Eerst werden we verwend met een paar dagen zonneschijn en nu zitten we weer in het slechte weer. Niet zo mooi want de prijs van gas in nu niet bepaald goedkoop. Je zal nu niet zo gauw zonder nadenken de verwarming hoger zetten. Ook de haard aansteken heeft consequenties voor het milieu. Dat wordt klappertanden! Maar wat is klappertanden eigenlijk? Waarom doen we het en wanneer doen we dat?
Van de kou
Als we koud worden wil het lichaam ons snel weer warm hebben. We kunnen kippenvel krijgen maar we kunnen ook met onze onderkaak tegen onze bovenkaak gaat tikken. Klappertanden dus. Eigenlijk is dit een spierspanning. Door onze spieren aan te spannen verbranden we energie. Bij deze verbranding komt…het woord zegt het al…warmte vrij. Rond onze mond zitten behoorlijk sterke spieren die we vaak flink getraind hebben. Door flink te kauwen, door te zoenen, te tandenknarsen, de lippen op elkaar te persen als we ons inspannen en door even een spijker tussen onze lippen vast te houden. Sommige menen er zelfs even een bierflesje mee te kunnen openen maar dat zal ik je uiteraard niet aanraden. Klappertanden is dus zo een prima methode om onszelf warm te houden.
Ziekte
Ook als we ziek zijn kunnen we klappertanden. Denk maar eens aan die ene griep waarbij je de rillingen had. Door koorts stijgt je tempratuur en kan je het flink warm krijgen. Daardoor begin je te zweten en krijg je het weer koud. Te koud. En om het weer warm te krijgen gaan je weer bewegen door te tandenklapperen.
Niet alleen een lullig griepje kan de oorzaak zijn van tandenklapperen. Ook de ernstige ziekte kanker kan tandenklapperen veroorzaken. Het is eigenlijk een uiting van uitputting. Ook Parkinson kan tot tandenklapperen leiden. Dit hoort bij het ziekte beeld.
Angst
Een hele andere oorzaak van tandenklapperen is angst. Persoonlijk heb ik dit gehad toen ik een verstandskies liet trekken. Hij kwam er helaas niet zo snel uit en lag ik voor mijn gevoel ontzettend lang in de stoel. Het bot moest weggeboord worden. Je kunt op dat moment erg weinig met je angst. Je kunt niet weghollen voor het gevaar en je laat het ook wel uit je hoofd om je tandarts aan te vliegen. Je weet dat je stil moet liggen en moet proberen te ontspannen maar je lichaam zit vol energie. Zo krijg je een aanspanning in je spieren die zich afwisselt van ontspanning. Het ontlaadt zich als een rilling. Het is wel handig als deze in je benen komt en niet in je kaak. Maar ja…Gelukkig weten de meeste mondzorgverleners hier prima mee om te gaan. Dus hou het vooral niet tegen want dan wordt het waarschijnlijk alleen maar erger.
Medicatie
Sommige medicijnen kunnen klappertanden veroorzaken als bijwerking. Van antidepressiva en antipsychotica is bekend dat ze tandenknarsen en klappertanden veroorzaken. Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) zijn een voorbeeld. SSRI’s remmen de heropname van serotonine, zodat deze stof langer in het lichaam blijft. Serotonine heeft een stimulerende werking. Het kan dat je medicatie klappertanden veroorzaakt omdat het in wisselwerking staat met neuronen in je hersenen die reageren op hoge serotoninespiegels en een tekort aan dopamine.
Drugs, alcohol en cafeïne
Ook bepaalde genotsmiddelen zoals drugs en alcohol kunnen je doen klappertanden. Je lichaam denkt dan dat het koud is terwijl het warm is. Ook bij afkicken kunnen mensen hevig gaan rillen. Dat komt doordat het lichaam gewend is geraakt dat het van slag is en heeft het gecorrigeerd. Nu moet het weer de andere kant op corrigeren. Zelfs bij het stoppen of minderen met cafeïne kan dit voorkomen.
Kan het kwaad?
Als je tandenklappert terwijl het niet koud is dan moet je je afvragen of je wel zo gezond bent. Incidenteel tandenklapperen bij koude kan in tegenstelling tot tandenknarsen en tandenpersen geen kwaad.