Lactoferrine
Net als lactoperoxidase en lysozym is lactoferrine een enzym met antibacteriële, schimmeldodende en antivirale eigenschappen. Het wordt aangetroffen in afscheidingen als speeksel, slijm, tranen en moedermelk, maar ook in gal en witte bloedcellen.
Het is een middelgroot ijzerbindend glycoproteïne molecuul, een eiwit waar één of meer suikereenheden aan zijn gekoppeld. Behalve ijzer kan lactoferrine ook zink, koper en andere sporenelementen aan zich binden.
Lactoferrine maakt deel uit van het immuunsysteem. Net als lysozym zorgt het ervoor dat bacteriën bij binnenkomst op de vochtige plekken op het lichaam, zoals de ogen, neus en mondholte, direct ontmanteld worden.
Daarnaast heeft dit eiwitmolecuul de belangrijke taak om ijzer en andere sporenelementen te vervoeren naar de plaatsen in het lichaam waar deze nodig zijn voor allerlei processen.
Hoe werkt lactoferrine?
Lactoferrine heeft een aantal verschillende functies, waarvan de exacte werkingsmechanismen nog niet eens allemaal bekend zijn.
Vergeleken met lysozym, dat vrij simpel de celwand van een bacterie aanvalt, is de werking van lactoferrine veelzijdiger en gecompliceerder.
Eén van de wel bekende mechanismen van de antibacteriële functie van lactoferrine is het wegvangen van Fe3+-ionen. Veel bacteriën hebben deze ionen nodig om te groeien en wanneer ze worden opgenomen in het lactoferrine-molecuul zijn ze niet meer beschikbaar voor de bacteriën. Op die manier wordt de groei van zo’n bacteriekolonie afgeremd.
Een andere functie van lactoferrine is dat het zich bindt aan de beschermende laag van de celwand van bacteriën. Die beschermde laag van vet- en suikermoleculen ligt over de peptidoglycaan-laag, het stevige deel van de celwand die door lysozym kan worden doorgeknipt.
Door de beschermende laag aan te tasten, wordt het voor de lysozym-moleculen gemakkelijker om de celwand kapot te maken. Op deze manier versterkt lactoferrine de antibacteriële werking van lysozym. Het is een voorbeeld van de synergetische werking van de enzymen, die om deze reden dan ook meestal samen in tandpasta en mondwater worden toegepast.
Lees hier meer over lysozym, lactoperoxidase en glucose-oxidase.
Studies naar de functies van lactoferrine in het immuunsysteem kun je hier vinden: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814036/
Lactoferrine in tandpasta en mondwater
Omdat lactoferrine van nature in speeksel en neusslijm voorkomt, is het niet vreemd gedacht om het ook nog eens toe te voegen aan mondzorg-producten.
Extra anti-bacteriële moleculen, die hetzelfde werken als die van jouw eigen speeksel, zijn uiteraard welkom. Het grote voordeel is dat bacteriën effectief worden aangepakt, maar dat de enzymen geen nare bijwerkingen hebben zoals de antiseptische middelen alcohol en chloorhexidine.
Lactoferrine wordt daarom toegepast in tandpasta en mondwater.
Vanwege de bovenbeschreven synergetische werking van de enzymen wordt het meestal gecombineerd met lysozym, glucose-oxidase en lactoperoxidase.
Hoe kom je aan lactoferrine?
Lactoferrine wordt gewonnen uit koeienmelk, maar het is gelukkig niet nodig om zelf koeien te gaan melken. Moist-R tandpasta is helemaal gebaseerd op de natuurlijke bacterie- en virus bestrijdende werking van lactoferrine en de andere enzymen lactoperoxidase, glucose-oxidase en lysozym.
Om de mondgezondheid optimaal te houden wordt de werking van de enzymen ondersteund door een aantal andere ingrediënten. Zoals fluoride voor sterke tanden en glycerine om de mondweefsels te hydrateren. Xylitol zorgt voor een frisse smaak en zet de speekselklieren aan tot meer productie.
Moist-R tandpasta reinigt je gebit en je mondholte effectief, maar volkomen mondvriendelijk. Dat wil zeggen dat de schadelijke bacteriën bestreden worden zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren.
Lactoferrine, lactoperoxidase, glucose-oxidase en lysozym zorgen samen voor beduidend minder schadelijke bacteriën in je mond.
Dat betekent minder tandplak, minder tandsteen en uiteindelijk ook minder cariës (gaatjes). Bovendien ben je beter beschermd tegen tandvleesontstekingen en krijg je minder snel een slechte adem, die in de meeste gevallen door mondbacteriën veroorzaakt wordt. Minder bacteriën in je mondholte is niet alleen beter voor je gebit, maar ook voor je algehele gezondheid.
Moist-R tandpasta is een zachte tandpasta, die door de combinatie van antibacteriële enzymen, xylitol en glycerine uitstekend geschikt is voor mensen met droge mondklachten (xerostomie) of andere gevoeligheden in de mond.
Een tekort aan speeksel betekent ook een tekort aan eigen enzymen, met een grotere kans op tandplak, tandsteen, cariës (gaatjes) en ontstoken tandvlees.
Met Moist-R mondwater kun je na het tanden poetsen dezelfde antibacteriële enzymen ook hun reinigende werk laten doen in de ruimten tussen je tanden en kiezen. Voor extra verzachting en hydratatie is aan Moist-R mondwater aloë vera toegevoegd.
De Belgische Dr. Jean Paul Perraudin heeft zijn levenswerk gemaakt van de toepassing van lactoperoxidase, lactoferrine en lysozym. Onder andere in mondzorg-producten, waaronder de formule van Moist-R tandpasta en mondwater. Dr. Perraudin had een doctoraat in de toegepaste biochemie aan Université Libre de Bruxelles, de Vrije Universiteit van Brussel.