Mond en hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk en mondgezondheid

Wat is hoge bloeddruk?

Laten we eerst eens bekijken wat een hoge bloeddruk eigenlijk is. De bloeddruk is de drijvende kracht van je bloedstroom. Een ideale bloeddruk is 120/80 mm kwik (Hg). 120 is hierbij de zogenaamde bovendruk (systolische waarde) en 80 is de onderdruk (diastolische waarde). Bij een waarde van 140/90 spreken we van een hoge bloeddruk. Meet je de bloeddruk thuis dan wordt een waarde van 135/85 aangehouden. De bloeddruk die je thuis meet is namelijk vaak iets lager dan bij de arts. Bij 180/110 is er sprake van een ernstig verhoogde bloeddruk. Volgens de WHO (World Health Organisation) heeft 1 op de 5 volwassenen last van een hoge bloeddruk.

Het gevaar van een hoge bloeddruk

De bloeddruk moet, net zoals andere parameters van het lichaam binnen een bepaalde bandbreedte blijven. In dit geval dus rond de 120/80 mmHg. Als de bloeddruk constant verhoogd is, zorgt dit voor schade aan de vaten. Je lichaam maakt extra cholesterol aan om deze vaatwanden weer te herstellen. Echter, als de bloeddruk constant hoog is en hierdoor de vaten blijft beschadigen, zullen deze op den duur dichtslibben. Je hebt hierdoor een grotere kans op een hartinfarct of beroerte. Een hoge bovendruk verhoogt het risico trouwens meer dan een hoge onderdruk.

Symptomen van een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is geen ziekte, maar kan wel aan het begin staan van ziekte. Vaak merk je helemaal niet dat je een hoge bloeddruk hebt, vandaar dat het goed is om deze vanaf je 40ste levensjaar regelmatig te meten.

Als de bloeddruk ernstig of langdurig verhoogd is, dan zullen er wel klachten ontstaan die je wellicht opmerkt, zoals:

  • Hoofdpijn;
  • Vermoeidheid;
  • Misselijkheid of braken;
  • Kortademigheid;
  • Rusteloosheid;
  • Wazig zien.

Hoe ontstaat een hoge bloeddruk?

Vanuit mijn achtergrond ben ik altijd benieuwd naar de oorzaak van een diagnose of symptoom. Het liefst wil ik antwoord op de zogenaamde ‘waarom-vraag’. Helaas zijn bij een hoge bloeddruk de oorzaken vaak niet duidelijk. Bij 9 op de 10 personen is niet bekend wat de verhoging veroorzaakt. Toch zijn er een aantal leefstijlfactoren, die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, zoals:

  1. Te weinig bewegen (inactiviteit);
  2. Ongezonde voeding, dat wil zeggen te veel bewerkte voeding, veel suikers en zout en te weinig onbewerkte voedingsmiddelen zoals groente en fruit;
  3. Overgewicht;
  4. Roken of veel alcohol drinken;
  5. Chronische stress. Stress zorgt voor productie van adrenaline. Adrenaline verhoogt de bloeddruk en hartslag. Tijdelijk is dit trouwens geen probleem, want daar wordt je alleen maar sterker van;
  6. Genetische invloeden. Ook bij het ontwikkelen van een hoge bloeddruk speelt genetische aanleg een rol. Dit neemt niet weg, dat je het niet hoeft te accepteren dat je bloeddruk te hoog is als je nog iets aan je leefstijl zou kunnen doen.

Verhoogt parodontitis de bloeddruk?

Een hoge bloeddruk kan dus aan het begin staan van chronische welvaartsziekten. Parodontitis is behoort ook bij de welvaartsziekten. Het is daarom erg interessant om te weten of een hoge bloeddruk en parodontitis een relatie hebben met elkaar hebben. Het feit is in ieder geval dat een hoge bloeddruk en parodontitis wereldwijd bij miljoenen mensen voorkomt. En beide verhogen de kans op hart- en vaatziekten.

In 2017 is er een systematisch onderzoek gedaan met 62 geselecteerde studies. In deze studies werd gekeken naar het risico op een hoge bloeddruk door parodontitis. Uit dit onderzoek bleek dat je met een matige tot ernstige parodontitis een 30 tot 50 procent hogere kans op een hoge bloeddruk hebt. Ook blijkt de behandeling van parodontitis een positief effect te hebben op de bloeddruk. De behandeling van parodontitis ging vaak samen met een verlaagde bloeddruk.

Heeft een mondspoeling effect op de bloeddruk?

Je mond is niet alleen een ‘bak vol tanden’, maar ook vol bacteriën. Een gezond, gebalanceerd bacterieel milieu kan bijdragen aan een gezond bloedvatenstelsel, doordat voedingsnitraat omgezet wordt in stikstofmonoxide (NO). Deze stof reguleert de bloeddruk.

Er zijn echter mondspoelmiddelen op de markt die een ontsmettende werking hebben en mogelijk de stikstofmonoxide-producerende bacteriën doodt. Wat zou betekenen dat deze mondspoelmiddelen een bloeddruk verhogend resultaat hebben. Natuurlijk is dit onderzocht en uit daaruit blijkt dat tweemaal daags spoelen met een spoelmiddel met chloorhexidine inderdaad de bovendruk verhoogt. Gelukkig herstelt het mondmilieu zich weer nadat je gestopt bent met het gebruik van deze spoelmiddelen.

Tips bij een hoge bloeddruk

Heb je last van een hoge bloeddruk? Verhoog je vitaliteit dan met onderstaande tips. Trouwens, ook als je geen hoge bloeddruk hebt en je wilt deze voorlopig ook niet krijgen, is het verstandig om deze tips te volgen!

  1. Stop met roken;
  2. Eet gezond en gevarieerd. Kies voornamelijk onbewerkte voedingsmiddelen en beperk je zoutinname;
  3. Beweeg minimaal 25 minuten per dag matig intensief. Je beweegt matig intensief als je sneller moet ademhalen. Als je 25 minuten gaat wandelen, slenter dan niet, maar stap lekker door;
  4. Zorg voor voldoende ontspanning en verminder negatieve stress;
  5. Zorg voor een gezond gewicht.

Wil je meer manieren om je vitaliteit te vergroten? De Planner voor een vitaal leven jouw guide op het gebied van leefstijl en vitaliteit. Word je eigen coach en gebruik de planner voor een fittere en meer energieke versie van jezelf. Je koopt hem op www.oergezondemond.nl of op Bol.com.

Bronnen:

  • Kulkarni S, O’Farrell I, Erasi M, Kochar MS. Stress and hypertension. WMJ. 1998 Dec;97(11):34-8.
  • Lopes S et al. Exercises as a toolfor hypertension and resistant hypertension management: current insights. Integr Blood Press Control. 2018; 11: 65–71.
  • Semlitch Th et al. Long-term effects of weight-reducing diets in people with hypertension. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Mar 2;3(3):CD008274.
  • Suter PM, Sierro C, Vetter W. Nutritional factors in the control of blood pressure and hypertension. Nutr Clin Care. 2002 Jan-Feb;5(1):9-19.
  • Tribble GD et al. Frequency of tongue cleaning impacts the human tongue microbiome composition and enterosalivary circulation of nitrate. Front Cell Infect Microbiol 2019 Mar 1;9:39
  • Virdiss A et al. Cigarette smoking and hypertension. Curr Pharm Des 2010;16(23):2518-25

Over de schrijver

  • Yvonne Kort

    Yvonne Kort is vaste blogster bij Vraagdetandarts.nl en mondhygienist van beroep. Ze is oprichtster van Oergezondemond en daarnaast vitaliliteitsspecialist, coach en auteur. Ze schreef onder andere de boeken "Gezond Begint In Je Mond" en "Eet Je Mond Gezond." Daarnaast geeft Yvonne advies op het gebied van leefstijlfactoren (mondhygiëne, voeding, emoties, stress en beweging) die van invloed zijn op de mondgezondheid en vitaliteit.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply