Bluem mondwater: Goed of slecht?
Bluem mondwater is een mondspoeling dat werkt op basis van onder meer actief zuurstof, xylitol en lactoferrine. Het is een mondspoeling die veel verkocht wordt in binnen en buitenland. Volgens de makers van Bluem mondwater draagt het product bij aan een gezonde mond, een frisse adem en voorkomt het ontstekingen en gaatjes.
Bluem mondspoelmiddel gebruikt een gepatenteerde samenstelling die het beste resultaat zou moeten opleveren. Toch bevat het mondwater ook enkele stoffen die een bedenkelijke reputatie hebben. In dit artikel worden de voor- en nadelen van Bluem mondwater op een rijtje gezet.
Wat zegt de fabrikant over Bluem mondwater?
Bluem is een bekend merk op de markt van mondproducten. Volgens de fabrikant is de mondspoeling erg effectief door de combinatie van bestanddelen. Bluem mondwater heeft drie werkzame stoffen: actief zuurstof, xylitol en lactoferrine.
Actief zuurstof pakt met name een slechte adem aan. Schadelijke bacteriën tasten het tandglazuur aan, maar scheiden ook stinkende zwavelgassen uit die een vieze geur veroorzaken. Actief zuurstof maakt deze gassen onschadelijk, waardoor de adem weer fris wordt.
Xylitol is een natuurlijke zoetstof, maar heeft ook een ontsmettende werking. In combinatie met het natuurlijk eiwit lactoferrine moet Bluem mondwater schadelijke bacteriën aanpakken en hiermee (tandvlees)ontstekingen, gaatjes en tandplakvorming tegengaan.
Bluem mondwater bevat geen alcohol of fluoride. Volgens de fabrikant hebben deze stoffen meer nadelen dan voordelen, wat de reden is dat men heeft gekozen voor de combinatie van lactoferrine, actief zuurstof en xylitol.
Bluem mondwater bevat bovendien eiwitten uit bijenhoning. Volgens de makers hebben deze eiwitten een natuurlijke anti-bacteriële werking. Bovendien zou het mondwater veilig zijn voor implantaten en vullingen, waar andere mondwaters deze soms aantasten.
Werken de bestanddelen naar behoren?
Er is redelijk veel onderzoek gedaan naar de drie actieve bestanddelen van Bluem mondwater. Actief zuurstof weet een slechte adem bij de bron aan te pakken, waardoor het een langdurig goede adem geeft. Anders dan veel andere mondwaters, zorgt Bluem mondwater er zo voor dat de slechte adem niet slechts gemaskeerd wordt, maar aangepakt.
Ook van xylitol en lactoferrine zijn onderzoeken beschikbaar die aantonen dat de stoffen een significante vermindering van tandplak kunnen veroorzaken. Beide stoffen doen dit door bacteriën te doden die tandplak kunnen vormen.
Bluem mondwater is fluoridevrij. In de meeste gevallen is fluoride het belangrijkste bestanddeel voor het reinigen van de mond. Het is de vraag of met de afwezigheid van fluoride de mond voldoende wordt gereinigd.
Bovendien bevat Bluem mondwater helaas enkele bedenkelijke stoffen, die vervelende bijwerkingen kunnen veroorzaken.
Bijwerkingen en nadelen Bluem mondspoeling
Bluem mondspoeling werkt dankzij actief zuurstof, xylitol en lactoferrine naar behoren op het gebied van gebitsreiniging. Het bevat echter ook sodiumlaurylsulfaat, een stof die ook in veel tandpasta’s worden aangetroffen.
Sodiumlaurylsulfaat is een zeepachtige stof die in tandpasta het bekenden schuimende effect veroorzaakt. Hoewel de stof vaak wordt gebruikt in mondproducten, kan de stof verschillende bijwerkingen veroorzaken.
Sodiumlaurylsulfaat kan leiden tot irritaties in de mond, met name het zachte weefsel. Hierbij kunnen ook zweertjes en aften ontstaan, waarbij mensen die hier van nature gevoeliger voor zijn eerder te maken krijgen met de plekjes.
Bovendien zijn er aanwijzingen dat sodiumlaurylsulfaat een bijdrage kan leveren aan het ontstaan van een droge mond. In een droge mond kunnen diverse problemen ontstaan die mondwater juist zouden moeten voorkomen. Op deze wijze werkt de stof de werking van Bluem mondwater tegen.
Bluem mondwater bevat bovendien een blauwe kleurstof waarvan bekend is dat het bij sommige mensen allergische reacties kan veroorzaken.
Conclusie: Bluem mondwater goed of slecht?
Bluem mondwater is vrij effectief product voor het reinigen en gezond houden van de mond. Hoewel het mild zou moeten zijn voor implantaten en vullingen, kan het ingrediënt sodiumlaurylsulfaat juist leiden tot irritaties.
Het gebruik van deze stof in mondwater is overbodig en kan leiden tot diverse bijwerkingen. Het is dan ook beter om te kiezen voor een mondwater dat geen sodiumlaurylsulfaat bevat. Bekijk hiervoor een top 10 van mondwaters die wij eerder opstelden.