloed, vaak ook een te hoog suikergehalte. Suikers zijn namelijk de motor van schadelijke bacteriën en worden tevens omgezet in zuren. Ook dit heeft weer zijn weerslag op de mondgezondheid.
Diabetes en de kans op slechte adem
Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Meestal, ongeveer 90% van de gevallen, ligt die oorzaak in de mondholte. Ontstokentandvlees is één van de mogelijke oorzaken. Een slechte mondgeur is niet fijn voor jezelf en voor anderen, dus een reden te meer om heel alert te zijn op ontstekingen van je tandvlees.
Diabetes en gebitsbehandelingen
Als je diabetes hebt kun je zonder probleem een behandeling aan je gebit of je tandvlees ondergaan, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten:
- Vertel aan de tandarts of behandelaar vooraf dat je diabetes hebt.
- Als je pijn in je mond hebt, ga je misschien minder eten of meer vloeibare voeding nuttigen. Zulke wijzigingen in je dieet kunnen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Als je anders eet of drinkt dan normaal is het goed om dat aan de huisarts of diabetesverpleegkundige te melden. Misschien moet je bloedsuiker in zo’n periode extra worden gecontroleerd.
- Na sommige tandheelkundige behandelingen mag je enige tijd niet eten of drinken. Dit kan een “hypo” veroorzaken. Dit wordt veroorzaakt door een te laag bloedsuikergehalte en uit zich in trillerig en duizelig worden. Daarbij kan het zweet je uitbreken. Om hypo’s te vermijden kun je de afspraak voor de behandeling het best op een gunstig tijdstip maken, zodat je voorafgaand aan de behandeling voldoende kunt eten of drinken.
Wat kun je doen om je mondgezondheid zo goed mogelijk te houden?
Mondverzorging is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar als je diabetes hebt moet je je gebitextra verzorgen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen.
- Zorg allereerst voor een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel. Dat voorkomt problemen in je hele lichaam, en dus ook in je mond. Je huisarts, internist of diabetesverpleegkundige zal jouw bloedsuiker regelmatig controleren of je kunt het zelf thuis meten. Dat is per persoon verschillend en hangt af van de mate waarin je diabetes hebt en de behandeling. Informeer bij de behandelaar wat je kunt doen om de bloedsuikerspiegel te verbeteren;
- Poetsje tanden tweemaal per dag twee minuten Gebruik een zachte tandenborstel en poets niet te hard. Houd ook de ruimten tussen je tanden en kiezen goed schoon met flossdraad of interdentale borsteltjes;
- Let goed op veranderingen in je mond zoals ontstekingen van het tandvlees, een droge mond of een vieze smaak;
- Bezoek regelmatig de tandarts of mondhygiënist, ook als je nog geen klachten hebt. Tandvleesproblemen bij diabetes worden vaak niet of pas in een later stadium opgemerkt. Vertel de tandarts dat je diabetes hebt en overleg hoe vaak je op controle moet komen.
Je verwacht het misschien niet, maar ook als je een kunstgebit draagt gelden bovenstaande adviezen. Je hebt weliswaar geen tanden en kiezen meer, maar wel tandvlees dat kan gaan ontsteken. Het is erg belangrijk dat een kunstgebit goed past, want ontstekingen ontstaan gemakkelijk onder het gebit of op plaatsen waar het knelt. Reinig zowel je kunstgebit als je tandvlees goed en ga twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist voor controle.
Stoppen met roken
Stop met roken als je dat nog doet! Roken maakt de toch al niet beste doorbloeding door diabetes nog slechter. Dat geldt voor het hele lichaam, maar ook voor de doorbloeding van het tandvlees. Tandvlees van een roker zal daarom niet of nauwelijks gaan bloeden, ook niet als het ontstoken is. Het door diabetes al vergrote risico op tandvleesontstekingen en parodontitis (tandvleesontsteking met botverlies) is bij rokers nóg groter. Daarbij verhoogt roken de bloedsuikerspiegel nog verder.
Je kunt je mondgezondheid én de rest van je lichaam dus een geweldig plezier doen door te stoppen met roken. Lukt dat je niet op eigen kracht, informeer dan bij je huisarts of elders naar de mogelijkheid van ondersteuning en hulpmiddelen.
Wat kun je nog meer doen om je mondgezondheid te verbeteren?
De mondverzorgings-producten van Anoxident Balance zijn speciaal ontwikkeld om de mondholte te beschermen. Door de speekselglucose, het suikergehalte van het speeksel, te stabiliseren en de zuurgraad in de mondholte te verbeteren blijft de mondflora gezond. Dit betekent dat gunstige bacteriën kunnen gedijen en in balans blijven, zodat de natuurlijke bescherming van je gebit en je tandvlees optimaal blijft.
Anoxident Balance biedt een serie producten, die je mond compleet verzorgen en beschermen. Door je mondgezondheid te vergroten kun je tandplak, tandvleesontsteking, parodontitis, tandbederf, een droge mond of een stinkende mondgeur voorkomen. En als je een hogere kans hebt op deze mondklachten doordat je diabetes hebt, is dat zeker geen overbodige luxe.
De producten van Anoxident Balance bevatten natuurlijke plantaardige ingrediënten als antioxidanten, bio-actieve stoffen, vitaminen, mineralen en melk-proteïnen. Samen ondersteunen ze het speeksel en brengen dat in balans. De antioxidanten beschermen tegen vrije radicalen en neutraliserende ongewenste bijwerkingen van een te hoog glucosegehalte van het speeksel.
De producten bevatten geen chemische bestanddelen, alcohol, detergenten (SLS) of antibiotica, zodat je natuurlijke weerstand en eigen herstelvermogen worden bevorderd.
De 4 producten van Anoxident Balance zorgen er samen voor dat je de samenstelling van je speeksel dag en nacht in balans kunt houden:
- Met de Anoxident Balance tandpasta poets je tanden twee keer per dag twee minuten lang, zoals je dat gewend bent. Daarna reinig je de ruimten tussen je tanden met flossdraad of interdentale borsteltjes;
- Mond spoelen: om de actieve ingrediënten op je gebit en tandvlees te behouden, spoel je na het poetsen met Anoxident Balance Orale Spoeling in plaats van met water;
- Mondspray: overdag kun je tussen de poetsbeurten door het glucosegehalte van je speeksel in de hand houden met AnOxident Orale Spray;
- ’s Nachts doe je dat door voor het slapen een laagje AnOxident Balance Orale Gel op je tandvlees en tong aan te brengen.
Een gezonde mond is voor iedereen belangrijk. Omdat je met diabetes een grotere kans hebt op problemen in je mond, is het extra belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Maar ook als je geen diabetes hebt kun je je voordeel doen met een goede mondhygiëne, waaronder het in de hand houden van het glucosegehalte van je speeksel. Dit komt niet alleen je mondgezondheid ten goede, maar daarnaast je gezondheid in het algemeen.
where can I buy this in Netherlands?