Glucose oxidase en de voordelen van zuurstof in je mond
Glucose oxidase is een enzym dat suiker (glucose) oxideert tot gluconzuur en waterstofperoxide, oftewel zuurstof. Dit enzym werd in 1928 ontdekt in de schimmel Aspergillus niger. Het blijkt ook voor te komen in andere schimmels en in insecten. De permanente productie van waterstofperoxide heeft een belangrijke functie in hun afweer tegen schadelijke schimmels en bacteriën.
De eigenschap om glucose, oftewel suiker, om te zetten in waterstofperoxide maakt van glucose oxidase een antibacterieel enzym. Hiervoor moeten de glucose en de zuurstof wel samen aanwezig zijn. Na de ontdekking werd glucose oxidase vanwege deze anti-bacteriële werking uit schimmels gewonnen. Vervolgens wordt het gezuiverd en onder andere verwerkt als conserveermiddel in voedingsmiddelen en in medische tests om glucose-gehaltes in vloeistoffen te bepalen.
Een andere bron voor glucose oxidase is honing. Daarin wordt het geproduceerd door werkbijen om de honing te conserveren. Op het oppervlak van de honing zet glucose oxidase glucose om in waterstofperoxide, zodat er zich geen bacteriën kunnen vestigen op dit oppervlak.
Honing als wondverzorger
Honing wordt wereldwijd toegepast in de geneeskunde, met name bij de wondverzorging. Hoewel honing hiervoor in de Oudheid al werd toegepast, betreft het geen “alternatieve” behandeling. In de reguliere zorg worden moeilijk behandelbare wonden, waaronder brandwonden, al jarenlang succesvol met medicinale honing behandeld.
In honing kunnen bacteriën en schimmels niet overleven. Dit is te danken aan het enzym glucose oxidase, dat wordt uitgescheiden door de voedersapklier van de honingbij. Als honing op een wond wordt gesmeerd, reageert de honing met wondvocht. Het enzym glucose oxidase zet dan de glucose om in gluconzuur en waterstofperoxide. Waterstofperoxide doodt vervolgens de bacteriën in de wond.
Daarnaast trekt honing vocht aan. Door het op een wond aan te brengen wordt het wondvocht, samen met bacteriën en afvalstoffen, als het ware uit de wond getrokken. Voor deze wondbehandelingen wordt overigens geen honing uit de supermarkt gebruikt maar medicinale honing. Daarvan is het glucose oxidase gehalte hoog en constant, wat bij consumenten-honing meestal niet het geval is. Gebruikelijke medicinale honingzalven zijn Medihoney en L-Mesitran.
Hier kun je meer lezen over een onderzoek naar de effectiviteit van honing bij wondverzorging
https://www.imkersnederland.nl/upl/fls/verslag_honing.pdf
Zuurstof in de mond
Afgezien van in wonden, leveren we ook in onze mond een strijd tegen schadelijke bacteriën. Dit is uiteindelijk ook de reden dat je je tanden moet poetsen. De bacteriën die gebitsproblemen zoals cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen veroorzaken zijn anaëroob. Dat houdt in dat ze niet goed tegen zuurstof kunnen. Een overmaat aan deze schadelijke bacteriën zorgt voor mondklachten als ontstoken tandvlees, tandsteen en een slechte adem.
Je kunt deze bacteriën weliswaar doden met antiseptische middelen als chloorhexidine of alcohol, maar dat heeft een keerzijde. In je mond leven namelijk ook bacteriën en andere microben die daar een nuttige functie vervullen. En deze gunstige bacteriën breng je dan ook om zeep. Met andere woorden, het natuurlijke evenwicht van de mondflora wordt verstoord. En omdat dat evenwicht nu juist zo belangrijk is voor een goede mondgezondheid, mag je dergelijke middelen niet continu gebruiken, de mondflora moet zich kunnen herstellen.
Zuurstof is in staat om heel gericht de schadelijke anaerobe bacteriën te doden en de nuttige bacteriën ongemoeid te laten. Om die reden is je eigen speeksel van nature zuurstofrijk en bevat het enzymen die de schadelijke bacteriën aanpakken. Dit zorgt voor de natuurlijke bescherming van je gebit, een schone mond en een frisse adem. Om gebits- en mondproblemen tegen te gaan, kun je daarom nooit genoeg zuurstof hebben.
Glucose oxidase is geen enzym dat van nature in ons speeksel voorkomt, maar het kan geen kwaad om het toe te voegen. In tegenstelling tot irriterende en uitdrogende stoffen als alcohol en chloorhexidine pakt glucose oxidase uit honing alleen de schadelijke bacteriën aan en respecteert het het natuurlijke evenwicht van de mondflora.
je vindt glucose oxidase onder andere in het merk OxiSmile.
Een gezond gebit, een frisse mond en een betere algehele gezondheid
Meer zuurstof in de mond komt het natuurlijke evenwicht in de mondholte, samen met een optimale zuurgraad en voldoende speekselproductie, ten goede. Minder schadelijke bacteriën in de mond betekent minder tandplak en daardoor minder vorming van tandsteen. Zo wordt je gebit beschermd tegen cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen. Daarnaast zul je minder snel last krijgen van een slechte adem en/of een witte aanslag op je tong.
Een betere mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor het behoud van je gebit, maar heeft ook invloed op je algehele gezondheid. De mondholte is nu eenmaal de poort naar het maag-darmkanaal en staat daarmee in rechtstreeks verband. Een gezonde mondflora is de eerste barrière tegen schadelijke bacteriën die het lichaam via de mond binnenkomen.
De laatste jaren komen er steeds meer aanwijzingen dat de mondgezondheid invloed heeft op de rest van ons lichaam. Decennialang zijn de mondgezondheid en de algehele gezondheid strikt gescheiden disciplines in de zorg geweest. Recent begint dit te veranderen en is er vanuit de wetenschap meer aandacht voor de relatie tussen de mondgezondheid en de algehele gezondheid, dus de gezondheid van de rest van je lichaam.
Glucose oxidase in de mondzorg
Hieronder vind je een onderzoek naar de anti-microbiële effectiviteit van enzymen zoals lactoperoxidase en glucose oxidase. De uitkomst was dat met name de streptococcus mutans, een veel voorkomende schadelijke mondbacterie, heel gericht werd bestreden.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15328101/
Dat een goede mondhygiëne belangrijk is, weten we inmiddels allemaal wel. De basis bestaat uit twee maal per dag gedurende 2 minuten je tanden poetsen en dagelijks de interdentale ruimten reinigen met flosdraad of tandenragers. Daarnaast is het goed om dagelijks je tong te reinigen met een goede tongschraper of speciale tong-borstel en na dit alles een mondspoeling is ook een goed gebruik.
Let vooral ook op de ingrediënten van tandpasta en mondwater. Antiseptische chemicaliën als alcohol en chloorhexidine bestrijden bacteriën, maar omdat ze alle bacteriën doden tasten ze ook het evenwicht van de mondflora aan. Schadelijke bacteriën kun je beter bestrijden met glucose oxidase, dat het natuurlijke evenwicht in de mondholte wél respecteert.