Waar is polijsten voor?

Waar is polijsten voor?

Zelf kondig ik het vaak aan als ‘het toetje’. De meeste mensen vinden dit het meest prettige van de behandeling. Helaas is het na een paar minuten al voorbij. Ik merk dat lang niet alle mensen dit gewend zijn. Daarom stellen zij er regelmatig vragen over. 

Een verrassing

Gek genoeg vinden de meeste mensen het ‘gekras’ met de scaler of de curette niks nieuws of vreemd. Ook het tandsteenapparaat met het hels kabaal accepteert men als iets heel normaals. Maar zodra ik eventjes wat spulletjes pak om te gaan polijsten, krijgt ik vreemde blikken. Wat ga ik dan nou toch doen? Polijsten is het minst engste wat er is en toch draaien de mensen zich zo ongeveer uit de stoel als ik de polijstpasta en het opzetstukje pak. Schijnbaar is men dit niet gewend.

Even wennen

Toch zullen kinderen tegenwoordig heel vaak gepolijst worden. Het volgt vaak na een poetstraining waarbij de tanden zijn gekleurd. Het is een prima manier om te wennen aan de tandheelkundige behandeling waarbij een machine gebruikt wordt. Het zijn dus juist de oudere mensen die het niet gewend zijn. Ze verbazen zich over het smaakje en over de sensatie. Wat doe ik nou precies en waar is het goed voor?

Voorgerecht

Soms begin ik een behandeling met polijsten. Dan is het ineens het voorgerecht. Er is dan zoveel plak in de mond dat het een hels karwei zou zijn om het met de handinstrumenten weg te halen. Ook met de ultrasoon gaat de tandplak niet altijd even soepeltjes weg. Dit is toch echt meer voor tandsteen bedoeld. Door eerst te polijsten kan ik dan de behandeling voor mezelf vergemakkelijken en duurt het voor de patiënt ook minder lang en lijkt het minder intensief. Met polijsten haal je dus simpelweg tandplak weg. 

Lekker glad

Naast tandplak kan je er ook lichte oppervlakkige verkleuringen mee verwijderen. Tanden kunnen dus naar het polijsten er weer lekker fris en wit uitzien. De tanden worden er aanmerkelijk gladder mee. Dat voelt niet alleen lekker aan, maar heeft ook een functie. Op gladde tanden hecht zich minder eenvoudig plak, aanslag en tandsteen. En dat is het hele doel van een gebitsreiniging: voorkomen van nieuwe plak, aanslag en tandsteen zodat je minder kans loopt op gebitsaandoeningen. 

Laatste restjes

Door het glad achterlaten is het ook mogelijk om beter zelf tussen je tanden weer te komen zonder dat die rager blijft haken. De grovere stukken worden verwijderd met de handinstrumenten en met het tandsteenapparaat. Bij het polijsten worden de laatste restjes verwijderd en zodoende noem ik het gekscherend ‘het toetje’. Soms wordt er dan nog eventjes een flossdraad gebruikt na het polijsten.

Korrelig

Na het polijsten voelen de tanden niet meteen glad. Je proeft naast een frisse smaak ook dat er een korrel in de polijstpasta zit. Er bestaan verschillende soorten polijstpasta. Grove en minder grove. De grove polijstpasta dient alleen gebruikt te worden als er forse ruwheid op de tandoppervlakken is. Binnen de mondzorg proberen we namelijk steeds meer minimaal invasief te handelen. Dat wil zeggen dat we zo min mogelijk schade aanbrengen. Daarom stellen we boren zo lang mogelijk uit zodat tanden en kiezen de gelegenheid krijgen om zichzelf te repareren. Chirurgie wordt ook alleen gedaan als het echt niet anders kan en met veel meer beleid. Zo ook kiezen we bij het polijsten ervoor om voorzichtig te zijn.

Door de zoute wasstraat

Tegenwoordig kan er ook gepolijst worden met hele fijne zoute poeder die tegen de tanden wordt aangeschoten. Dus niet met een borsteltje maar met een soort waterpistool. Door de kracht schiet de aanslag er in no time af. Ook deze poeder kent varianten. Er is ook een variant die zelfs onder het tandvlees gebruikt kan worden en dat antibacteriële eigenschappen bevat. Dit verstoort de bacteriële groei. 

Dus…:

Al met al is polijsten dus een lekkere afsluiter en soms ook een starter van de behandeling bij de mondhygiënist of de preventieassistent. Het zorgt ervoor dat je zelf je gebit goed kunt bijhouden en vaak ook dat je daarna een stuk minder intensievere behandeling nodig hebt. Het is een soort tandenpoetsen maar dan net een beetje anders.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply