Naar de tandarts gaan is voor je zelf misschien al spannend, laat staan voor een kind.
Voor veel mensen is naar de tandarts gaan nou niet bepaald een favoriet uitje, en is het vaak een drempel om ernaar toe te gaan.
In deze blog leg ik uit hoe je het beste je kind kan begeleiden en wat je misschien beter niet kan doen.
Jong geleerd
Belangrijk is dat je een kind al op zeer jonge leeftijd aanleert dat het normaal is om de tandarts te bezoeken.
Ook al hebben de allerkleinsten vaak nog niets aan mondproblemen, toch is de controle erg goed om het kind te laten wennen. Wennen aan de tandartsstoel, de omgeving, de praktijk , de witte jassen en alle andere spannende dingen.
De eerste keer dat een kind meegaat naar de praktijk is rond de drie jaar, soms lukt het nog niet om een hele controle uit te voeren, maar lukt het wel om even in de stoel te zitten alleen of bij pappa of mamma op schoot.
In het begin zal de tandarts alleen tandjes tellen en het kind spelenderwijs dingen laten zien of aanleren. Later wanneer het kind groter wordt zal het ook röntgenfoto’s krijgen of zullen ze proberen te polijsten.
In de praktijk waar ik zelf werk gaan kinderen ook al jong naar de mondhygieniste. De jongste patiënt die ik heb behandeld met veel tandsteen was 4.
Ik behandel op spelenderwijs en vind het belangrijk dat kinderen al jong het poetsen goed krijgen aangeleerd.
Waar ik de allerkleinsten ook nog hun ouders begeleid en instructies geef, ( vaak is het napoetsen een drama iedere dag) geef ik de ouderen alleen poetsinstructies aan de hand van een plaquekleuring.
Plaquekleuren vinden kinderen vaak ontzettend leuk, met een rode of paarse vloeistof worden de tanden gekleurd. Waar het schoon is zal geen verkleuring optreden en op de plekken waar plak zit wel.
Vaak is het heel handig om op deze manier te zien waar de plak blijft zitten en kan het een extra motivatie geven om daar meer te poetsen.
De poetsinstructie geef ik altijd aan kinderen volgens het stappenplan van het Ivoren Kruis. Zij hebben ook een mooie poetsposter ontwikkeld.
Met deze poster kan je de juiste volgorde aan leren om te poetsen en zie je ook op welke tijdstippen van de dag dit moet gebeuren.
Met deze volgorde zal je veel minder snel stukken overslaan en leer je een kind automatisch twee minuten poetsen aan.
Na de poetsinstructie zal ik tandsteen verwijderen, vaak zit er bij kinderen niet veel tandsteen, maar er zijn altijd uitzonderingen.
Voor kinderen is het ook goed dat ze wennen aan het behandelen in de mond, dat een behandeling niet altijd pijnlijk hoeft te zijn.
Ik geef ze vaak een spiegel zodat ze zelf mee kunnen kijken.
De kinderen vinden het vaak heel interessant om te zien wat voor viezigheid ik allemaal uit de mond tover.
Ook mijn werktaal pas ik aan op het niveau van het kind. Tijdens mijn opleiding heb ik kindertandheelkunde gevolgd en heb ik veel trucs geleerd om behandelingen leuker te verpakken.
Zo zijn termen als zonnetje voor de lamp, smurfenshampoo voor de ets en roze prinsessenklei helemaal niet gek.
Belangrijk is wel dat ik kinderen veel uitleg geef. Bij bijvoorbeeld het sealen van de kiezen zijn er veel stappen om te volgen en wanneer ik per stap goed uitleg wat er gaat gebeuren vinden kinderen dit helemaal niet erg.
Dit borsteltje gaat even kietelen, nu komt er water om het af te spoelen en dit kan even koud zijn. Op deze manier is het kind volledig op de hoogte wat er gaat gebeuren. Vooraf spreek ik ook altijd af dat het kind de controle heeft, als ik even moet stoppen om welke reden dan ook mag het kind zijn hand op steken. Zo kan het soms gebeuren dat ik moet onderbreken omdat iemand even zijn jeuk op zijn been moet kriebelen.
Begeleiding als ouders
Ook is het belangrijk je kind als ouders alvast voor te bereiden. De manier waarop is ontzettend belangrijk en kan er soms zelfs voor zorgen dat het kind nog meer spanning ervaart.
Veel ouders zijn eigenlijk zelf angstig voor de tandarts en zullen termen gebruiken als eng, pijn of spannend.
Een kind gaat er blanco in, en heeft vaak nog helemaal geen idee wat er gaat gebeuren. Wanneer ouders zeggen dat het spannend is of dat de tandarts je waarschijnlijk geen pijn gaat doen wekt dit veel vraagtekens.
Mocht je zelf angstig zijn, vraag dan iemand anders met het kind naar de tandarts te gaan, een kind voelt jouw spanning en zal automatisch ook gespannen zijn.
Vaak is het handig om voor de eerste keer een boek over tandartsen te lezen. Hier staat vaak op een kindvriendelijke manier geschreven wat ze kunnen verwachten en zal juist hun interesse wekken.
Mijn tip
Lees een kind voor ergens in de week voor de afspraak, maar laat het dan rusten. Ga niet iedere dag herhalen dat het naar de tandarts moet op vrijdagmorgen want daarmee creëer je onnodig veel spanning. De ochtend van de afspraak kan je het natuurlijk wel benoemen en laat je ook zien dat het belangrijk is om goed te poetsen voordat je heen gaat.
Vaak is voor de kleintjes leuk om een favoriete knuffel op pop mee te nemen. Wij kunnen als behandelaar daarmee voordoen wat we gaan doen.
Kindertandarts
Wanneer je kind ondanks alle tips toch heel angstig blijkt te zijn of het moet op een jonge leeftijd al veel of grote behandelingen ondergaan is het soms beter om naar een speciale kindertandarts te gaan. Vaak is in iedere stad of plaats wel een gespecialiseerde tandarts te vinden die langer de tijd neemt voor het behandelen. Deze praktijken zijn kindvriendelijk ingericht en kunnen kinderen met speciale technieken rustig behandelen zodat het kind uiteindelijk toch met plezier en zonder trauma naar de tandarts gaat.