10 Bewezen Tips & Trucs Voor Witte Tanden
Je tanden hebben de neiging om in de loop der jaren te verkleuren, meestal betekent dat dat ze geler worden. Dit is niets ernstigs, maar omdat tegenwoordig een regelmatig en stralend wit gebit de norm is, worden gele tanden als ontsierend ervaren. Hoewel bijna niemand van nature spierwitte tanden heeft, kan het leiden tot onzekerheid. Lees hier over hoe je tanden wit houdt of witter kan maken.
Wat zijn de oorzaken van gele tanden?
Bij het langzaamaan verkleuren van onze tanden zijn verschillende factoren van invloed. Een aantal factoren is niet te beïnvloeden zijn, zoals je genen en je leeftijd. Gelukkig zijn er ook factoren die wel te beïnvloeden zijn. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde voedingsmiddelen en roken. Hier kun je meer lezen over de oorzaken van gele tanden.
Liever witte tanden?
Of je tanden gelig kleuren, zegt in principe niets over de gezondheid van je gebit. Maar als je toch zo wit mogelijke tanden wilt hebben, kun je kijken naar de factoren die de kleur van je gebit beïnvloeden. Hiermee kun je je tanden wit houden of witter maken:
- Goed poetsen, flossen en rageren op het juiste moment
- Mondverzorgings-producten met een natuurlijke blekende werking
- De tandarts en de mondhygiënist regelmatig bezoeken
- Niet roken
- Pas op met gekleurde voedingsmiddelen
- Pas op met zure voeding en dranken
- Drink water of spoel je mond nadat je iets hebt gegeten
- Zorg voor voldoende speeksel
- Gezond eten en af en toe een stukje kaas
- Bleek je tanden met veilige, natuurlijke middelen zoals JuliBrite Whitening Kit
- Je tanden reinigen met de Moist-r Whitening Spons
Voor een overzicht van 10 bewezen middelen tegen tegen gele tanden klik hier.
1. Goed poetsen.
Het is natuurlijk een open deur, maar op nummer 1 staat: goed poetsen! Hiermee verwijder je de tandplak die zich in de loop der dag ophoopt op je tanden en voorkomt daarmee de verharding tot tandsteen. Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat je twee keer per dag twee minuten moet poetsen. Maar ook de poetstechniek is daarbij belangrijk.
Neem je de tijd om iedere tand en kies individueel te poetsen. Het best gaat dat met een ronddraaiende beweging, waarmee een elektrische tandenborstel een voordeel heeft boven een gewone tandenborstel. Immers. de elektrische tandenborstel maakt die ronddraaiende bewening uit zichzelf.
Let op: behalve je tanden poetsen moet je ook nog flossen en rageren om de tandplak tussen de tanden en kiezen weg te werken. Hier kom je met de tandenborstel namelijk niet bij.
Wanneer poetsen?
Ook het moment waarop je poetst is heel belangrijk. Vroeger meende men dat het goed was om direct na een maaltijd je gebit te reinigen, maar dat is achterhaald. De zuren in voedingsmiddelen en de bacteriën die zure afvalstoffen produceren, verzwakken je tandglazuur. Ga je dan poetsen, dan poets je niet alleen de etensresten weg maar ook een laagje glazuur.
Beter is even je mond spoelen met water en pas na een uur poetsen. Dit geldt zeker nadat je fruit of vruchtensap hebt genuttigd. Betreft het je ontbijt, dan is het slimmer om eerst te poetsen en na afloop alleen te spoelen met water. Zo voorkom je tanderosie, wat je tanden witter houdt.
2. Mondverzorgings-producten met een natuurlijke blekende werking
Je kunt nog een schepje bovenop een goede dagelijkse mondverzorging doen, door te kiezen voor producten die natuurlijke ingrediënten bevatten die de tanden witter houden. Bekende voorbeelden van zulke stoffen zijn:
Met tandpasta en mondwater dat één of liefst beide bestanddelen bevat, verzorg je je gebit op een volkomen natuurlijke manier. Hiermee wordt het evenwicht in de mondholte gerespecteerd. Dat houdt je tanden witter, maar komt ook de mondgezondheid en speekselproductie ten goede.
Hier hebben we de beste 10 tandpasta’s voor wittere tanden voor je op een rijtje gezet.
3. De tandarts en de mondhygiënist regelmatig bezoeken
In het verlengde van je dagelijkse mondverzorging zou je voor witte tanden ieder half jaar een bezoek aan de tandarts moeten brengen. Ook kun je je gebit regelmatig laten reinigen door de mondhygiënist. Die kan tandplak en tandsteen verwijderen van plekken, waar je zelf niet zo gemakkelijk bijkomt.
4. Niet roken
Roken en witte tanden gaan echt niet samen. Als je nog rookt is stoppen ongetwijfeld heel lastig, maar als je witte tanden wilt hebben of houden zit er gewoon niets anders op. De aanslag die nicotine op je tanden achterlaat is bruin. Hoe langer je rookt, hoe dieper deze verkleuring in je tandglazuur doordringt. Uiteindelijk worden je gele tanden bruin of zelfs zwart.
Behalve verkleuring van je gebit heeft roken nog veel meer nare gevolgen. Niet alleen voor je algehele conditie en gezondheid, maar ook heel specifiek voor je mondholte. Onderzoek toont aan dat roken de kans op ontstekingen in de mond en mondkanker verhoogt. Je adem wordt er ook niet bepaald frisser van.
5. Oppassen met koffie, rode wijn en voedingsmiddelen met kleurstoffen
Je witte tanden kunnen geel worden van kleurstoffen in je eten en drinken. Die kleurstoffen kunnen zowel natuurlijk zijn als kunstmatig. Voor de verkleuring van je tanden maakt dat niet zoveel uit. Behalve dat je tanden op den duur vergelen door de kleurstoffen in voedsel en drank, kunnen ze ook vlekkerig worden.
Tannine is een natuurlijke chemische verbinding, die de smaak en kleur van bijvoorbeeld thee, rode wijn en bepaalde vruchten als rode bessen en kaki’s bepaalt. De aanslag die deze stof op je tanden achterlaat, kan als je het deze voedingsmiddelen vaak nuttigt ook in je tandglazuur binnendringen.
Van sterk gekleurde voedingsmiddelen als kersen, rode bieten en balsemico-azijn valt het te verwachten dat ze een kleurtje afgeven. Maar ook koffie, en dan vooral de stevige zwarte zonder melk, geeft een natuurlijke voedingskleurstof af, net als sterke kruiden zoals curry. Witte wijn bevat geen tannine, maar wel veel fruitzuren.
Synthetische kleurstoffen in frisdrank, tomatenketchup, snoepgoed en bepaalde medicijnen kunnen hetzelfde verkleurende, in je tandglazuur doordringende effect hebben.
Als je je tanden goed en regelmatig poetst ga je de verkleuring dagelijks tegen, maar als je veel van deze kleurstoffen binnenkrijgt kan de verkleuring het winnen van het poetsen.
6. Oppassen met zure voedingsmiddelen
Omdat tanderosie ook van invloed is op de vergeling van onze tanden, moet je dat zoveel mogelijk beperken. Tanderosie is een geleidelijk proces, waarbij het tandglazuur poreus wordt en verdwijnt. Vooral zure voedingsmiddelen als azijn, frisdranken, sport- en energiedrankjes, sausjes, wijn en citrusfruit vormt een ware aanslag op je glazuur.
Vruchtensap is natuurlijk wel gezond, je kan dit verdunnen om het zuurgehalte te verlagen.
Ook niet-zuur voedsel zorgt indirect voor een zuuraanval op je glazuur. Suikers en koolhydraten worden verorbert door bacteriën in je mondholte en door hen omgezet in zuren.
7. Water drinken of je mond spoelen nadat je iets hebt gegeten
Na het eten of drinken van fruit is het een slecht idee om je tanden te gaan poetsen. De zuren in deze noodzakelijke en gezonde voedingsmiddelen verzwakken je tandglazuur. Ga je op dat moment poetsen, dan poets je niet alleen de suikers en zuren weg, maar ook je kostbare glazuur, dat meehelpt je tanden witter te houden.
Een glas water drinken of even je mond spoelen na het eten is een beter idee als je je tanden wit wilt houden. Dat geldt vooral voor zuur smakende voedingsmiddelen, maar ook bij niet-zuur voedsel kan het geen kwaad.
8. Zorgen voor voldoende speeksel
Ons speeksel zorgt voor een natuurlijke bescherming van het gebit door de pH-waarde in de mondholte te neutraliseren. De zuurgraad in de mond stijgt niet alleen door de zuren uit voedingsmiddelen maar ook van de afvalstoffen van bacteriën, die suikers en koolhydraten in zuur omzetten. Als de zuurgraad daalt door meer speeksel, wordt tanderosie afgeremd.
Voldoende speeksel gaat ook nog eens de vorming van tandplak tegen en daarmee van tandsteen. Voldoende speeksel is dus op verschillende manieren noodzakelijk om je gebit gezond en wit te houden.
Xylitol voor witte tanden
Kauwgom en muntsnoepjes met Xylitol stimuleren de aanmaak van speeksel. In tegenstelling tot snoep met kunstmatige kleurstoffen helpen ze dus om je tanden witter te houden.
Door ziekte, ouderdom of medicijngebruik kan de speekselproductie te wensen overlaten. In dat geval kun je kiezen voor mondverzorgings-producten die de mond hydrateren en de speekselproductie stimuleren. Dat geeft niet alleen een prettiger en zachter gevoel in je mond, maar helpt ook mee aan het witter houden van je tanden.
Oralieve is bijvoorbeeld een mondverzorgingslijn, die speciaal is ontwikkeld voor mensen met een droge mond. Oralieve tandpasta en mondwater kun je bestellen bij De Mondzorgzaak.
9. Je tanden reinigen met de Moist-R Whitening Sponge.
De Moist-R Whitening Sponge is een innovatieve manier om je tanden veilig, maar zeer effectief te reinigen. Het zachte sponsje verwijdert tandplak, vlekken en verkleuringen grondig zonder je tandglazuur of tandvlees te beschadigen.
De werking van de Moist-R Whitening Sponge is gebaseerd op een revolutionaire nano-technologie. De minuscule nano-deeltjes in het sponsje vormen in contact met water nano-capillaire buisjes. Het ultrafijne netwerk dat daardoor ontstaat heeft een ongekende absorberende werking.
Zo kun je je tandglazuur op een diep moleculair niveau zonder het risico van beschadigen. Regelmatig poetsen met de Moist-R Whitening Sponge en water houdt je tanden zichtbaar witter.
10. Bleek je tanden met de JuliBrite Whitening Kit
Vind je je tanden nog niet wit genoeg? Als je de bovenstaande tips en trucks om je tanden wit te houden of witter te maken niet voldoende vindt, is er natuurlijk ook de mogelijkheid om je tanden te bleken.
Doe dat dan wel veilig met de JuliBrite Whitening Kit Voor Thuis Tanden Bleken. Binnen 2 weken kun je je gebit bijna 6 tinten witter maken en dat ook nog eens op een volkomen veilige en mondvriendelijke manier. De JuliBrite Whitening Kit maakt geen gebruik van waterstofperoxide of andere bijtende ingrediënten die schadelijk zijn voor je gebit en tandvlees.
De JuliBrite Whitening Kit werkt op basis van de veilige maar effectieve ingrediënten PAP en HAP:
- PAP is de afkorting voor Phthalimidoperoxycaproic acid, een bleekmiddel dat organische kleurstofmoleculen kan bleken. Het is even effectief als waterstofperoxide, maar dan veel milder waardoor er geen schadelijke bijwerkingen zijn.
- HAP of HA is Hydroxyapatiet, een lichaamseigen mineraal dat ook de basis vormt voor onze botten en tandglazuur. HAP is dus het uitgelezen middel om je tandglazuur te remineraliseren en gevoelige tanden tegen te gaan.
PAP en HAP werken samen om je tanden zowel aanzienlijk witter te maken als te remineraliseren. Het is daarom ook geen enkel probleem om de 10-daagse kuur zo nu en dan te herhalen, om je tanden ook op de lange termijn stralend wit te houden.
Hier vind je een aantal wetenschappelijke studies naar de effectiviteit van PAP en HAP:
- Een studie naar de effectiviteit van PAP bleekgel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5804394/.
- Een wetenschappelijke vergelijking tussen waterstofperoxide (HP) en PAP lezen: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2452213919300191
- Een klinische studie naar de effectiviteit van HAP in tandpasta: https://clinmedjournals.org/articles/ijodh/international-journal-of-oral-and-dental-health-ijodh-5-104.php?jid=ijodh
- Een vergelijkende studie naar de werkzaamheid van een tandpasta met HAP en een fluoridetandpasta voor de preventie en remineralisatie van cariës (gaatjes) bij kinderen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6901576/
Wil je zeker weten dat de middelen goed werken? Hier hebben we de 10 beste blekers voor je op een rijtje hebben gezet.