Van 7 t/m 13 juni organiseert het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge.
Dan wordt iedereen opgeroepen mee te doen aan de uitdaging om de gehele week geen toegevoegde suikers te eten.
Suiker, de meeste mensen houden ervan. Alles lekker zoet! In de zomer lekker aan de cocktails en ijsjes. Maar wist je dat je als mens per week gemiddeld 99 suikerklontjes consumeert?
Het merendeel van de door ons ingenomen suiker zit verstopt in de bewerkte voedingsmiddelen.
Een weekje geen suikers eten scheelt dan dus behoorlijk op je totale suikerinname.
In deze blog ga ik dieper in op de werking van suiker ten opzichte van onze mond maar ook het effect op ons lichaam.
Verborgen suiker
Suiker is lekker zoet en daardoor zal je er al snel meer van willen, dat is de reden dat de voedselfabrikanten er veel van in ons voedsel stoppen. Ervoor zorgen dat wij er meer van gaan eten.
Ook is het een goedkope manier van smaak geven aan voeding en dus erg geliefd bij onze fabrikanten.
Dat in zoetigheden als gebak, snoepgoed en frisdrank veel suikers zitten wisten we natuurlijk allang. Maar ook in de hartige voeding als broodbeleg, vleeswaren, kant en klaar maaltijden zitten talloze suikers verstopt. Dus ook wanneer het product helemaal niet zoet lijkt kunnen er toch heel wat suikers in verstopt zitten.
Verstandig is dus regelmatig de etiketten te lezen voordat je alles in je winkelwagentje stopt.
Wanneer je dus bewuster omgaat met je voedingskeuze kan je uiteindelijk werken aan een betere gezondheid.
Is suiker slecht voor je?
Even dieper in op de werking van suiker.
Dat je van suiker gaatjes krijgt weten we natuurlijk allang, en dat je er dikker van wordt is ook geen nieuwtje, suiker heeft alleen nog veel meer effect op onze gezondheid.
Suiker is niet per definitie slecht voor ons lichaam, we hebben ook suiker nodig om goed te kunnen functioneren, maar teveel suikerinname is dat wel.
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van de alvleesklier , overgewicht en Diabetes type 2 (bron: www.diabetesfonds.nl).
Suikerverslaving
Wanneer je zoete dingen eet geven je hersenen dopamine af. Dit zorgt ervoor dat je een gevoel van beloning krijgt. Het eten van suiker geeft je een prettig gevoel.
Dit is de reden dat je er steeds meer van wilt hebben.
Als er allerlei zoete lekkernijen worden aangeboden is het lastig om weerstand te bieden en het niet te nemen.
Eet je elke dag veel zoete producten en daarmee ook veel calorieën dan kan dit leiden tot ontstekingsreactie in de hypothalamus (een bepaald gebied in de hersenen).
Hierdoor kunnen bepaalde cellen, die normaliter je eetlust remmen, verloren gaan.
Het gevolg is dat je lijf alleen maar meer wilt. Je lijf hunkert naar de zoete voeding en overgewicht zal volgen.
Darmproblemen
Suiker bestaat uit glucose en fructose. Het deel fructose, oftewel fruitsuikers, kunnen bij te veel inname zorgen voor darmkrampen, diarree en een opgeblazen gevoel.
Een voorbeeld: kinderen die te veel appelsap drinken krijgen daardoor vaak last van hun darmen en gedragen zich onrustig.
De suiker in de voeding onttrekt tevens de gezonde voedingsstoffen uit ons lichaam. We krijgen op den duur dus een tekort aan goede stoffen en daardoor maag en darmklachten.
Een hoge suikerinname kan in onze darmen ook de oorzaak zijn van schimmelvorming.
Vermoeidheid
Van te veel producten als koek, snoep en frisdrank en te weinig gezonde vitaminerijke voeding krijg je een tekort aan voedingsstoffen. De tekorten aan vezels, vitamines en mineralen zorgt ervoor dat we moe worden en zelfs hoofdpijn kunnen krijgen.
Je spieren hebben suiker nodig om te kunnen functioneren en bewegen, een teveel aan suiker zorgt alleen voor opslag als reserve en je krijgt dan vetopslag.
Waneer je diabetes hebt kan je lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed reguleren.Je lichaam gebruikt het hormoon insuline om de bloedsuiker in balans te houden.
Bij Diabetes type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Ook reageert het lichaam vaak niet goed op insuline.Wie veel suiker eet of drinkt vergroot de kans op Diabetes type 2.
Het drinken van veel frisdrank vergoot het krijgen van Diabetes type 2 met 20%.
Even terug naar de mondgezondheid
Dat het innemen van veel suiker resulteert in een toename van gaatjes is bekend.
De suikers worden in de mond omgezet in een zuur wat het buitenste laagje van het glazuur aantast. Het vormen van een gaatje is in gang gezet, en wanneer je dus regelmatig suiker inneemt zie je dat deze zuurvorming continue in de mond aanwezig is waardoor het cariësproces vordert. Maar niet alleen gaatjes zijn het gevolg voor de mond.
Wanneer je last hebt van een te hoge bloedsuikerspiegel ben je gevoeliger voor ontstekingen en infecties.Bij te veel suiker in het bloed wil het lichaam dit kwijt zien te raken door te plassen, wat weer een droge mond tot gevolg heeft.
De ontstekingen en infecties kunnen zich ook voortdoen in de mondholte zelf, gingivitis en parodontitis is het gevolg.
Tandvleesontsteking begint eerst oppervlakkig maar eindigt met een ontsteking bij het kaakbot als dit niet wordt aangepakt. Wanneer de ontsteking rondom het kaakbot en de vezels zit spreek je van parodontitis.
Kortom genoeg redenen dus om wat bewuster te kijken naar je eigen suikerinname en wellicht een reden om mee te doen aan deze challenge?!