Wanneer je denkt aan botox zal je waarschijnlijk meteen denken aan volle lippen en het vervagen van rimpels in het gezicht. Veel mensen denken dan ook direct aan chique cosmetische privéklinieken waar deze behandelingen worden uitgevoerd.
Wat niet iedereen weet is dat dit soort cosmetische behandelingen ook worden uitgevoerd in de tandartspraktijk, en dat botox ook voor nog veel meer ‘tandheelkundige’ doeleinden kan worden toegepast. In deze blog leg ik uit wat er in de tandartspraktijken allemaal mag en kan.
Een spuitje hier en daar
Persoonlijk heb ik geen ervaring met cosmetische behandelingen of operaties en zal hier denk ik niet zo snel aan gaan beginnen. Toch is het gebruik van cosmetische injecties met botox en fillers de laatste jaren enorm toegenomen, zelfs onder jongeren. Botox en fillers zijn twee voorbeelden van injectables die beide kunnen worden ingespoten in het gezicht.
Het grote verschil tussen botox en fillers is dat botox ervoor zorgt dat je spieren ontspannen waardoor rimpels minder zichtbaar worden en fillers daarentegen rimpels en lijntjes opvullen. Botox is een merknaam voor Botulinetoxine en dit is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium Botulinum (bron: www.bodyclinic.nl)
Botox heeft twee effecten: het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. En het blokkeert de werking van de zenuwen die bijvoorbeeld zweetklieren prikkelen waardoor wordt voorkomen dat de klieren zweet produceren. Het gebruik van Botox heeft in de medische wereld meer doeleinden dan alleen het wegwerken van rimpels en kraaienpootjes.
Ook bij lichamelijke problemen wordt in de ziekenhuizen dagelijks gewerkt met botox om spierspanning te veranderen bij bijvoorbeeld mensen met spasmen. Maar ook mensen met migraine, overmatig zweten of anale problemen worden ermee behandeld. In de tandheelkunde wordt Botox steeds vaker toegepast om mondproblemen aan te pakken.
Wat gebeurt er in de tandartspraktijk?
Je zal misschien niet zo snel de link leggen maar dit soort behandelingen worden tegenwoordig ook uitgevoerd door tandartsen in de algemene praktijk. De tandarts mag injecties geven mits deze hiervoor bevoegd is binnen deze deskundigheid. De bevoegdheid om zelfstandig voorbehouden handelingen uit te mogen voeren, is geregeld in de Wet Big. Daarin staat dat een tandarts binnen zijn deskundigheid injecties mag uitvoeren.
Voorwaarde hiervoor is wel dat hij of zij moet kunnen aantonen dat hij over aantoonbare bevoegdheid en kennis beschikt. Via speciale geaccrediteerde opleidingen kan de tandarts kennis opdoen over het geven van deze injecties. Voor deze handelingen is er speciale kennis vereist over de anatomie, fysiologie, farmacologie, indicaties, en contra-indicaties. De voorzitter van het ANT Associatie Nederlandse Tandartsen vindt dat tandartsen door hun opleiding juist goed zijn uitgerust om dit soort spuitjes toe te dienen. Je bent als tandarts immers veel bezig met gelaatsesthetiek en in de opleiding tandheelkunde staat kennis over hoofd en halsanatomie centraal (bron:www.knmt.nl)
Mondproblemen behandelen met Botox
In de tandheelkunde is Botox goed toepasbaar bij mensen die tandenknarsen en daardoor mondproblemen hebben. Maar ook het behandelen van een gummysmile ( het zichtbaar zijn van overmatig tandvlees bij lachen) kan goed met Botox. Voor de behandeling van tandenknarsen worden ongeveer 6-8 prikjes gezet in de kaakspieren waardoor de spanning wordt verlaagd. Een verdoving is niet nodig en de behandeling zelf is binnen korte tijd gedaan.
De spiertjes die behandeld zijn in de kaken zullen nauwelijks pijnlijk aanvoelen en je hebt er vrijwel geen bijwerkingen van. Het eindresultaat is niet meteen merkbaar, de spanning en aanspanning zal verminderen vanaf 2 dagen na de behandeling. Gemiddeld 4-5 maanden zal de werkzaamheid van de Botox duren, daarna is het uitgewerkt en verdwijnt de Botox uit het lichaam.
Bij een gummysmile zie je tijdens het lachen een groot stuk van het tandvlees. De lach van Anky van Grunsven is hier een voorbeeld van. Wanneer je hier niet tevreden over bent is dit aanzicht te veranderen door enkele prikjes met Botox. Er worden maar 2 prikjes gezet in het tandvlees waardoor de spieren in de bovenlip omhoog trekken en ontspannen. Hierdoor is het tandvlees veel minder zichtbaar.
De voor en tegens van het gebruik van Botox
Zoals hierboven natuurlijk vermeld heeft het gebruik van Botox vele voordelen. Naast de cosmetische imperfecties kan je ook mensen heel goed helpen bij lichamelijke problemen. Het gebruik in de tandheelkunde is daar een goed voorbeeld van.
Mensen met een gummysmile storen zich daar vaak al jaren aan en willen niets liever dan dit verholpen hebben. Vaak schamen mensen zich om in het openbaar te lachen en zullen zich daarom altijd wat inhouden. Wat betreft het bruxisme (tandenknarsen) zal het op de lange termijn veel klachten geven in de mond. Tanden en kiezen kunnen slijten en vaak levert het ook pijnklachten op in de kaak.
Het gebruik van Botox kan ervoor zorgen dat mensen minder pijn ervaren en het behoudt men van schade aan de gebitselementen. Nadelen van Botox zijn het uitwerken ervan. Meestal werkt het maximaal 3/5 maanden en daarna zal de behandeling opnieuw moeten worden gedaan om weer hetzelfde effect te krijgen. Ook zijn de kosten voor dit soort behandelingen niet altijd te declareren bij de zorgverzekering en kunnen de prijzen voor deze injecties erg oplopen. Een ander nadeel is wanneer je allergisch reageert op de stoffen van de injectables. Gelukkig komt dat niet heel veel voor.