Mijn man is aan het stofzuigen. Hardnekkig probeer ik mijn hoofd bij het schrijven van dit blog te houden. Ondertussen zoek ik naar inspiratie. Wie weet geeft dat stofzuigen inspiratie. Hmm…wat zou dat nou met de mond te maken hebben? Ja, goed ik gebruik tijdens mijn werk een afzuiger en die noem ik liefkozend stofzuiger als ik ze bij kinderen introduceer. Zo’n zuiger geeft toch vaak een gevoel van onrust, want het geef me toch een herrie.
Herrie in je mond
Gek is dat. Buiten de mond hoor je er haast niks van, maar als je het in je eigen mond hebt, maakt het een helskabaal. Ik heb ook weleens dat ik wat lekkers pak als ik voor televisie zit en dan het geluid harder moet zetten. Ineens versta ik er namelijk helemaal niks meer van. Je hoort dat geluid van krakende krakelingen niet van buitenaf maar van binnenuit. Het gaat meteen je gehoororgaan in. Wat zou dat voor een nut hebben? Het zou een waarschuwing kunnen zijn dat je niet te harde dingen moet eten omdat je kiezen dan weleens zouden kunnen sneuvelen. Je voelt dit namelijk niet direct aan je tanden en dus is het geluid een signaal dat het niet zo verstandig is.
Waarschuwing voor de rest van je lichaam
Behalve dat je tanden en kiezen kunnen sneuvelen, wil je ook niet iets doorslikken dat de rest van je verteringsstelsel kan beschadigen. Dus een van de waardes van je mond is dat het je waarschuwt. Zo ook bij te heet of te koud eten en ook potentieel giftige stoffen. Een potentieel giftige stof kan namelijk een hele heftige smaak hebben of gevoel geven waardoor je wel uitkijkt. Waarschijnlijk zijn daarom je voortanden, je tandvlees daar omheen en je lippen een stuk gevoeliger dan achterin of andere delen van je lichaam. Zodra je iets tot je neemt dat niet in orde is, krijg je een opdonder.
Liefde voor suiker
Dus je mond is gevoelig voor geluid, voor tempratuur prikkels en voor smaak. Je krijgt ook een soort van beloning als we het over smaak hebben. De meeste van ons kennen een voorkeur voor suiker. Suiker is enorm energierijk en dat is dus iets wat ons lichaam nodig heeft. Zeker in de oertijd wilde het lichaam ons laten weten dat we vooral door moeten gaan met suiker consumeren. Helaas is dat nu natuurlijk achterhaald. We eten veel te veel suiker. Als een poos geen suiker eet, merk je ook pas hoe ontzettend zoet het kan zijn. Onze papillen zijn dus gewend geraakt aan erg veel suiker en daardoor moeten we nog meer suiker nemen om diezelfde suikerkick weer te ervaren. Totdat er zo vaak suiker langskomt dat de mond ons opnieuw gaat waarschuwen. In de vorm van pijnlijke gaatjes. En misschien is het dan eigenlijk helemaal niet zo handig dat we die gaatjes dan heel snel vullen. Want tja, dan ga je weer vrolijk verder met die suiker. Dus die mond van ons is best waardevol met zijn waarschuwingssysteem. Maar we moeten wel leren luisteren.
Een kusje voor de liefde
Wat is het waardevolste in je leven? Je zal vast je familie of partner zeggen. Hoe uit je je liefde voor diegene? Juist, door een kus te geven. Bij het kussen gebruik je uiteraard je mond. Daar sta je misschien niet zo bij stil, maar met een kus laat je je zachtheid voelen. Je schenkt heel even je kracht en je kwetsbaarheid tegelijkertijd. Je tast ook de ander af. Je mond registreert de huid en misschien wel dat prikken van die baard.
Welke waarde hecht jij aan je mond?
Behalve dat doen we nog wel meer met ons mond dan we beseffen. We lachen, we fluiten, we persen onze lippen bij elkaar bij inspanning of likken over onze lippen en we praten er natuurlijk mee. Het waarschuwt ons, bijvoorbeeld bij een infarct waarbij de mondhoek gaat hangen. En toch schatten we de waarde van onze mond vaak heel laag in. We nemen het voor lief. Totdat we met onze neus op de feiten worden gedrukt. Doordat we het zo als vanzelf vinden, gaan we er onbewust slordig mee om. Ik hoop dat met deze blog je jouw mond waardevoller gaat vinden. Dat je hem gaat koesteren. Je mond verdient het. En dan hoef ik niet met die stofzuiger zo vaak je mond in. Dat scheelt weer.