Lactoperoxidase en de mond
In dit artikel gaan we nader in op wat lactoperoxidase is en hoe het lactoperoxidase-systeem werkt. Daarnaast kijken we hoe je er je voordeel mee kunt doen bij de verzorging van je gebit en je mondholte.
Wat is lactoperoxidase?
Lactoperoxidase is een enzym, dat wordt geproduceerd in ons lichaam en wordt uitgescheiden door de speeksel- en andere slijmvlies-klieren, zoals in de neus en de longen, bronchiën.
Daarnaast zit er veel lactoperoxidase in melk, zodat baby’s en jonge zoogdieren niet alleen zijn aangewezen op hun eigen productie.
Het enzym zorgt voor oxidatie, het verbinden van verschillende organische en anorganische stoffen met zuurstof. Deze geoxideerde producten vormen een aangeboren, natuurlijke verdediging tegen bacteriën en virussen.
Die afweer is niet specifiek, zoals bijvoorbeeld antistoffen. De zuurstofverbindingen vallen eenvoudigweg alle bacteriën en virussen aan die het tegenkomt. Omdat bacteriën en virussen vaak via de mond en neus binnenkomen, produceren de slijmvliezen lactoperoxidase.
Hoe werkt het lactoperoxidase-systeem?
Lactoperoxidase staat, samen met de anorganische ionensubstraten die het vormt, waterstofperoxide en andere geoxideerde producten bekend als het lactoperoxidase-systeem.
Omdat dit zo’n belangrijke afweer vormt tegen bacteriën en virussen is het bijzonder gunstig voor de gezondheid om lactoperoxidase toe te voegen. Naast therapeutische toepassingen wordt het lactoperoxidase-systeem ook gebruikt voor het beheersen van bacteriën in voedsel, melk een andere zuivelproducten.
Toch kun je het niet onbeperkt tot je nemen, want onder bepaalde omstandigheden kan het lactoperoxidase-systeem juist bijdragen aan oxidatieve stress doordat er als tussenproducten ook vrije radicalen ontstaan.
Vanwege de antibacteriële werking van lactoperoxidase wordt dit enzym toegevoegd aan tandpasta en andere mondzorg-producten. Het bestrijdt de orale bacteriën, waarmee ook de zuren die deze bacteriën produceren worden verminderd.
Er zijn ondertussen talloze studies gepubliceerd, die de klinische werkzaamheid van het lactoperoxidase-systeem in mondzorg-producten beschrijven. Bijvoorbeeld deze: https://europepmc.org/article/MED/30901933
Daarmee is het beschermende effect van lactoperoxidase in bijvoorbeeld tandpasta voor een deel ook duidelijk geworden. Enzymen als lactoperoxidase, maar ook lysozym en glucose-oxidase, worden opgenomen in het slijmvlies en versterken daarmee de natuurlijke bescherming van het gebit door speeksel.
Dat heeft een direct effect op het ontstaan van cariës (gaatjes), zoals onder andere gerapporteerd in deze studie over het effect van lactoperoxidase op het ontstaan van cariës bij jonge kinderen (https://meridian.allenpress.com/jcpd/article-abstract/33/4/299/78697/Effect-of-Lactoperoxidase-System-Containing?redirectedFrom=fulltext).
Om een zware infectie met de veel voorkomende streptokokken-bacterie te bestrijden blijkt bijvoorbeeld de combinatie van lactoperoxidase, waterstofperoxide en thiocyanide veel effectiever te zijn dan alleen waterstofperoxide (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC186138/)
De bacterie-bestrijdende werking van lactoperoxidase kan worden versterkt door de combinatie met andere enzymen: lactoferrine, glucose-oxidase en lysozym. Deze hebben een synergetische werking en worden zodoende in combinatie met elkaar toegepast in tandpasta en andere mond-zorgproducten.
Lees hier meer over lysosym, lactoferrine en glucose-oxidase.
Lactoperoxidase en droge mondklachten
Terwijl de toevoeging van lactoperoxidase in tandpasta en mondwater voor iedereen een gunstige uitwerking heeft op het evenwicht van de mondflora, geldt dat in het bijzonder voor mensen die last hebben van een droge mond.
Als je bedenkt dat speeksel de natuurlijke bescherming is voor het gebit, dan is het logisch dat een tekort aan speeksel slecht is voor de mondgezondheid.
Bovendien zijn droge mondklachten onaangenaam. Voor mensen met droge mondklachten (xerostomie) of glossodynie (het brandende mondsyndroom) bleek tandpasta met het lactoperoxidase-systeem beter te werken tegen tandplak en tandvleesontstekingen dan tandpasta’s die fluoride bevatten.
Dat is niet zo vreemd omdat fluoride een mineraal is dat opgenomen wordt in het tandglazuur en niet de hoeveelheid en de samenstelling van het speeksel verbetert. Maar desondanks heeft men ook dit onderzocht: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8063434/
Tandpasta en mondwater met lactoperoxidase, lactoferrine en lysozym
Vanwege de natuurlijke antibacteriële eigenschappen van deze drie enzymen maken ze deel uit van de formule van Moist-R tandpasta en mondwater. De formule is ontwikkeld door Dr. Jean Paul Perraudin die een doctoraat had in de toegepaste biochemie aan Université Libre de Bruxelles, de Vrije Universiteit van Brussel.
De studie naar de toepassingen van lactoperoxidase, lactoferrine, glucose-oxidase en lysozym was zijn levenswerk, onder andere in mondzorg-producten.
Naast de natuurlijke antibacteriële enzymen bevat Moist-R tandpasta nog meer ingrediënten die de mondgezondheid stimuleren. Glycerine is toegevoegd om de mondslijmvliezen te hydrateren en xylitol zorgt behalve voor een frisse smaak dat de speekselklieren meer speeksel produceren. Daarnaast is fluoride toegevoegd voor sterk tandglazuur.
Met Moist-R mondwater kun je je mond na het tanden poetsen nog eens goed spoelen, zodat dezelfde enzymen ook terecht komen op de plekjes waar je tandenborstel niet bijkomt. Moist-R mondwater bevat eveneens xylitol, en daarnaast nog aloë vera.
Moist-R tandpasta en mondwater reinigen je mondholte op dezelfde manier als je eigen speeksel. Bacteriën worden zo effectief bestreden zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren. Lactoferrine, lactoperoxidase, glucose-oxidase en lysozym ondersteunen juist de natuurlijke bescherming van de mondflora en van het speeksel. Dit helpt mee om je gebit gezond en sterk te houden.
Minder schadelijke bacteriën in je mond heeft verschillende voordelen. Cariës (gaatjes) wordt veroorzaakt door bacteriën die zuren uitscheiden. Halitose, een slechte adem, is meestal het gevolg van de stinkende gassen die zij produceren. Het verminderen van de hoeveelheid mondbacteriën door middel met lactoferrine, glucose-oxidase, lactoperoxidase en lysozym helpt mee om deze problemen te verhelpen.
Met Moist-R tandpasta en mondwater kan iedereen zijn of haar voordeel doen. Een gezonde mondholte is van belang voor je gebit en voor je algehele gezondheid. Daarnaast is de formule in het bijzonder aan te raden als je last hebt van xerostomie (droge mondklachten) of andere gevoeligheden in de mond, door welke oorzaak dan ook. Zowel de tandpasta als het mondwater bestrijden bacteriën op een mondvriendelijke manier, hydrateren de mondslijmvliezen en stimuleren de aanmaak van eigen speeksel.