Met de fles naar bed

Met een flesje naar bed?

Wie doet het nog? Het klinkt misschien gek, maar wie weet heb jij heel lang met een fles geslapen. Een soort surrogaatmoeder. Een troost voor als je vader of moeder zelf wilde slapen en jij maar bleef huilen in je bedje. Handig omdat je als ouder niet die fles zelf hoeft vast te houden. 

Ideaal?

Voor oververmoeide ouders is het dus een uitkomst. Je legt je kind met fles en al in bed en je hebt er geen kind meer aan. Zo kunnen ze even bijtanken of voor de rest van de kroost zorgen. Het klinkt dus super ideaal. Maar is dat wel zo?

Helaas is het voor de net doorgekomen melktandjes minder fraai. Recent doorgekomen tandjes zijn nog heel zwak. Ze zijn als het ware nog niet compleet uitgehard. Het glazuur is nog niet helemaal gemineraliseerd en zodoende kan het tandmateriaal eenvoudig in oplossing gaan. Hoe vaker het oplost (demineraliseert) hoe meer risico op gaatjes. Tandmateriaal gaat in oplossing als het in contact komt met zuur. 

Gewoon melk?

Meestal zit er in de fles gewoon melk. Althans…gewoon…is het wel zo gewoon? Wat zit er eigenlijk in borstvoeding en in flesmelk? In beide zit suiker en is qua samenstelling anders dan gewone melk. Gewone melk kan namelijk niet zoveel kwaad. Ook borstvoeding kan totdat er bijgevoed wordt juist beschermen tegen gaatjes. Maar vaak wordt er rond doorbraak van de tanden al bijgevoed. Suiker wordt door bacteriën omgezet in zuur. Kleine kindjes hebben vaak nog oprispingen waarbij maagzuur omhoog komt.

Verstopte suikers

Soms doen ouders iets anders in de fles. Water? Was het maar zo’n feest. Ouders doen er limonade, ranja in en soms zelfs chocomel. “Ach, het is maar een melk met een beetje poeder.”, zei een ouder op Facebook. Ze beseft zich niet dat die poeder enorm veel suiker bevat. Druivensuiker, staat er dan heel vrolijk op de verpakking. Alsof dat super gezond is. Helaas trekken de tanden zich er niks van aan of de suiker uit druiven komt of niet. Sterker nog…druivensuiker komt helemaal niet uit druiven maar uit zetmeel. Limonade en ranja zijn altijd zuur. Hoe sterk je het ook verdunt.

Waarom is een fles zo slecht?

Toch is dat verdunnen nog niet zo’n slecht idee. Maar eerst even waarom een fles in bed nu zo desastreus voor de tandjes kan zijn. De tandjes zijn dus sowieso relatief zwak op deze leeftijd. De vorm van de fles zorgt ervoor dat het sap, de limo of de melk bij het drinken continue tegen deze voortandjes aan zit. Zelfs alleen het vasthouden van de speen zorgt ervoor dat het zuur en de suiker tegen de tanden zit. Hierdoor krijgen de tanden te weinig tijd om te remineraliseren en zo ontstaan er in rap tempo gaatjes.

Minder bescherming in de nacht

Nog een reden waarom het zo snel kan gaan, is dat gedurende de nacht de mond slechter beschermd is tegen zoet- en zuuraanvallen. Overdag maken we allerlei bewegingen met ons mond en ook de gedachte aan eten maakt dat we speeksel produceren. In de nacht is de mond dus een stuk droger en daarmee kwetsbaarder. De tong ligt stiller in de mond waardoor het zelfreinigend vermogen verminderd is. Soms slapen kindjes zelfs met de mond open en is de mond daardoor nog droger. In een droge mond ontstaan sneller gaatjes.

Tandpijn zonder dat je het weet

Gaatjes zijn lang niet altijd even eenvoudig te zien. Kindjes van deze leeftijd kunnen bovendien nog niet goed aangeven of ze pijn aan hun tanden hebben. Bovendien gaan kleine kindjes lang niet altijd al naar de tandarts of mondhygiënist die dit zou kunnen bekijken. En zo gaat het proces van gaatjes krijgen maar door en door…en worden de gaatjes dieper en worden meer in aantal. Dit kan uiteindelijk leiden tot een fikse ontsteking.

Tips

Waarom is dat verdunnen nog niet zo’n slecht idee? Nou, als ouders eenmaal weten dat een flesje naar bed niet zo’n goed idee is dan hebben ze een probleem. Het kindje is nu helemaal gewend geraakt aan die fles. Dus het gaat geheid huilen als je die fles ineens niet meer mee naar bed gaat. Toch wil een huilend kindje sowieso eigenlijk maar een ding en dat is papa of mama. Dus troost voorlopig even je kind zelf in plaats van naar de fles te grijpen. Je kunt de voeding gaan afbouwen door aan de fles steeds meer water toe te voegen. Zo went het kindje aan de minder zoete smaak totdat het echt enkel nog water is. En water is helemaal prima. Je kunt er ook voor kiezen om de fles weg te nemen zodra je kindje slaapt. Probeer verder de voedingen overdag volwaardige eetmomenten te laten zijn. Zet je kindje aan of bij tafel en alleen daar wordt gegeten en gedronken. Beidt eten/drinken op vaste tijden aan. Zo krijgen jullie allebei ritme en rust. En zo slaap je een stuk beter door!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply