Nog nooit is er zoveel vraag geweest naar cosmetische tandheelkunde.
De BNers en influencers van tegenwoordig showen al hun lief en leed in de media en laten maar al te graag zien dat hun mooie witte tandjes niet van nature zo in het mondje gekomen zijn.
De Dave Roelvinks van nu laten hun gebit graag opknappen in speciale cosmetische klinieken en soms zelfs in het buitenland.
Waar Gerard Joling de facings een slecht imago heeft bezorgt door ze in een kleur wit te kiezen die misschien niet eens in de kleurenwaaier van de tandarts voorkomt, zijn sommige mensen misschien een beetje huiverig geworden voor deze tak van de tandheelkunde.
Om wat meer duidelijkheid te schetsen op het gebied van esthetische tandheelkunde dacht ik dat het leuk was om hier een blog over te schrijven.
Het is immers hip en trending en het wordt ook zeker bij jongeren veel sneller gedaan dan zoveel jaren geleden.
Meer dan vullen alleen
Veel mensen denken dat cosmetische tandheelkunde en esthetische tandheelkunde hetzelfde is, maar dat is niet helemaal waar.
Toch is er wel een degelijk verschil tussen die twee, en is esthetische tandheelkunde meer gericht op het behoud van tanden en kiezen en dus een natuurlijk gebit en zal bij cosmetische tandheelkunde meer worden gecamoufleerd.
Cosmetische tandheelkunde bied meer mogelijkheden maar daarbij wordt het onderliggende tandheelkundige probleem niet altijd aangepakt.
Voor zowel de cosmetische als esthetische tandheelkunde geldt dat de behandelingen niet zijn bedoelt om je gebit beter te laten functioneren, maar die je gebit mooier maken.
Mensen kunnen door tandheelkundige problemen te maken krijgen met beschadigingen of imperfecties aan hun gebit.
Je kan hierbij denken aan een verkleurde voortand door een val, vlekken in het glazuur door glazuurafwijkingen of een vreemde vorm van een tand.
Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze imperfecties te veranderen en zo het aanzicht te verbeteren.
Soms kunnen patiënten zich zo ongelukkig voelen door de kleur of vorm van hun tanden dat zij niet meer durven te lachen.
Witter dan wit
Zoals ik mijn introductie net al even omschreef zijn deze vormen van tandheelkundige uitoefening niet bepaald goed in beeld gebracht de laatste jaren in de media.
Men denkt nu dat rijke jongelui hun tanden laten afslijpen tot korte stompjes in ruil voor hagelwitte porseleinen dopjes die bij het minste geringste er weer uit vallen.
Dat is jammer! Uiteraard kunnen er zich problemen voortdoen en zijn esthetische ingrepen soms kwetsbaarder in de mond.
Ook het laten uitvoeren van dit soort behandelingen in landen als Turkije of China pakken niet altijd uit zoals je misschien zou willen.
Toch denk ik dat er ontzettend veel mensen gelukkiger zijn geworden door de mogelijkheden die er nu zijn om het gebit mooier te maken.
De techniek is de laatste jaren op dit gebied enorm gestegen en de mogelijkheden zijn eindeloos.
Verfraaien hoe gaat dit dan?
Bij esthetische tandheelkunde kunnen er ontzettend veel behandelingen worden uitgevoerd zodat je gebit mooier wordt.
Ook de tussen aanhalingstekens gewone tandarts kan deze ingrepen goed uitvoeren.
Tanden kunnen worden verbeter op het gebied van hun vorm, de lengte, de kleur en stand.
De techniek om scheve tanden recht te maken is ook vooruit gegaan in de tijd. De Invisalign beugels worden steeds vaker aangemeten en doormiddel van een dun plastic plaatje over je gebit kan je stand goed corrigeren.
Afgebroken stukken tand kunnen worden gerepareerd, spleetjes worden opgevuld, verkleurde tanden worden zowel intern als extern gebleekt en compleet kroon en brugwerk wordt aangemeten om de gebitssituatie mooi te verbeteren.
Ook de lachlijn kan worden gecorrigeerd denk hierbij aan tandvleescorrecties en aanpassingen.
Bij cosmetische tandheelkunde gaat het veel verder.
In een cosmetische tandartskliniek kan je terecht voor complete gebitsrenovaties.
Soms kan door de jaren heen je gebit erg achteruit zijn gegaan. Al eerder gedane reparaties kunnen oud en versleten zijn, sommige gebitsproblemen kunnen sporen hebben achter gelaten en je erg ongelukkig maken.
Vaak pakken deze tandartsen het gebit grondig aan en zullen er meerdere zowel esthetische als cosmetische behandelingen worden uitgevoerd.
Bleken wordt vaak gedaan om de kleur op te frissen, aan de hand van de eindkleur na het bleken kan je het gebit renoveren door het plaatsen van nieuw kroon en brugwerk, composiet of porseleinen facings worden geplaatst, porseleinen inlays of onlays kunnen worden gemaakt en
implantaten kunnen in het kaakbot worden aangebracht.
Facings en Veneers
Je hoort op dit moment veel verschillende termen dat het lastig is te begrijpen om welke ingrepen het nou precies gaat.
Veneers, Facings, Non-prep facings, Lumineers het zijn allemaal aanduidingen voor een schildje wat over de tand wordt aangebracht.
Om de vorm en kleur van een tand mooier te maken kan je ervoor kiezen de buitenkant van de tand te laten bedekken door middel van een porseleinen of composiet facings.
De technieken en kleuren van composiet zijn sterk verbeterd en de schildjes zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Porselein gaat langer mee en wordt door een tandtechnieker op maat gebakken en zal door een tandarts worden geplaatst.
Porseleinen facings zijn een stuk duurder dan die van composiet en bovendien is er aan porselein geen reparatie meer mogelijk.
Non-prep facings zijn flinterdunne porseleinen facings. Deze zijn veel dunner dan de normale facings en worden over de bestaande tanden geplaatst zonder aan de tanden te hoeven slijpen.
Tanden kunnen worden geconstrueerd maar met volledig behoud van je eigen tanden.
Inlays of onlays
Wanneer een kies dusdanig is aangetast door bijvoorbeeld slijtage of caries en een vulling niet meer afdoende is kan je ervoor kiezen om door middel van een porselein gegoten overkapping de kies te bedekken. Het helemaal bedekken van een kies of tand heet een kroon.
Inlays.
Het verschil tussen een inlay en een onlay is dat bij een inlay alleen het kouwvlak wordt hersteld.
Bij een onlay wordt naast het kouwvlak ook een of beide knobbels van de kies hersteld.
In de buidel tasten
Omdat deze behandelingen niet zijn bedoelt om het gebit in functie te verbeteren maar om het mooier te maken wordt het veelal niet verzekerd door de tandartsverzekering.
Helaas hangen aan deze behandelingen vaak ook een flink prijskaartje omdat het materiaal en de techniekkosten erg hoog zijn.
Een ander punt is dat je vaak niet 1 element alleen kan laten verfraaien, voor een mooi resultaat zullen er meerdere tanden op rij moeten worden aangepakt zodat de kosten flink op kunnen lopen.
Je ziet dus een beeld in de media dat vooral de jongeren of artiesten met veel geld graag pronken met wat ze hebben laten doen aan hun tanden. Het compleet renoveren van je soms zelfs gezonde /normale gebit is meer een kwestie geworden van het uitdrukken van status naar de buitenwereld.