Mondpiercings

Sieraden in de mond een slecht idee?

Af en toe kom ik ze nog wel tegen in de praktijk, patiënten met een tong of lip piercing. Alhoewel ik zelf het idee heb dat de grootste rage op dat gebied een beetje voorbij is worden ze door de tattoo en piercing shops nog dagelijks gezet.

Ik zelf gruwel al bij het idee, want ik ben niet zo’n held als het gaat om prikken. Toch weet ik dat veel van mijn vriendinnen in onze jongere jaren er heel wat voor over hadden om hun ouders over te halen tot het mogen nemen van zo’n piercing.

In deze blog leg ik uit of het nemen van deze piercings verstandig is voor de rest van je mond of juist helemaal niet.

Diverse soorten sieraden voor in de mond

Door alle jaren heen, maar ook bij verschillende culturen is het gebruik van sieraden in de mond heel gewoon.

Denk aan Afrikaanse stammen met zo’n groot gat in de lip, of van die stoere rappers met allerlei grote gouden grills over hun tanden.

De mensheid vindt het nou eenmaal leuk om zichzelf te versieren en dat doen ze nou eenmaal ook in de mond.

In de jaren negentig kwam er een trend om een klein diamantje op je tanden te laten plakken, het liefst een klein wit glittersteentje op de snijtanden, deze was erg populair.Later kwamen de mondpiercings met een enorme opkomst. Vaak waren de bekende popsterren verantwoordelijk voor zo’n piercing rage.

In de mond laten mensen zich op diverse plekken piercen zoals ze dat noemen.

De meest bekende plek is het voorste stuk van de tong, gevolgd door de onderlip maar ook andere plekken zijn mogelijk denk aan de lipbandjes of het tongriempje aan de onderkant van de tong.

Maar ook achterin de mond bij de huig worden soms piercings gezet, het puntje van de tong of meerdere piercings tegelijk in de tong worden wel gezien.

Buiten dat het zetten van zo’n piercing een best pijnlijke klus is, kan het herstellen van zo’n wondje best lang duren. Dagelijkse dingen als praten en eten kunnen dan erg pijnlijk zijn.

Slecht voor het gebit

Volgens het proefschrift van Nienke Hoenderdos uit 2017 die allerlei onderzoek deed naar het effect van piercings in de mond, hebben mensen mensen met een mondpiercing een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies.

Volgens een van de onderzoeken werden 48 mensen met een piercing in de mond en 49 mensen zonder tongpiercing onderzocht.

Conclusie was dat een tongpiercing risico verhogend is voor het ontwikkelen van tandvleesonteking als parodontitis en peri-implantitis. Oftewel een mondsieraad is een ongunstig sieraad voor je hele gebit en tandimplantaat.

Ongeveer 5% van de jongeren loopt met een tongpiercing rond of met een ringetje door de lippen. Dat deze piercings de tanden en kiezen konden beschadigen was al langer bekend.

Maar uit het onderzoek van Nienke is gebleken dat het hebben van een lippiercing je vier keer zoveel kans geeft op het terugtrekken van het tandvlees  van de ondertanden.

En het hebben van een tongpiercing verdubbelt namelijk de kans op het breken van tanden of kiezen ten op zichte van mensen zonder piercing.

Terugtrekken van tandvlees

Een vaak gemaakte grap is wat patiënten wel eens maken is: Als je ouder wordt gaat alles hangen behalve het tandvlees. Het optrekken van tandvlees, het klinkt bijna positief maar dat is het allesbehalve.

De schade aan tanden en kiezen kan je vaak nog wel door de tandarts laten repareren, maar wanneer het tandvlees verdwijnt is dat blijvend en is er bijna niets meer aan te doen.

In dat geval komt de wortel van de tand bloot te liggen. Dit is vaak erg pijnlijk en omdat er geen glazuur meer over heen zit is de kans op gaatjes groter.

Infectie of verstopte speekselklieren

Door dat er in sommige piercingwinkels niet zo hygiënisch en steriel gewerkt wordt zoals in de tandartspraktijk kan het voorkomen dat er in de tong een infectie ontstaat.

De eerste dagen krijg je een dikkere staaf dan die je later zal dragen. Er kan een abces of ontsteking ontstaan en deze zal voor pijn en zwelling kunnen zorgen. Het spoelen met een antibacteriël middel helpt het wondgebied sneller te genezen.

Omdat de tong zo’n ontzettend doorbloed weefsel is kan het soms gebeuren dat het na het piercen veel langer nabloedt. Soms kan het enkele dagen duren totdat het stopt.

Risico’s

Het zetten van een tongpiercing is ook niet helemaal zonder risico’s. Wanneer een piercing te veel in het voorste stuk van de tong geplaatst wordt, ga je er sneller mee spelen en is er risico dat je erop gaat bijten. Daardoor kunnen er stukken van de tand of kies afkomen. 

Het te ver naar achteren plaatsen heeft weer als risico dat het staafje in de tong groeit en je het er dan chirurgisch uit moet laten halen.

Het is dan ook verstandig een piercing in een goede en erkende piercing shop te laten zetten. Een goede zaak zal dan ook de risico’s met je bespreken nog voordat je er een laat zetten. 

En ze geven ook de juiste adviezen wat betreft de nazorg ervan.

De verzorging iedere dag

Naast dat het belangrijk is de rest van de mond goed te onderhouden zal je de piercings in de mond ook moeten verzorgen.

Op een tongpiercing kan zich tandplak en zelfs tandsteen gaan hechten, haal de piercing er met regelmaat af en ontsmet het met een ontsmettingsmiddel. 

Maak de tong goed schoon met een tongschraper en poets het wondje.

Draai de balletjes goed vast aan het staafje, het losraken kan gevaarlijk zijn en schade aan de tanden veroorzaken. Ook is het belangrijk dat het staafje de juiste lengte heeft, een te lang staafje kan schade aan het tandvlees veroorzaken en ervoor zorgen dat je er met eten op bijt. Een te kort staafje kan de tong juist beknellen.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply