Top 10 Allerbeste Mondwaters van 2024
Auteur: Julia de Jong – Laatst bijgewerkt 9 Januari 2024
Wat is het beste mondwater? Een terechte vraag en daarom zochten we het uit. Er zijn nogal wat mondspoelingen waarbij je al na enkele dagen vervelende bijwerkingen kunt ervaren zoals mondbranden, aanslag op de tanden, aften en monddroogheid.
Wist je namelijk dat:
- Veel mondwaters bestaan uit een mix van agressieve chemicaliën?
- In sommige mondwaters net zoveel alcohol zit als in een shot wodka?
- 90% van alle mondspoelingen net zo zuur zijn als azijn?
Om je te helpen bij de zoektocht naar een zowel effectief als mondvriendelijk mondwater, heeft het team van Vraagdetandarts 45 spoelmiddelen gescreend en een top 10 lijst samengesteld. Onderaan het artikel kun je lezen op welke punten de producten zijn beoordeeld.
1. OxyFresh = Winnaar
OxyFresh Lemon Mint is met afstand het beste mondwater voor dagelijks gebruik. Het is ook niet zomaar het best verkochte en best beoordeelde mondwater op grote sites zoals bol.com. De fabrikant snapt precies wat de mondholte nodig heeft om gezond te worden én te blijven.
OxyFresh heeft bewezen vele orale ongemakken te bestrijden zónder daarbij gebruik te maken van ‘agressieve’ en bijtende bestanddelen.
De formule bestaat o.a. uit Oxygene, NACIO2, zinklactaat, Aloë vera en essentiële oliën.
Deze mondvriendelijke combinatie maakt bacteriën onschadelijk, neutraliseert vieze ademgeur, bestrijdt tandplak, versterkt het tandvlees en verwijdert vuil uit de amandelcrypten.
In tegenstelling tot veel andere mondwaters heeft OxyFresh dé perfecte pH-waarde van 7,1 en worden de speekselklieren gestimuleerd meer eigen speeksel aan te maken.
Bekijk of Oxyfresh iets voor jou is op oxyfresh.nl, demondzorgzaak.nl (goedkoopste aanbieder) of bol.com.
2. RyttPro Mondwater
RyttPro is verkozen tot beste mondwater van Amerika op basis van meer dan 400.000 reviews. Tevens is dit mondwater het enige spoelmiddel dat FDA-approved is.
Dat wil zeggen; erkend als bewezen mondwater door de strengste voedsel- en warenautoriteit ter wereld.
De formule lijkt op die van OxyFresh, maar bevat iets minder actieve ingrediënten. De werking is identiek als het gaat om het bestrijden van slechte adem. Het actieve bestanddeel van RyttPro is sodium chlorite, oftewel gestabiliseerde chlorine dioxide.
Een stofje dat verbluffend goed haar werk doet, zonder het lichaam te belasten met nare chemicaliën.
Als sodium chlorite in contact komt met de mond ontstaat er een ‘explosie’ van actieve zuurstof. Zuurstof heeft bewezen slechte bacteriën uit te schakelen en een stinkende geur om te zetten in een frisse geur.
Tegelijkertijd worden tanden en tandvlees beschermd. RyttPro is vooral geliefd bij mensen die last hebben van een slechte adem, tongbeslag en amandelsteentjes.
Bekijk of dit mondwater iets voor jou is op demondzorgzaak.nl
3. OraLieve Mouthwash
OraLieve is pas sinds 2018 op de markt en heeft een opvallend veilige én ijzersterke formule weten te ontwikkelen. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van bio-actieve enzymen zoals lactoperoxidase en lactoferrine.
Deze veilige stofjes ondersteunen het speeksel in de afbraak van schadelijke bacteriën.
OraLieve bestaat bovendien uit aloë vera (herstelt tandvlees), xylitol (dit helpt tegen een droge mond), fluoride (dit helpt tegen gaatjes) en zinkgluconaat (dit helpt tegen een slechte adem) en is uiteraard vrij van alcohol en andere bijtende chemicaliën.
Te bekijken bij onder andere bol.com en demondzorgzaak.nl
4. Dr Brite Mondspoelmiddel
De mond is het meest absorberende orgaan van het lichaam. Wanneer je iedere dag poetst of spoelt met een chemisch mondproduct dan belanden deze stoffen dus ook in je bloedbaan.
Niet iedereen is daarvan gediend. Daarom heeft Dr. Brite een volledig biologisch mondwater ontwikkeld, de formule hiervan is bewezen effectief. Dit in tegenstelling tot veel andere (biologische) mondwaters die aangeboden worden.
Breng je ademkwaliteit naar een superieur niveau, terwijl active charcoal schadelijke mondbacteriën verwijdert. Kokosolie helpt een droge mond te voorkomen en kalmeert geïrriteerde weefsels, terwijl het niet-zure vitamine C helpt bij het bevorderen van gezond tandvlees.
5. UK Organics Tea Tree Rinse
UK Organics tea tree olie mondwater is een vriendelijk en effectief spoelmiddel ineen en staat daarom hoog op de lijst. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat tea tree olie dezelfde antibacteriële kracht heeft als chloorhexidine. Van chloorhexidine is echter bekend dat je er bruine tanden van kunt krijgen.
UK Organics is veilig en effectief. De mix van tea tree olie, aloë vera en vitamine C bestrijdt bacteriën en is in het bijzonder gericht op het gezond houden en sterker maken van je tandvlees.
Dit alles maakt spoelen met UK Organics een weldaad voor je mond.
6. Oxyd8 Dry Mouth
Oxyd8 Dry Mouth is (terecht) het populairste mondwater onder de groep mensen die last hebben van xerostomie.
De reden waarom veel mondwaters tegen monddroogheid in deze lijst staan komt niet zomaar aanwaaien. De allerbeste behandeling voor je mond is het creëren van een rijke speekselvloed.
De formule beschikt over natuurlijke speekselopwekkers en enzymen, maar ook over kalmerende ingrediënten die helpen bij irritaties.
Het heeft een lichte smaak en is geschikt voor iedereen en voor elke dag. Terwijl andere spoelingen in deze categorie de mondholte alleen maar nathouden, stimuleert Oxyd8 Dry Mouth de mond juist meer van haar eigen speeksel aan te maken.
7. Xerostom mondspoeling
Xerostom mondwater is een spoelmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor mensen die de vervelende symptomen van een droge mond willen verlichten.
Het mondwater werkt op basis van xylitol, betaïne en olijfolie. Een mix dat heeft bewezen de speekselproductie met 200% te verhogen.
Tegelijkertijd wordt het gebit beschermd tegen gaatjes en demineralisatie met behulp van fluoride, kalium en calcium. Het mondwater van Xerostom bezit geen suiker, geen alcohol en geen bijtende schuimers, waardoor het een goed spoelmiddel is voor iedereen en voor elke dag.
8. OxyFresh Patented Zinc
Zoek je een mondspoeling die je adem verfrist, tandplak voorkomt en tanden witter maakt? Zoek dan niet verder. OxyFresh Patented Zinc is een effectief mondwater zonder alcohol of andere prikkende stofjes.
Het bezit net als OxyFresh Lemon Mint het ingrediënt OxyGene. OxyGene neutraliseert slechte adem op moleculair niveau, wat veel verder gaat dan andere middelen die de geur slechts maskeren.
Je hoeft je dus 12 uur lang geen zorgen te maken over je adem. De formule is aangevuld met xylitol en zink, wat de strijd aangaat met tandplak. OxyFresh is fluoride-vrij, laat geen aanslag achter en is geschikt voor elke dag. Ook voor mensen met beugels, kronen en protheses.
Bekijken op Oxyfresh.nl
9. Oxyd8 Plus
Oxyd8 Plus is de sterkere versie van Oxyd8 regular. Het stimuleert de speekselproductie en circuleert haar antibacteriële en zuurstofrijke formule door alle gebieden van de mond en keel, waar schadelijke bacteriën direct worden vernietigd.
En dit allemaal zónder de algehele mondflora te verstoren. Tegelijkertijd heeft Oxyd8 Plus een sterke mintsmaak en is daarom vooral geliefd bij mensen die graag willen dat een mondwater lekker prikt en toch een slechte adem willen voorkomen. Oxyd8 Plus is minder geschikt voor mensen die last hebben van gevoelige mondweefsels.
10. Atemfrisch Spoelmiddel
AtemFrisch is een neutraal smakende spoeling, ontwikkeld door Dr. Walter Wagatha uit Duitsland.
Dit mondwater bestaat uit een sobere, eenvoudige formule die vooral gericht is op het bestrijden van halitose. AtemFrisch bevat geen alcohol of sodium lauryl sulfaat en heeft een hele lichte smaak.
Dit mondwater is daarom vooral populair bij mensen die bijtende stoffen niet kunnen verdragen als gevolg van orale lichen planus en xerostomie.
11. Oravall mondwater
Ook het Nederlandse merk Oravall werkt op basis van active OxyGene (zuurstof) en is vrij van alcohol en chloorhexidine. De stof Oxygene wordt al meer dan 100 jaar gebruikt om ons drinkwater te zuiveren. Het is een veilige stof dat de leefomgeving van schadelijke bacteriën onprettig maakt en tegelijkertijd de schadelijke uitwerpselen van deze bacteriën oxideert.
Kortom
Dit top 10 overzicht is samengesteld op basis van tests, etiket-screening, reviews, retourpercentage en op basis van de volgende criteria:
- De mondwaters moeten geschikt zijn voor dagelijks gebruik
- De producten mogen niet zuur zijn. Ze moeten een minimale PH-waarde bevatten van 6 of hoger
- De producten mogen geen alcohol bevatten
- De producten mogen geen stoffen bevatten die bijwerkingen veroorzaken. Dit zijn stoffen zoals chloorhexidine, triclosan en waterstofperoxide.
- De mondspoelingen mogen niet bijten of prikken. Dus geen sodium lauryl sulfaat bevatten, wat (onzichtbare) wondjes in je weefsels kan veroorzaken
- De formule moet minstens 2 bewezen antiseptische stoffen bezitten. Bij voorkeur tea tree olie, active oxygen, natriumbicarbonaat, xylitol, zinklactaat en aloë vera
- De formule moet de speekselklieren triggeren eigen saliva aan te maken. Speeksel is immers de beste beschermer van het gebit
- De formule mag bij voorkeur geen kleurstof bezitten dat verkleuringen kan veroorzaken
Vragen over deze test?
Wil je door onze experts worden geadviseerd welk mondwater het beste bij jou past? Stuur ons dan een e-mail en we reageren binnen 24 uur.
Lees ook
De beste 10 middelen tegen slechte adem
De beste 10 mondwaters met actieve zuurstof
Beste mondspecialisten,
De namen voor de stoffen die jullie gebruiken wekken bij mij wat verwarring op. Hoewel de tekst in het Nederlands is, gebruiken jullie de Engelse term sodium, wat in het Nederlands natrium wordt genoemd. Andere stoffen worden wel in het Nederlands vertaald. Elders gebruiken jullie dan wel weer de naam natrium. Kortom, het lijkt me beter om daar consequent in te zijn.
Met vriendelijke groet,
HJ Bakker
Beste HJ Bakker. Bedankt voor uw terechte reactie. Sodium en natrium wordt door elkaar gebruikt, hoewel het natuurlijk steeds om dezelfde stof gaat.
Ik heb een vraag naar aanleiding van mijn kaakoperatie. Vanuit het ziekenhuis heb ik Fagron chloorhexidine 0,12% mondspoeling meegekregen om de wond dagelijks mee te ontsmetten. Het is in elk geval alcoholvrij, alleen zou ik dit volgens het artikel dus beter niet langdurig moeten gebruiken? Met dit flesje doe ik namelijk maar twee weken, maar het genezen van de wond duurt langer.. Tweede flesje halen of beter niet?
Dag Marion. We raden aan om het advies van uw tandarts of kaakchirurg te volgen. Zij kennen uw situatie.
Goedemiddag,
Voortaan dit soort teksten toch maar even door iemand laten bekijken die enigszins chemisch geschoold is (b.v. een apotheker of gewoon een leraar scheikunde). Dan voorkom je het door elkaar gebruiken van Engels (sodium, chlorite, chlorine) en Nederlands (natrium, chloriet en chloor). Dat staat namelijk erg onprofessioneel en maakt een onbetrouwbare indruk.
Het barst op internet namelijk van de meest onzinnige sites over gezondheid en die vertonen dikwijls hetzelfde geharrewar met chemische namen, termen en feiten. Daar wilt u toch niet bijhoren?
Beste Godfried. Het gaat hier om natriumchloriet (NaClO2). Op de meeste etiketten aangeduid als sodium chlorite, vandaar dat we het zo noemen omdat dit ook is wat de mensen op het etiket lezen en googlen. Van sodium chlorite wordt uiteindelijk gestabiliseerde chlorine dioxide gemaakt, de actieve stof in mondwaters zoals Oxyfresh.